In 5 pont angol fantasy Henry Holt Leigh Bardugo Six of Crows YA

Leigh Bardugo - Six of Crows (Hat varjú)


Six of Crows #1


Ketterdam: a nemzetközi kereskedelem nyüzsgő központja, ahol bármi a tiéd lehet - a megfelelő árért. Ezt pedig senki sem tudja jobban, mint a zseniális cselszövő, Kaz Brekker. Kaz-nek felkínálnak egy esélyt egy veszélyes rablásra, ami gazdagabbá teheti, mint azt a legvadabb álmaiban képzelte. Ehhez az akcióhoz viszont társakra van szüksége...
Egy elítélt, aki bosszúra szomjazik. 
Egy mesterlövész, aki nem tud kihagyni egy fogadást se. 
Egy szökevény kiváltságos múlttal. 
Egy kém, akit Wraithként ismernek. 
Egy Heartrender, aki a varázserejére támaszkodva éli túl a nyomornegyedet. 
Egy tolvaj, akinek tehetsége van a valószínűtlen menekülésekért.
Hat veszélyes kitaszított. Egy lehetetlen rablás. Kaz bandája az egyetlen, ami a világ és a pusztulás közé állhat - már ha előbb nem ölik meg egymást. 
***************


Zseniális ez a könyv!
 "The heart is an arrow. It demands aim to land true."
Egy gyöngyszemre leltem a YA könyvek óceánjában és ez az az érzés, amiért még mindig szeretek ilyen könyvekhez nyúlni. Nem olvastam még az írónőtől, szóval az előzménysorozathoz, a Grisa-trilógiához se volt még szerencsém, de az előzetes tudás nélkül is maradéktalanul tudtam élvezni ezt a könyvet.


A történet 6 társadalomból kitaszított fiatalról szól, akik a maguk módján mind alkalmazkodtak egy kegyetlen világhoz és akiket összehoz egy lehetetlen küldetés és egy kisebb vagyon, ami új életet hozhat a számukra. 

"When everyone knows you’re a monster, you needn’t waste time doing every monstrous thing."

A piszkos-kezű: Kaz habár fiatal, de egy igazi démon Ketterdam nyomornegyedében. Éles eszének, lelkiismeret nélküli döntéseinek és kijátszhatatlan trükkjeinek hála kapaszkodott fel a tolvajok és bandák ranglétráján, hogy ő legyen az egyik legjobban virágzó bűnbanda majdnem vezetője. Egy manipulatív, számító dög, akit imádtam ezért. Annyira jó volt olvasni a tervezéseit, a trükkjeit, a beszólásait és csak úgy szimplán a kicseszéseit másokkal, hogy csak na. Szép lassan ismerjük meg a múltját, lépésről lépésre látjuk hogyan is vált ilyenné, és azt kell mondjam, hogy habár kissé klisés helyzetből indul, de baromi jól megformált és összetett karakter lett.


A kém: Inej a légtornász, akit szintén bedarált ez a kegyetlen világ és adottságait kihasználva Kaz legjobb kémje lett, miközben a szabadsága visszaszerzéséért dolgozik. Az elején kissé furcsa volt nekem Inej, hogy a szentjeiről és jóságról beszél, miközben simán elmetszi egy ember torkát, de aztán összeállt a személyisége és ő is megnyert magának.


A szökött bűnöző és a megfékezhetetlen boszorkány: Matthias és Nina kettőse hatalmas pluszt adott  regénynek és ők voltak az egyik kedvenceim. Nem csak az évődéseik, vagy a hosszú út miatt, amit be kellett járniuk, hanem mert általuk olyan komoly és aktuális témák kerültek a könyvbe, mint a faj alapú üldöztetés, a kultúrális különbségek és a belénk nevelt "igazságon" való túllépés.


A szerencsejátékfüggő és a kitagadott nemes: Jesper a szerencsejátékfüggő mesterlövész, aki él-hal az adrenalinért és éppen ezért nem képes szabadulni a nyomornegyedből, és akinek nem mellesleg eszméletlenül jó dialógusokat köszönhetünk, valamint Waylan, aki önként hagyta ott a kiváltságos helyzetét. Kissé naiv, nagyon aranyos, de mégis egy túlélő. Mind azok. Külön örülnék, ha tényleg meglépné az írónő és behozná az LMBTQ vonalat általuk.Ha tehettem volna egy ültő helyemben befaltam volna a könyvet, mert eszméletlenül jók voltak a párbeszédek, szinte a fél könyvet szívem szerint idéztem volna. Csak úgy pörögtek a kezemben a lapok. Imádtam a karaktereket és a cselekmény egy percre sem hagyott nyugodni. A történet vicces és szórakoztató, ráadásul nagyon kíváncsi voltam mi a fene fog kisülni ebből az egész kalamajkából a végére. Ha éppen nem a kezedben van a könyv, akkor is a történeten kattogsz és alig várod, hogy megint olvashasd. 

"Six people, but a thousand ways this insane plan could go wrong."
És itt jegyezném meg csak úgy halkan, hogy habár fiatalokról szól a sztori (~19 év), de mégse éreztem irreálisnak, hogy ők ebbe a helyzetbe kerültek vagy éppen milyen gondolatok születtek a fejükben. Sőt külön ki is tért erre az írónő a könyvbe. Szóval itt nem volt zavaró, hogy YA könyv ezért fiatalok a szereplők. És szeretném felhívni a figyelmet előre, hogy ez nem egy megszokott romantikus YA regény, ami úszik a nyáltengerben és minden egyéb szál csak könnyed aláfestés a romantika mellett. Nem, ez nem az a könyv. 

Tényleg zseniális! Olvasd bátran, én imádtam. 

*************
5/5

2. rész
Borító: 5*/5 - gyönyörű 
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5 
Karakterek: 5/5 
Kedvenc karakter: Kaz, Nina

Kiadó: Henry Holt
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 480.o.
Műfaj: YA fantasy
Goodreads-es átlag: 4.46
Molyos átlag: 90%
A képek alapjai Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt.  

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése