In Top Ten Tuesday TOP5

Top 5 | Hátborzongató hangulatA Top 5 egy szerdánként jelentkező rovat, ami egy Goodreades kezdeményezés alapján indult el itt a blogon - veletek karöltve. Minden szerdán egy előre megadott téma szerint bemutatok nektek 5 könyvet, ami egyben egyfajta könyvajánlóként is funkcionál. Október lévén pedig a Halloween kapott főszerepet, így mindegyik héten ezzel kapcsolatos téma kerül elő. 

Az eheti téma a hátborzongató díszlet.
Nem feltétlen kell horror könyvnek lenni, csak olyan cselekményt, hangulatot vagy alapszituációt írjon le, ami borzongásra késztetett. 

Be kell valljam elég nehéz téma volt ez most a számomra, mert nagyon nehezen szokta elérni nálam egy könyv, hogy féljek. Épp ezért nem is szoktam olvasni horror műfajt. Ugyanakkor kétségtelen, hogy néha engem is elkap a jóleső borzongás egy-egy eltalált leírásnál vagy éppen hangulatteremtésnél. Ezek közül mutatok majd most ötöt nektek. 

Kendare Blake - Vérbe öltözött Anna


Jó rég olvastam már a Vérbe öltözött Annát, nagyon a cselekményére se emlékszem, de az élénken bennem maradt, hogy nagyon jól tudott az írónő hangulatot teremteni. még most is él a szemeim előtt a kép, ahogy Cas felfedezi a szellem-járta házat. 

V. E. Schwab - Az Archívum

Nem az Egy sötétebb mágia volt az első könyvem az írónőtől, hanem az Archívum sorozata és már akkor rabul ejtet az írónőre oly jellemző magával ragadó írásmódja. Eszméletlen mértékben tudott hangulatot teremteni és bámulatos világot álmodott meg az Archívummal és a halál utáni eseményekkel. Tökéletes októberi olvasmány. 

Dan Wells - Nem vagyok sorozatgyilkos 


Mindig is imádtam különleges látásmódokba bepillantást nyerni a könyvek segítségével - és kétségtelenül ezt teszi számomra lehetővé Dan Wells is, aki egy pszichopata főszereplőt alkotott. Imádom ezt a sorozatát az írónak és ahogy haladunk előre úgy lesz egyre jobb és kiforrottabb, mind John küzdelme önmagával, mind maga a cselekmény és a konfliktusok. Tényleg csak ajánlani tudom. Nem mellesleg van egy misztikus vonala is a sztorinak. 

Film is készült a könyv alapján, ami szintén egy jó választás lehet egy kis októberi borzongáshoz. 

Josh Malerman - Madarak a dobozban

Na ennél a könyvnél néha tényleg rázott a hideg, annyira jól tudja visszaadni az író az ismeretlentől való zsigeri félelmünk. Nálam ráadásul elég rendesen megpengette azokat a bizonyos húrokat, mert nagy félelmem a vakság. Nem tudom miért alakult ez ki, de emlékszem még rémálmom is volt róla hajdanán és azóta bennem van. Nem erős, páni félelemet kell elképzelni, de ott van. És erre az elemi félelemre nagyon jól rájátszik az író. Újabb tökéletes választás lehet egy borús napra.

Scott Hawkins - Az Égett-hegyi könyvtár


Ez a könyv egészen elképesztő. Mocskos. Kegyetlen, néhol akár indokolatlanul is. Egyedi. És az egyik legjobb fantasztikus regény, amit tavaly olvastam. Nagyon jó apokaliptikus hangulatú a könyv, így ha erre támad kedved, akkor ezt szívesen ajánlom - még ha nem is horror könyv, de az biztos hogy elég rendesen vannak benne dark elemek. 

Plusz egyként pedig ajánlom Neil Gaiman Temető könyvét is olvasásra. 

Lessetek be a többi részvevőhöz is, további szórakoztató ajánlókért:
>

Related Articles

4 megjegyzés: