In Harry Potter Top Ten Tuesday

Teszlek Süveg | Könyvszereplők házakba osztása


Elméláztam valamelyik nap, miközben ezredjére olvastam bele az egyik Harry Potter kötetbe - pont az első kötet beosztásába - hogy vajon az olvasmányaim során megismert szereplők melyik házba kerülnének a ceremónián. Majd ebbe annyira belelendültem, hogy a végén szépen felcsaptam alkalmi Teszlek Süvegnek és beosztogattam őket. Egészen jól elszórakoztattam magam, úgyhogy gondoltam veletek is megosztom.


GRIFFENDÉL
bátorság, merészség, magabiztosság, önzetlenség
Kate Daniels (Ilona Andrews - Kate Daniels sorozat): Katenek nem kell a szomszédba menni bátorságért és merészségért. Sőt, egy visszafogottabb ember még esetleg azt is mondhatná, hogy egyenesen vakmerő, aki néha fejjel megy a falnak. De mindent megtesz a szeretteiért, rá mindig számíthatsz - egyrészt segít megoldani az adott gondot, másrészt lehet hogy helyette okoz másik hatot. 

Percy Jackson (Rick Riordan - Percy Jackson és az olimposziak, Az Olimposz hősei): Nagyon szeretem Riordan könyveit, amin még néha most is meglepődök, mert messze nem én vagyok a célközönsége. Úgyhogy mindenképp ajánlom ezt a sorozatot a fiataloknak, már csak azért is, mert tanulságos lehet számukra végigkövetni Percy fejlődését a 10 rész alatt. Ő az a hős, akit a kisgyerekek elképzelnek -  de az elérhető, emberi oldalával együtt, nem a teljesen elérhetetlen Superman-féle hős.

Rhysand (Sarah J. Maas - Tüskék és rózsák udvara sorozat): Sokat gondolkoztam rajta, hogy hova is rakjam Rhyst, mert a Mardekárba is lehetne akár, sőt ha a két házat vegyítenénk, akkor lenne az igazi. De végül ide került a hatalmas önzetlensége miatt. De igazak rá mind a Griffendél, mind a Mardekár erényei is. Bár ha rajta múlik, lehet azért is a Mardekárba menne, csak hogy mindenkit bosszantson, meg fennmaradjon az imázsa. Imádom a pasit.

Winnie (Vivien Holloway - Winnie Langton történetek): Winnie bizonyos szempontból hasonlít Kate-re - fejjel a falnak típus, eszméletlen makacssággal, hatalmas szívvel, hűséggel, felvágott nyelvvel, bátorsággal, amiből talán egy kicsit túl sokat is osztottak neki, de éppen ezért olyan szórakoztató végigkövetni a kalandjait. A szeretteiért pedig tűzön-vízen is keresztül menne, ha kell.

„Ha vakmerő vagy s hősi lelkű, / Házad Griffendél. / Oda csak az kerül, ki / Semmitől se fél.”


HOLLÓHÁT
tanulás, bölcsesség, értelem, egyediség
Annabeth Chase (Rick Riordan - Percy Jackson és az olimposziak, Az Olimposz hősei): Jó, ez talán egy kicsit csalásnak is számíthatna, elvégre Annabeth Athéné, a bölcsesség istennőjének a lánya, de ennél jóval nagyobb szerepet játszik a jellemében is. Főleg az Athéné jelében van kihangsúlyozva, hogy mennyire nagy szerepet játszik az egész karakterfejlődésében és a jellemében a tanulás és az ész, ami által az ellenségei fölé kerekedik. Így nem is volt kérdéses, hogy ebbe a házba osszam.

Ambrózy báró (Böszörményi Gyula - Ambrózy báró esetei): A báró úr nem egyszer kifejezte véleményét azokról, akik nem használják a nyakukon egyensúlyozó golyóbist. A jellemének a megismerése során pedig egyértelmű, hogy az egyik legnagyobb erénynek az észt tartja.

Sherlock Holmes (Arthur Conan Doyle): Azt hiszem ez sok magyarázatra nem szorul - az értelem mindenek felett. Mindenképp a Hollóhátba kerülne, már csak a saját választása alapján is.

Mark Whatney (Andy Weir - A marsi): Marknak életben kell maradni a Marson, tök egyedül, csak az eszére és a humorára támaszkodva. Itt aztán latba kellett vetnie a találékonyságát és mindent, amit valaha tanult. Nem mellesleg jó adag kurázsi, hatalmas kitartás és a humor is kellett, hogy mindezt végigcsinálja. Kétségtelenül ide való. 

„A bölcs öreg Hollóhátban / Éles elmék várnak. / Kiknek a tanulás kaland, / Oda azok járnak.”


HUGRABUG
szorgalom, barátságosság, hűség, őszinteség, pártatlanság
Meg (Anne Bishop - A Mások sorozat): Őszintén bevallva ennek a háznak a tagjait volt a legnehezebb összeszednem, maguk a Harry Potter könyvek cselekménye se nagyon bővelkedik hugrabuggos vonatkozásokkal. A 4. rész a fénykoruk. Viszont Meg rögtön beugrott, rajta nem kellett gondolkodnom. Megnek a fogvatartása miatt és a minimumra szorított emberi kapcsolatok által van egy szinte gyermeki világlátása. Ugyanakkor a vérprófétasága miatt többet látott bizonyos téren, mint a legtöbb ember egész élete során. Ez pedig egy izgalmas kettősséget ad a személyiségének. Hűséges a barátaihoz, szorgalmasan és kitartóan próbál beilleszkedni a mindennapi életbe a látomások mellett is, mindenben meglátja a szépet, nem előítéletes - mind a Másokat, mind pedig az embereket megpróbálja elfogadni, olyannak, amilyenek. Mindenkivel barátságos - egy átlag ember nézetéből, olyan mintha nem lenne félelemérzete, vagy éppen túlélési ösztöne. De pusztán csak más. És éppen ez az, ami megnyeri a Mások szeretetét és kíváncsiságát.

Wylan (Leigh Bardugo - Six of Crows duológia): Wylan volt az a Six of Crows szereplői közül, akit egyszerűen csak átölteltem volna, hogy megóvjam a világ kegyetlenségeitől. Végtelenül aranyos, jószívű, hűséges és ő az, aki a legnagyobb meglepetéseket tudta okozni és aki a legjobban fejlődött a sorozat során. Megszakadt néha a szívem azért, amiken keresztül ment, de sokkal erősebb, mint azt elsőre gondolnánk, vagy éppen ő gondolja saját magáról. Jesperrel pedig irtó édesek együtt.

„A Hugrabugnak nyájas népe / békés, igazságos. / Oda mész, ha türelmes vagy / S jámbor – ez világos.”


MARDEKÁR
ravaszság, ambíció, leleményesség, ész, határozottság
Locke (Scott Lynch - Locke Lamora hazugságai): Locke okos és talpraesett, egy nagyszerű tolvaj, amivel ő maga is tisztában van - néha túlságosan is. Azt hiszi okosabb mindenkinél, ami miatt arrogánssá és sebezhetővé válik. Nehéz gyermekkorából megpróbálja a legtöbbet kihozni társaival, miközben meglapulnak a többi alvilági banda elől. Néha idegesítő, de ettől függetlenül imádtam minden hibájával és önfejűségével együtt. A könyve pedig kedvencem lett. Alig várom, hogy a Delta Vision folytassa a sorozatot.

Jorg (Mark Lawrence - Széthullott birodalom): Jorg a tipikus antihős, mindenkin átgázol és bárkit megöl, aki csak az útjába áll. Az ambíciója, hogy király, később pedig császár lehessen, töretlen a trilógia alatt. Persze a személyisége ennél árnyaltabb, de kétség kívül a Mardekárba kerülne.

Lothaire (Kresley Cole - Vámpírbosszú): Ő az Ősellenség, aki a Végjátéka során mindent és mindenkit hajlandó lenne feláldozni. Vagyis sokáig így gondolta, de még önmagának se vallaná be, hogy nem annyira velejéig rossz, mint ahogy azt mindenki tartja róla. Persze messze áll a jófiúktól és kétségtelenül őrült a pasi.

Aelin/Celaena (Sarah J. Maas - Üvegtrón sorozat): Ravaszság, ambíció, leleményesség, ész és határozottság. Mintha direkt erre a házra született volna ez a főhősnő. Ráadásul minderre szükségei is lesz, ha túl akarja élni a sorozat 6. részét. Hol van már? Kell! Most. Azonnal.

Kaz Brekker (Leigh Bardugo - Six of Crows duológia): Kaz tud kegyetlen és könyörtelen lenni, egy igazi kíméletlen szörnyeteg, akinek nem akarsz az útjába kerülni, de megtanul törődni azon kevesekkel, akik közel állnak hozzá - persze ezt ő sose vallaná be és foggal-körömmel küzd is ellene. Nagyon parádésan megalkotott karakter lett, aki több lépcsőben, eszméletlen mélyen összetört és sose fog meggyógyulni. De talán éppen emiatt érzem olyan különlegesnek az Inejjel való kapcsolatát, ahogy ez a két összetört lélek egymásra talál. Na meg nem mellesleg imádtam, ahogy mindig mindenkit az orránál fogva rángatott a "demjin" - márcsak Matthiast idézve - és az agyafúrt átveréseit.

„Hogyha agyafúrt s ravasz vagy, / Ne tekints másra: / A Mardekár való neked. / Ott lelhetsz sok társra.”

Játsszunk egyet! Ha kedvet kaptatok, szívesen várom kommentben, ti kiket osztanátok be a házakba vagy éppen mi a véleményetek az én ideiglenes Teszlek Süvegi munkámról.

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése