In Top Ten Tuesday

Top 5 | Problémás kedvencekÚjfent szerda, újfent Top 5! Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát. Most csak 4 lesz a listán, nem 5, de minek is azok a szabályok, ugye?

Az eheti téma: Karakterek, akiket nem akarok szeretni, még se tudom megállni

"– Jorg Ancrath zabolátlan, becstelen és veszedelmes ember. Azt ajánlom, őrizkedj tőle."


Név: Jorg Ancrath
Megalkotója: Mark Lawrence
Feltűnik: Tövisek hercege, Tövisek királya, Tövisek császára, Bolondok hercege, Hazug kulcsa, Az oshiemi kerék
Kinézet: fekete haj, kék szem, magas, szikáran izmos, vonzó külső, a bal arca megégett és az egész testét sebek tarkítják a tövisek miatt

Jorg nem egy hős, nem egy példakép, akit követni kell. Ha mondanom kell egy antihőst, az olvasmányaimból, akkor az elsők között fog az eszembe ötleni a neve. Tehetséges, okos és szükségtelenül kegyetlen, aki bármit elpusztít, ami a céljai elérésének az útjába áll. Ezek a célok pedig nem hétköznapiak, vagy éppen visszafogottak. Ő az, aki soha nem fog egy fair küzdelemben részt venni és nagyon kreatívan és találékonyan megtalálja azt az utat, amivel a saját javára fordíthatja az eseményeket. Eszméletlen szöveget tud levágni a maga arrogáns stílusában és néha nem lehet megállni nevetés nélkül. Ugyanakkor a trilógia előrehaladtával fejlődik a karaktere, a kezdetben gyerek személyisége érettebbé válik - nem, nem lesz jó, de összetettebb és árnyaltabb lesz a személyisége, amire a trilógia vége teszi fel a koronát. Nem mint embert szeretem Jorgot, hanem mint megalkotott karaktert és főszereplőt. Nagyon sokat vitt előre a trilógia alakulásában ez a fajta személyisége és sokat dobott a narráción is, hogy az ő szemén keresztül láttuk az eseményeket. Viszont ha az életben találkoznék vele, valószínűleg fejvesztve rohannék a másik irányba.

"When everyone knows you’re a monster, you needn’t waste time doing every monstrous thing." ~ Mikor mindenki tudja, hogy szörnyeteg vagy, nem kell arra vesztegetned az időd, hogy minden szörnyűséges dolgot megtegyél.


Név: Kaz Brekker, Dirtyhand (Piszkoskezű) - igazi neve Kaz Rietveld
Megalkotója: Leigh Bardugo
Feltűnik: Six of Crows, Crooked Kingdom (Grisa Univerzum)
Kinézet: világos bőr, sötét haj, barna szem, éles állkapocs, szikár, izmos alkat, fél lábra sántít, ezért mindenhova egy hollós sétapálcát visz magával, mindig kesztyűt visel, mert nem viseli el az érintést

Kaz tud kegyetlen és könyörtelen lenni, egy igazi kíméletlen szörnyeteg, akinek nem akarsz az útjába kerülni, de megtanul törődni azon kevesekkel, akik közel állnak hozzá - persze ezt ő sose vallaná be és foggal-körömmel küzd is ellene. Nagyon parádésan megalkotott karakter lett, aki több lépcsőben, eszméletlen mélyen összetört és sose fog meggyógyulni. De talán éppen emiatt érzem olyan különlegesnek az Inejjel való kapcsolatát, ahogy ez a két összetört lélek egymásra talál. Na meg nem mellesleg imádtam, ahogy mindig mindenkit az orránál fogva rángatott a "demjin" - márcsak Matthiast idézve - és az agyafúrt átveréseit.
"Egész életemet egy bizonytalan, érzelemmentes függöny mögött éltem le, ami az egész világtól elvágott, de itt-ott ki tudtam törni mögüle pár pillanatra; sikerült kötődnöm valakihez, megosztva az érzéseimet valaki mással, egy igazi, empatikus ember módjára. Ekkor is csak korlátozottan sikerült – nem az érzelmek mélysége tekintetében, hanem azok milyenségében. Csak félelem és hatalom esetében működött."


Név: John Wayne Cleaver 
Megalkotója: Dan Wells
Feltűnik: Nem vagyok sorozatgyilkos, Szörnyeteg úr, Nem akarlak megölni, Az ördög egyetlen barátja, Csak a holttesteden át, Már nincs vesztenivalód
Kinézet: zöld szem, sötét haj, átlagos külső

Dan Wellst és a munkásságát John sorozatán keresztül ismertem és szerettem meg menthetetlenül. Különleges, új, sötét, véres, misztikus és okos sorozatról van szó, amit gyakran ajánlok, ha valaki nyitott az újdonságokra. Én személy szerint nagyon szeretek a könyvek által különleges elmékbe és szituációkba bepillantást nyerni, márpedig Johnnal ez teljes egészében megvalósul. Hisz ő egy szociopata, aki küzd a belső démonai ellen, hogy ne váljon sorozatgyilkossá. Nagyon különleges élmény, ahogy számunkra oly hétköznapi dolgokra és érzésekre mennyire máshogy reagál.

"– Egy napon, Locke Lamora, olyan hihetetlen módon, olyan embertelenül, olyan elképesztő mértékben rá fogsz baszni, hogy az ég kigyúl, a holdak megperdülnek, és még az istenek is üstökösöket szarnak kárörömükben. Én pedig remélem, hogy ott leszek és láthatom.
– Ugyan már – legyintett fölényesen Locke –, ez sosem fog megtörténni."


Név: Locke Lamora (nem ez az igazi neve)
Megalkotója: Scott Lynch
Feltűnik: Locke Lamora hazugságai, Red Seas Under Red Skies, The Republic of Thieves


Locke okos és talpraesett, egy nagyszerű tolvaj, amivel ő maga is tisztában van - néha túlságosan is. Azt hiszi okosabb mindenkinél, ami miatt arrogánsá és sebezhetővé válik. Nehéz gyermekkorából megpróbálja a legtöbbet kihozni társaival, miközben meglapulnak a többi alvilági banda elől. Néha idegesítő, de ettől függetlenül imádtam minden hibájával és önfejűségével együtt. A könyve pedig kedvencem lett. Alig várom, hogy a Delta Vision folytassa a sorozatot.

Meséljetek: nektek melyik kedvencetek hasonlóan problémás? 

Nézzetek be hozzájuk is további ötletes posztokért:


>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Ez de jó volt így, hogy az elején összeszedted, miben vannak benne és hogy néznek ki :D


    Sajnos még egyikükről sem olvastam, de több is tervbe van :D

    VálaszTörlés
  2. Köszi, örülök hogy tetszik^^ És mindet ajánlom mert nagyon jó sorozatok;)

    VálaszTörlés