In 3.5 pont angol DC Icons fantasy görög mitológia isten(ek)/istennő(k) Leigh Bardugo YA

Wonder Woman | Leigh Bardugo - Warbringer (DC Icons #1)

DC Icons #1


Halhatatlanok leánya.
Diana hercegnő vágyik rá, hogy bizonyítson legendás harcos nővéreinek.  De amikor a lehetőség végre elérkezik, eldobja az esélyt a diadalra és megszegi az amazonok törvényét, amivel a száműzetését veszélyezteti - csak hogy megmentsen egy halandót. Diana rövidesen rájön, hogy nem egy átlagos halandót mentett meg és ezzel az egyetlen bátor tettével talán az egész világot veszélybe sodorta. 
A halál leánya. 
Alia csak meg akart szabadulni egy kicsit a féltő bátyja felvigyázása alól egy szemeszterre a tengeren. De nem tudja, hogy vadásznak rá. Amikor egy bomba robban a hajóján, egy titokzatos lány menti ki a vízből és kénytelen szembenézni a szörnyű igazsággal: Alia egy Háborúhozó (Warbringer), a hírhedt trójai Helena közvetlen leszármazottja, akinek az a sorsa, hogy elhozza a vérontás és szenvedés korszakát.
Diana és Alia együtt néz szembe egy sereg - halandó és halhatatlan - ellenséggel, akik vagy elpusztítani vagy birtokolni akarják a Háborúhozót (Warbringer). Ahhoz, hogy legyen esélyük megmenteni mind a két világukat, egymás oldalán kell kiállniuk a háború hullámait. 
**************

Nem tudtam eldönteni, hogy örüljek, vagy rettegjek, mikor tavaly bejelentették, hogy a DC szuperhősöket YA könyvekben láthatjuk viszont, olyan történetek során, amiket New York Times bestseller szerzők fognak papírra vetni. Egyrészt az ötlet felcsigázott - mint gyermekkori nagy szuperhős rajongó, amit azóta se nőttem ki - másrészt azért a YA műfaj nagyon keresztbe tud tenni hasonló vállalkozásoknak a műfaj "sajátosságainak" hála. Azon túl, hogy a szuperhősök itt még tizenévesek, egyúttal ez azt is jelenti, hogy a hősökké válásuk előtti időkről lesz szó. Vajon hogy tudnak ezzel megbirkózni az írók? Tudnak olyan történetet írni, ami legalább olyan érdekes, mint felnőttkori hőstetteik? Be tudnak csatlakozni a kánonba úgy, hogy előzménytörténetet írnak? Ilyen és ehhez hasonló kérdések motoszkáltak bennem, miközben kézbe vettem a DC Icons sorozat első részét, ami nem másról szólt, mint Wonder Womanről.


Elég ambivalens érzéseket hagyott maga után ez az élmény. Egy élmény, amit leginkább ahhoz tudnék hasonlítani, mint mikor a vidámparkban felülsz a legfélelmetesebb és legörültebb attrakcióra, majd leszállva egyrészt jóleső bizsergést érzel a mámortól, hogy megcsináltad és valami tök újat próbáltál ki, de közben a gyomrod liftezik és a szemeddel a legközelebbi kukát keresed, ha esetleg vissza akarna jönni a vacsi. Nem nagyon tudom eldönteni még most se, hogy mit érzek, így pro és kontra pontokba szedem a könyvet és írás közben megpróbálom kisilabizálni azt a kavalkádot a fejemben, amit hátra hagyott a regény.


Nézzük a pro és kontra érveket:

Pro: 

✔ Nagyon érdekes volt az alapötlet, a warbringer (háborúhozó) szerep és következményei nagyon szépen lettek felvezetve és gyönyörűen ívelt végig a sztorin Alia karakterfejlődése és útkeresése.
✔ Tetszett a themiscyra-i élet bemutatása, Diana bizonyításvágy, hogy az amazonok - akik ezt a "tisztséget" kiérdemelték - elfogadják őt és teljes értékű nővérüknek érezze magát közöttük. Nagyon jó belső konfliktust okozott, ami érdekes katalizátornak bizonyult a cselekmény szempontjából. 
✔ Még mindig nagyon szeretem Leigh Bardugo történetvezetését és stílusát, amit már a Six of Crows sorozat során is megtapasztalhattam. 
✔ Értékeltem, hogy itt is szerepet kapott a női szerep - elvégre Wonder Woman történet mégis csak - valamint itt is helyet kaptak a már megszokott kritikák az emberi fajt tekintve
✔ Nagyon jókat mosolyogtam Diana első new yorki kirándulása során, ahogy az emberekkel és a várossal először találkozott. Az apró rácsodálkozások üde színfoltjai voltak a regénynek. Lehetett volna kicsit több is.
Görög mitológia! Igen, ez így külön, elvégre nálam ez már hatalmas plusz pont.
Diana és Alia karaktere korrekt lett. Igen, talán ez a legjobb szó rá. Jól lettek felépítve, mélységet kapott a személyiségük és ezáltal a tetteik és vágyaik is. Ugyanakkor nem tudott hozzám egyik szereplő se közel kerülni, végig egy külső szemlélőként néztem az eseményeket, nem tudott a szotori berántani, hogy velük együtt nevessek és izguljak. 


Kontra: 

✘ Sokkal többet olvastam volna inkább Themiscyráról, mint a modern világról, mert miután kikerült Diana a szigetről elég sablonos és eszméletlenül kiszámítható lett a cselekmény, egyik fordulat se tudott meglepni. Úgy érzem, hogy pont azt a hatalmas lehetőséget nem használta ki az írónő, amit a helyzet - Wonder Womanről előzménytörténet - nyújtott. 
✘ Meglehetősen untam a közepét. Ráadásul jó pár történés, magyarázat vagy történetszál számomra irreális lett, nem tudta a saját történetén belül hitelessé tenni számomra az írónő.
✘ Nagyon zavar, hogy nem illik bele a kánonba, nem passzol az eddig megismert múltjához Diananak. Ezt sajnálom. Nem tudom, hogy miért volt ennyire lényeges, hogy a modern korban játszódjon. Még úgy is lettek volna bajok a beillesztéssel, ha az első világháború előtt játszódik a sztori, de nem ekkora bökkenő. És a cselekményt tekintve szerintem oly mindegy lett volna - legfeljebb a technikát és tudományt kicsit több varázslat váltja fel. 
✘ A mellékszereplők - Aliát nem tekintem annak - felejthetőek és nagyon sztereotípek. Pedig ennél sokkal többet vártam volna az írónőtől azután, hogy milyen fantasztikus szereplőbrigádot hozott össze a Six of Crowsban.

Nézzük is az összesítést ezek alapján. Ahogy nézem, több pozitívumot írtam, mint negatívumot, ugyanakkor így végiggondolva kissé csalódás volt nekem ez a történet - ha már csak abból is indulok ki, hogy az írónőtől többet várnék a Six of Crows után. Viszont nem vagyok kötekedő hangulatban sem, úgyhogy adok egy kicsivel több pontot rá, ugyanakkor adok teret a sorozatnak fejlődni - amit remélem meg is tesz.

Ajánlom, ha valaki szereti a YA zsánert és a szuperhősöket, a fiatalok útkeresését és a női szerepek nem túl komoly/provokatív kihangsúlyozását. Viszont, ha valakit zavarnak a YA általános frázisa, akkor óvatosan, megfelelő hangulatban ajánlom az olvasást.


A sorozat következő részei: 
Marie Lu - Batman: Nightwalker
Sarah J. Maas - Catwoman: Soulstealer
Matt de la Pena - Superman 

(A Macskanőt már nagyon várom, szerintem tökéletesen passzol Sarah J. Maas stílusához, hiszen Celaena vagy éppen Mor karaktere is hasonló lett.)

*************
3,5/5

Borító: 5/5 - gyönyörű 
Történet: 4/5
Megvalósítás: 4/5 
Karakterek: 3/5 
Kedvenc karakter: Diana

Kiadó: Random House Children's Books
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 376.o.
Műfaj: YA
Goodreads-es átlag: 4.16
Molyos átlag: - még nincs elég csillagozás
A képek alapjai Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt.  


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése