In havi összesítés Top Ten Tuesday zárás

Évzárás | 2017 kedvencei


Szerdán a Top 5 rovatnak kéne ugye jönnie, de az eheti téma egybeesik az évösszegzéssel - ráadásul képtelen lennék csak ötöt választani - és habár még van egy fél hónap hátra, de magamat ismerve úgy se lesz már termékeny ezen a téren, így most hozom nektek. Először is köszönöm ezt az újabb évet, amit velem töltöttetek, remélem még sok ilyet tudhatunk majd a hátunk mögött. Köszönöm, hogy eddig támogattatok és itt voltatok. Szuperek vagytok! Ráadásul idén túlléptük a 400.000 oldalmegjelenítést, aminek eszméletlen módon örültem és ezer puszi és hála jár érte nektek srácok. Egyszóval köszönöm!

*Előzetes figyelmeztetés: rengeteg képi elem van benne, mobilnettel lehet nem fogsz örülni a megnyitásnál!*

Néhány általános infó és miegymás:
 • 61 elolvasott könyvet tudhatok magam mögött 2017-ben. (Teljes lista ITT.)
 • Ebből 28 angol nyelven volt...
 • ...és mindössze 4 magyar szerzőtől.
 • A legtöbbet látogatott poszt: Marvel-moziverzumos poszt, amit több mint 13.000 látogattak meg, mióta kiraktam. De ha szigorúan csak az értékeléseket nézem, akkor Sarah J. Maas - Queen of Shadows (Árnyak királynője) kapná a koronát, amit csak idén, több mint 11.000-ren olvastatok el. 
 • Elkezdtem csinálni a Top 5 rovatot, amit imádok azóta is - és a bloggereket is, akikkel ez összehozott.
 • Több Projekthétben is részt vettem, amikért szintén odáig vagyok, ezer hála ennek a csapatnak is.
 • Design váltás is volt, miután a Photobucket kicseszett az előzővel. De nagyon megszerettem az újat, így utólag lehet még örülök is neki.
 • Félbehagyott könyv: 1 db volt idén, ez pedig a Testcsel. Látni se akarom többet azt a könyvet, borzasztó volt. 
 • Nekifogtam egy jelentős kihívásnak, mégpedig "körbe akarom utazni" a világot a könyvekkel. Ami azt jelenti, hogy elkezdtem olyan írók felé is kacsintgatni, akik nem angolszász nyelvterületről származnak - Afrika, Ázsia. Még nagyon az elején járok, csak párat olvastam idén, de mit ne mondjak, megéri ennyire más kultúrák gyümölcseit is szemezni néha. (Az oroszlán vallomása, Zoocity, Esti ködök kertje)

* Dobpergés és jöjjön a könyves díjeső...*

Az év könyve, amitől a legtöbbet kaptam - Esti ködök kertje


Többször is emlegettem már ezt a könyvet itt a blogon, de igazi beszámolót még nem kapott. Ugyanis eddig még nem éreztem magam elég felkészültnek, hogy össze tudjam foglalni egy blogposzt erejéig, hogy mit is nyújtott olvasás közben ez a regény. Egyszerre volt lélekemelő és szívszorító élmény olvasni ezt a zseniális könyvet.  
Legjobb epic/dark/heroic... fantasy regény - A végzet kardja


Nemrég írtam róla itt a blogon egy kis beszámolót, hogy mennyire a szívem csücske lett ez a Vaják sorozat. Pedig az első részt is vagy 2 éve olvastam, de mégis mindenre emlékeztem belőle.

Legjobb urban fantasy regény - Magic Binds


Igen, ennek a zsánernek külön lett alpontja, mert nem hagyhattam ki a Kate Daniels sorozatot. Idén a Magic Binds-et olvastam, egyúttal pedig up-to-date lettem a sorozattal, legnagyobb sajnálatomra. Nem igazán élvezem ezt a várakozást a zárókötetre. Kell! Most!

Legjobb sci-fi - Az elveszett flotta sorozat


Szégyenszemre csak Az elveszett flotta sorozatot (Rendíthetetlen, Vakmerő) olvastam, bár az tény, hogy ezt viszont kár lett volna kihagyni. (Megjegyzés: A disztópiát külön kategóriának veszem.)

Legjobb disztópikus regény - A szolgálólány meséje


Ebben a zsánerben se olvastam sokat, lényegében hármat, de toronymagasan ez a regény nyert. Elég meghatározó élménye volt az évnek és előbb utóbb részletesen is felkerül a véleményem róla a blogra. Addig is nézzétek meg a sorozatot és olvassátok a könyvet!

Legjobb krimi/thriller sztori - Csak a holttesteden át


Nahát, igen! Ki ne tudná mennyire oda vagyok ezért a sorozatért?

Legjobb romantikus történet - A Court of Wings and Ruin


Habár nem voltam maradéktalanul elégedett ezzel a zárókötettel (?), de az egyik hatalmas erőssége a sorozatnak a Rhysand & Feyre között bemutatott szerelmi kapcsolat - habár néha nekem kissé nyálas volt már. Meg persze Rhysért nem titok mennyire oda vagyok.

Legjobb történelmi romantikus sztori - Lord Cameron bűnei 


Egyúttal az egyetlen történelmi romantikus regény, amit idén a kezembe vettem. De annak az egynek tökéletes választás volt a Lord Cameron bűnei.

Legjobb YA/NA könyv - Six of Crows


Meglehetősen sokat áradoztam a Six of Crows-ról a blogon mostanság, így gondolom annak is lejött, hogy mennyire odavagyok érte, akit nem különösebben érdekelt ez az infó.

Legmeghatározóbb szépirodalmi - Dorian Gray arcképe


Bár Az oroszlán vallomása is elég esélyes volt a pozícióra, de végül ez a fantasztikus regény nyert.
Legjobb ismeretterjesztő - A pszichológia nagykönyve

Tetszenek ezek a HVG-s kiadások, van egy csomóféle témában, már másikkal is szemezek egy ideje. 

Legjobb LMBTQ regény - Shadow's Seduction


Meglehetősen sok könyvet olvastam a témában, de egyrészt sajnos ez mind kimerül az M/M románcokban, amit szeretnék majd a jövőben színesíteni a szivárvány többi színével is, másodszor nem írtam róluk értékelést a blogra, mert valahogy mindig elmaradtak. Amiért meglehetősen szégyellem magam. Na, de lássuk a listát: Elég sokat olvastam Santino Hasselltől, akinek szeretem a munkáit, de nem mérték nélkül, ugyanis néha kicsit nekem sok a hiszti. Olvastam még a Him című regényt, Elle Kennedy és Sarina Bowen közös gyermekét, ami nem mellesleg magyarul is ki lesz adva! De azért annyira nem nyűgözött le, mint másokat, én olvastam már ennél jobbat is a témában. Úgyhogy a választottam Kresley Cole Shadow's Seduction regénye.

Legjobb magyar regény - Isteni balhé


Az Isteni balhét nem véletlenül emlegettem a kritikája során egy adag boldogsághormonként. Ez a könyv igazán feltölt és elűzi a szürke hétköznapokat a humorával és abszurditásával.
Legjobb sorozatkezdés/debütálás - The Last Namsara


Ez a legutóbbi olvasmányom és mit ne mondjak nagyon tetszett. Helyenként érződik, hogy debütáló regényről van szó, inkább a biztos vizeken maradt az írónő, de egy nagyon jól összerakott, fantáziadús első részről van szó. Ráadásul sárkányok vannak benne! nem soká közzéteszem majd róla az értékelést is.

Legjobb folytatás - A Mások sorozat


Kresley Cole Halhatatlanok alkonyat után sorozatát, vagy éppen a Kate Daniels szériát is említhetném akár, de így a 10x rész körül úgy érzem ez már felesleges, mert tudom mit kapok, mikor a kezembe veszem egy újabb kötetét bármelyik sorozatnak. Ugyanakkor a Mások sorozat még engem is meglepett, hogy milyen ívűre nőtte ki magát.

Legjobb sorozatzáró - Wildfire


Ebben az évben valahogy nem voltam kibékülve az elolvasott sorozatzáró regényekkel: A Conjuring of Light, Crooked Kingdom, ACOWAR. Mind tetszett, de ugyanakkor mindtől egy kicsit többet vártam. De azért szerencsére itt volt nekem a Wildfire. Ebben az esetben viszont még reménykedek, hogy mégse ez lesz az utolsó rész. 

Legjobb önálló kötet - A temető könyve


A hol fent, hol lent kapcsolatom Neil Gaimannel, ezúttal a fenti szakaszában tart, mert nagyon odáig voltam A temető könyvéért.

Legnagyobb meglepetés - Papír hercegnő


Szerintem én lepődtem meg a legjobban, hogy az abszurd helyzetek, a melodrámák, a kliséhegyek, a szappanopera és a hatásvadászat ellenére is jól szórakoztam a Papír hercegnőn. Bár lehet az a kulcsa, hogy még véletlenül se vedd komolyan. 

Legnagyobb csalódás - Lebegés


Erre a posztra is sajnos elég sok jelöltem van, nem egy könyvtől jóval többet vártam volna, mint amennyit végül nyújtani tudott. Esélyes volt a Crimson Death - bár igazából nem tudom min lepődtem már meg -, a Conjuring of Light (Egy sötétebb mágia #3) - bár még így is szerettem - , az ACOWAR - de ez is tetszett még - meg hasonló volt a Wonder Woman és az An Enchantment of Ravens is. De végül a győztes a Lebegés lett.

Az év felfedezett írója

Ebben az évben meglehetősen sok új íróval találkoztam olvasmányaim során, így ez a kérdés jól kicseszett velem. Mikor saját magamnak teszek keresztbe. de végül az alapján döntöttem, hogy mennyire akarom elolvasni a többi könyvét is az adott írónak. Ez alapján pedig az év felfedezett írója Oscar Wilde és írónője pedig Pusztai Andrea.

Legjobban megteremtett világ - Egy sötétebb mágia trilógia


Nem sok olyan fantasyt olvastam idén, ahol lényeges és jó világteremtést követhettem nyomon  a lapokon, mert idén főleg urban fantasy volt terítéken. Ott meg ugye alapvetően a mi világunk az alap, szóval inkább csak a fantasy elem beleépítése a kulcs a már meglévő világba. Talán csak a Vajákot és az Egy sötétebb mágiát sorolhatom a topikhoz. És mivel az előbbit már beraktam, mint az év fantasy regénye, így legyen ez a díj az Egy sötétebb mágiáé. (Az áruló pengéjét sajnos ezen a téren nem tudom kiemelni.)

Évösszegzés témakörében ez lett volna az első bejegyzésem, köszönöm, hogy elolvastad. De kíváncsi vagyok a tiétekre is: Nektek melyik olvasmányok voltak a legmeghatározóbbak 2017-ben?>

Related Articles

2 megjegyzés:

 1. Az ACOWAR nem sorozatzáró kötet, májusban jön a negyedik, a goodreads szerint 6 kötetes lesz a sorozat, ha minden igaz

  VálaszTörlés
 2. Szia! Tudom, ezért is kérdőjellel írtam.;) De azok kiegészítő kötetek lesznek, alapvetően ez egy trilógia lenne attól.

  VálaszTörlés