In 4.5 pont angol fantasy HarperTeen Iskari Kristen Ciccarelli YA

Kristen Ciccarelli - The Last Namsara (Az utolsó Namsara)


Iskari #1


Kezdetben létezett a Namsara: az ég és szellem gyermeke, aki szeretetet és nevetést vitt mindenhova, ahol csak járt. De ahol fény van, ott sötétségnek is lennie kell - így Iskari is megszületett. A vér és holdfény gyermeke. A pusztító. A halálhozó. 
Ez az a legenda, amit Asha, Firgaard király lánya, suttogásokból megtanult felcseperedése során, megbabonázva a múlt tiltott alakjai által. De ez csak addig legenda, amíg ő maga nem válik a következő Iskarivá, a legádázabb és legfélelmetesebb sárkányölővé. Ugyanakkor Iskarinak lenni magányos sors, aminek köszönhetően Asha inkább érzi magát fegyvernek, mint lánynak. 
Asha minden sárkányt leigáz és a fejét elviszi a királynak, de semennyi ölés nem szabadítja meg az otthon rá váró béklyóktól: az eljegyzésétől a kegyetlen parancsnokkal, aki a markában tartja az igazságot Asha valódi természetéről. Éppen ezért, amikor lehetősége lesz visszakapni a szabadságát a legerősebb sárkány fejéért cserébe, kapva kap az alkalmon. De idővel rá kell jönnie, hogy talán több igazság van az ősi mesékben, mint ahogy azt valaha is elképzelte. Ashának, egy titkos barát segítségével - a jegyese rabszolgája - le kell vetnie magáról az Iskari lét béklyóit és meg kell tanulnia megnyitni a szívét a szeretet, a fény, és az eddig titkolt igazság előtt.
(saját fordítás)
****************

Pár szóval már említettem ezt a könyvet az évösszegzős posztban és át is adtam neki a képzeletbeli "debütáló író" díjat, ugyanis ez volt az idei év legjobb debütáló regénye szerintem. Úgy kezdtem bele az olvasásba, hogy semmilyen előzetes elképzelésem vagy információm nem volt arról, hogy mi a csudáról is fog ez szólni. És azt hiszem ez hatalmas előnyére vált az olvasásélménynek, gyakrabban kéne így vakon fejest ugranom. Mert ennek köszönhetően sorra értek a meglepetések, az egyik legnagyobb, hogy sárkányok vannak a történetben! Aki ismer, az pedig tudhatja, hogy én ennek milyen elképesztő módon örülhettem.

A történet egy olyan világban játszódik, amit átsző a mese, élteti, színesíti és pusztítja egyben. Ahol a történeteknek hatalma van, egyszerre megbabonázza  és megrémiszti az embereket. Történetek, melyek vonzzák a sárkányokat. A sárkányokat, akik régen az emberek hű társai voltak, de aztán ellenük fordultak, halált és pusztítást hagyva maguk mögött. Egy olyan világba pillanthatunk be, ahol a régi hit tiltottá válik, ahol a régi isten (Old One) az emberek ellen fordult, így a sárkánykirály megvető őt. Egy társadalomba, ahol a rabszolgaság mindennapi és a király lánya válik a következő Iskarivá, a legnagyobb sárkányölővé.

Az illusztrációk forrása itt.

Asha első blikkre ellenszenves lehet az olvasó számára, sőt én egy ideig meg voltam róla győződve, hogy antihős lesz a főszereplőnkből. Ami nem volt ellenemre. De aztán a történet előrehaladtával és az információmorzsák felcsipegetésével együtt bontakozott ki előttem rétegről rétegre a személyisége, vagy pontosabban annak hiánya. Asha egy olyan bűnért próbál vezekelni, amire nem is emlékszik és ami láncként köti őt gúzsba. Az emberek utálata és félelme alakítja ki a személyiségét, nincs is egyéni véleménye, annyira meg akar felelni a népnek, hogy teljes egészében aláveti magát a véleményüknek és aszerint formálja saját magát. Legalábbis kezdetben, amíg minden fel nem borul egy rabszolgával, aki nem fél tőle és nem úgy viselkedik, ahogy azt egy szolgától elvárná Asha. Nagyon fontos szerepet kap még a gyermekkorban belénk nevelt "igazság" és a vak hit is a karakterábrázolás során, jól lett bemutatva, hogy milyen végtelenül nehéz is ezeken túllátni. Ugyanakkor úgy érzem, hogy az írónőnek még gyakorolnia kell a karakterek megalkotását, mert olyan érzésem volt, hogy patikában kimért hozzávalókkal alkotta meg a személyiségeket, pont mindenből eleget, hogy megfelelő legyen, de mégse sikerült élővé tennie őket. Sokszor voltak ellentmondások, alávetette a karakterek személyiségét a történetnek, hogy úgy alakuljon a sztori, ahogy ő azt eltervezte. Ez pedig elég kizökkentő tudott lenni.

Maga a cselekmény szépen, dinamikusan épül fel. Imádtam, ahogy az írónő finom írásmódja magával ragadott és szinte faltam a lapokat. Na és igen, a sárkányok és a mesék voltak a fénypontjai a történetnek. Megbabonázó volt, ahogy a mesék erejét finoman beleszőtte az írónő a regénybe, ahogy ezáltal megismerhettük a múltat. Nagyszerű ötletnek tartom, hogy a sárkányok vágynak a történetekre és így lehet velük kommunikálni. Maga a nagy csavar elég kiszámítható volt, de szépen lett felvezetve és nagyon felcsigázott a folytatásra.


Voltak benne logikátlanságok és hibák is: nem tudom elképzelni Asha hogyan lett a legnagyobb sárkányölő, miközben Jareket nem tudja párharcban legyőzni. Valamint érződik, hogy debütáló regényről van szó, az írónő sokszor inkább a biztos vizeken maradt és nem vállalta be a kockázatot, így vannak benne klisék is rendesen. Ki ne látott volna már olyan sztorit, hogy a hercegnő mindent megtesz, hogy a elrendezett házasság rabságából megmenekülhessen? Vagy egy szerelmi történetet, ahol a rabszolga és a nemes egymásba szeret? Ugyanakkor nagyon üdítő volt, hogy végre nem a férfi van a "hatalmi" pozícióban (ergo ő a herceg/főnök/király/isten/arkangyal/személyes kedvenc behelyettesíthető), hanem fordítva, ő a rabszolga. Nem mintha ez bármit levett volna a személyiségének erejéből vagy magabiztosságából. És jé, nem dőlt össze a világ, sőt még működött is. De ez csak egy példa rá, hogy annak ellenére, hogy vannak benne megszokott elemek, éppen ugyanúgy vannak benne újítások, vagy csavarok is, amik frissé teszik az élményt.


Egyszóval mindenképp ajánlom, hogy ismerkedjetek a könyvvel és figyeljetek oda az írónőre, mert ha ez a debütáló regénye, akkor alig várom, mit hoz el nekünk a későbbiekben. 


*************
4,5/5

UK kiadás
Borító: 5*/5 - meseszép
Történet: 4/5
Megvalósítás: 5/5 
Karakterek: 4/5
Kedvenc karakter: Torwin

Kiadó: HarperTeen
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 432.o.
Műfaj: YA fantasy
Goodread-es pontszám: 4.22
Molyos átlag: - még nincs elég csillagozás
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése