In 4 pont angol fantasy Indigo Leigh Bardugo romantikus Six of Crows YA

Margóra | Leigh Bardugo - Crooked Kingdom


Six of Crows #2


Kaz Brekker and his crew have just pulled off a heist so daring even they didn't think they'd survive. But instead of divvying up a fat reward, they're right back to fighting for their lives. Double-crossed and left crippled by the kidnapping of a valuable team member, the crew is low on resources, allies, and hope. As powerful forces from around the world descend on Ketterdam to root out the secrets of the dangerous drug known as jurda parem, old rivals and new enemies emerge to challenge Kaz's cunning and test the team's fragile loyalties. A war will be waged on the city's dark and twisting streets―a battle for revenge and redemption that will decide the fate of magic in the Grisha world.

***************

Jó sokat ültem ezen az értékelésen és valahogy csak nem akart magától egy szép egységgé összeállni. Ugyanakkor azt se akarom, hogy meg se emlékezzünk róla itt a blogon, mert megérdemli azt a pár szót is. Szóval fogadjátok szeretettel ezt a rövid szösszenetet róla. 

Gyűlölöm az írónőt! Hogy tehette ezt velem?
Nem, nem, kezdjük előlről...khmm....
Ez mi a jó büdös francra volt jó?!
Még mindig nem jó....
A Crooked Kingdom....igen ez lesz az...szóval a Crooked Kingdom ott veszi fel a fonalat, ahol az előző rész szép kis függővéggel véget ért. Inejt elrabolták, pénz sehol és mindenki Kazt és bandáját keresi a "foglyuk" miatt. Vagyis főhőseink nyakig a szarban lekvárban ülnek és Kaznak minden fortélyára szüksége lesz, hogy kihúzza magukat belőle.

forrás

A Six of Crows az idei év egyik legnagyobb pozitív meglepetése volt a számomra, így nem is volt kétséges, hogy folytatom a duológiát. Ugyanakkor feltűnt az a bizonyos írói mumus is, vagyis annyira jó volt az első rész, hogy nehéz megugrani a színvonalát a folytatásokkal. És sajnos ennek a regénynek ez nem sikerült. Még mindig fantasztikusak voltak a karakterek - ez a sorozat fénypontja, nagyon szép ívet jár be a karakterfejlődésük - főleg Wylannek - és szépen lassan pillanthatjuk meg a mélységüket az újabb és újabb információmorzsával, amit az író az éhező olvasója elé szór. Ezt a szálat remekül megalkotta és találta. Maga a cselekmény érdekes volt, bár úgy érzem itt már túl sokat akart Bardugo, túl akarta szárnyalni az első részt is és még, még, még megmutatni a tutit, ami pont ezért az erőlködés miatt nálam nem működött olyan jól, mint az első rész során. De azért a végére szépen összeállt a sok szál egy egésszé, úgyhogy emiatt annyira nem panaszkodok. Az írói stílusért és a könyv hangulatáért pedig még mindig oda vagyok.

forrás

Ami miatt viszont kiakadok az a vége. Nem értem, hogy miért kell erőltetni ezt benne? Miért kell rám erőltetni ezt a gyászt?! Jó persze, ha objektíven nézem - és így kéne! - akkor tökéletesen jól bemutatja, hogy nem kell, hogy a halálnak értelme legyen, mert az élet ilyen. És arra is jól rávilágít, hogy a vak hit és fanatizmus hova vezethet. De csessze meg az objektivitást, én akkor is haragszom. Főleg tudva, hogy mennyi mindent vihetett volna véghez, hogy pont azt a fanatizmust átalakítsa nyitottsággá és felnyissa az emberek szemét.

forrás

Emellett nekem hiányérzetem volt a végén, például Nina új erejéről én sokkal többet akartam volna olvasni, vagy hogy hogyan boldogulnak Jesperék. Úgy érzem igazából Kaz és Inej kapta meg a "megfelelő" befejezést csak. DE! Összességében ez egy fantasztikus sorozat és nehogy bárkit is eltántorítson gyerekes kifakadásom, de ki kellett adnom magamból. Nem véletlen gondolkoztam rajta annyit, hogy közzétegyem-e vagy nem, de végül úgy vagyok vele, hogy ez is a könyvmolylét velejárója.

U.i.: Aki olvasta a Grisha trilógiát is, annak itt aztán rengeteget kedvezett az írónő a visszautalgatásokkal és a feltűnő szereplőkkel. Én meg jó, ha kis részét egyáltalán felfogtam, de mindegy. Úgy kell azt, visszafelé haladni.

*************
4/5

Borító: 5*/5 - meseszép
Történet: 4/5
Megvalósítás: 4,5/5 
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: az egész banda a szívemhez nőtt

Kiadó: Indigo
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 536.o.
Műfaj: YA fantasy
Goodread-es pontszám: 4.62
Molyos átlag: 83%
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése