In Top Ten Tuesday

Top 5 | 2018-as kívánságlista

 
Azt hiszem már nem okozok meglepetést azzal, hogy a szerdai Top 5 rovat nem szerdán kerül ki ténylegesen a blogra. Mindenesetre itt van, ezúttal pedig a jövőévi könyves kívánságaim lettek a billentyűzet áldozatai. Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát.

Több fantasy/sci-fi regény - avagy azt olvasni, amit szeretek.


Ebben az évben is a fantasy volt a fő zsáner az olvasmányaim között, amin később se akarok változtatni. Ugyanakkor ebben az évben valahogy inkább a YA került megint előtérbe, amiből viszont már kezd egy kicsit sok lenni mostanság, így vissza akarok térni a tényleges fantasy világába. Főleg most így Az ötödik évszakot elolvasva jöttem rá, hogy mennyire is hiányoznak az ilyen lehengerlő fantasy élmények, a mindenféle YA sallang és szűrő nélkül.

Több thriller/krimi - avagy kilépni a komfortzónámból jövőre is.


Nem nehéz többet olvasni a 2017-es felhozatalomnál, sajnos. Nem tudom miért kerültem ennyire az elmúlt évben ezt a kategóriát, de szeretnék ezen változtatni. Ugyanakkor 2017-ben elég sokszor kiléptem a komfortzónámból, ami jó szokásnak bizonyult, így ezt igyekszem meg is tartani. (A Könyvekkel a világ körül kihívásom is emiatt született meg.) Egyszóval elég sokféle könyvet szeretnék a 2018-as étlapon látni.

Minőség a mennyiség helyett.


Szerencsére kinőttem már azt a nyafogós énem, aki amiatt hisztizett, hogy nincs meg a 100 olvasás egy évben. Így utólag is elnézést kérek mindenkitől, aki ennek szemtanúja volt. Rájöttem, azért így inkább utóbb, hogy nem a mennyiség, hanem az olvasás milyensége a lényeg, így eszerint igyekszem már olvasni. Persze ez nem sznobéria, nem azt jelenti, hogy csak klasszikusokat és szépirodalmat fogok ezentúl olvasni. Főleg azért mert én nem is osztom azt a nézetet, hogy azok jelentenék csak a minőséget. Azt értem alatta, hogy próbálom elkerülni az adott hypeolt regény után futószalagon gyártott tömegtermékeket, amiket sikerkönyvként akarnak a torkomon lenyomni. Persze a hasonszőrű regények kiadása sajnos elkerülhetetlen, elvégre a kiadó pénzt akar, de én igyekszem megtalálni ezek tengerében a gyöngyszemeket, amik becsúsznak a kiadások közé. Én ebből szeretnék sokat 2018-ban.

Ne nézzenek hülyének, ha kérhetem.


A falat tudom kaparni, amikor az író nézi hülyének az olvasóit. Ráadásul kifejezetten irritáló, mikor létrehoz egy bugyuta, kétdimenziós főhősnőt, majd közli, hogy azért ilyen, hogy könnyű legyen vele azonosulni. Először is, nekem mint olvasónak nem az a célom, hogy azonosuljak vele, hanem hogy érdekesnek találjam, hogy akarjak róla olvasni. Másodszor meg úgy érzem nem vagyok annyira hülye, még hogy ennyire le kelljen alacsonyítani a szellemi szintjét a szereplőnek, hogy azonosulhassak vele. Az "erős női karakterek" kifejezéstől meg már a hideg ráz, annyira ki lett forgatva. Ugyanis értem én, hogy most ez a "menő", ezzel lehet könyveket eladni, de azért nem lesz egy lány erős, mert vannak saját gondolatai és netalántán néha még ki is mer állni a véleményéért. Ez alap lenne szerintem. Aztán meg megjelenik az aktuális önjelölt adonisz és ő egy hebegő nyáltócsává olvad, aki aztán semmit nem tud megcsinálni önállóan. És ennyit az erős női karakterről. 

Eredeti ötletek, saját identitás.


Nem kell több retelling, nem érdekelnek a már felhasznált ötletek újramesélése. Én eredeti ötleteket és gondolatokat akarok. Sajnos úgy érzem ezt a kort éljük, mikor minden csak a nosztalgiáról szól és mellett semmi újat nem alkotunk. Nem csak a könyvekre gondolok, a filmes téren ez például még siralmasabb, de az élet minden területén megjelenik. Igen, van amikor jó a nosztalgiázás - Stranger Things - de elég volt. Mellette kéne hogy legyenek új ötletek, világok, helyzetek, aktuális témák - egyszóval haladni kéne a korral. 

Meséljetek, nektek milyen kívánságaitok és terveitek vannak az újévvel kapcsolatban? 

A többieket a MOLYON találjátok meg a Top 5 szerda zónában. Érdemes benézni ide is. 

*A képek alapjai a Pinterestről származnak*

>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Ezzel az írós dologgal teljesen egyet értek, főleg, az "adoniszos" részével. Egyszerűen úgy érzem, ilyenkor a nők, meg a lányok is le vannak alacsonyítva, mert hát nekünk kell az alárendelteknek lennünk egy szerelmi helyzetben. Nyeh, francokat, ez azért a való életben nagyon nem így működik, nem ezzel kellene a 14-5 éveseket ámítani.

    Amúgy mindig megcsodálom a blogod, oooooolyan szép *-*

    VálaszTörlés
  2. Igen, mert az egy dolog hogy én elolvasom és fanyalgok rajta, meg egészen más ha egy fiatal teszi és ezt veszi alapul az élethez. Mondjuk szerintem itt már a szülő is közrejátszhat, ha odafigyel mit olvas a gyereke és azt aztán megbeszélik. Mert amúgy meg ha tényleg erős női karakterről van szó, az kifejezetten tetszik:)
    Köszönöm, édes vagy^^

    VálaszTörlés