In Top Ten Tuesday

Top 5 | Bárcsak úgy írnék, mint ez az 5 író


Mostanában nem nagyon sikerül szerdánként hoznom a Top 5 rovatot, de igyekszem ettől még megcsinálni őket. De azt már most megmondom, hogy jövőhéten se szerdán fogom hozni, mert Brüsszelben leszek és még nincsenek meg a decemberi témák és nem tudok előre dolgozni. Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát.

Kezdjük talán egy fun facttel rólam: Soha nem éreztem késztetést, hogy könyvet írjak. Én nem tartozom azok közé a bloggerek közé, akiknek kismillió novellát, történetet - akár befejezett, akár nem - rejt az íróasztalfiókjuk és folyamatosan pallérozzák a tudásuk, hogy egy nap talán kiadjanak valamit. Én tökéletesen megelégszem az internet ezen kis rejtett zugával, hogy kiélhessem bárminemű írási késztetésem - leginkább beszélhetnékem a könyvekről - de persze ez nem jelenti azt, hogy nem játszottam még el a gondolattal, hogy mi lenne, ha író lennék. Ami nem leszek, mert nincs hozzá tehetségem. Így az eheti téma egészen kézenfekvő lett.

Ha én író lennék, akkor bárcsak...

...olyan (őrült) fantáziám és humorom lenne, mint Douglas Adamsnek. 


Nem olvastam még minden művét az írónak, de ezt a hiányosságom pótolni akarom majd a jövőben, mert végtelenül szórakoztató a fazon. Depresszió ellen receptre írnám fel a könyveit. Nagyon örülnék, ha képes lennék a mondanivalóm és a világszemléletem ilyen vicces és őrült formában megosztani az olvasóközönséggel. 

...úgy tudnék mesélni, mint Patrick Rothfuss.


Hatalmas Királygyilkos krónikái rajongó vagyok, ha valaki fantasy sorozat ajánlást kér tőlem, akkor általában rövid időn belül felhozom az írót, mert szerintem egy zseni. Zseniális, ahogy a szavakkal bánik, ahogy képes bevezetni a megteremtett világába és minden egyes mondata zene füleimnek. Olyan érzés olvasni a sorait, mintha a kandallóban pattogó tűz előtt egy forró teával és egy puha takaróval elheverednék és személyesen az író mesélne nekem. Persze ez nem változtat a tényen, hogy már vagy 8 éve várunk a sorozat zárókötetére és még mindig se híre, se hamva, amiért meglehetősen haragszom. Ezt a részt nem venném át, az biztos.
...annyi emberrel szerettetném meg az olvasást, mint J. K. Rowling.

 
Jó lenne, ha egy ennyire maradandó és több millió ember életének egy korszakát meghatározó művet alkotnék. Jó lenne, ha ennyi gyerekkel megszerettethetném az olvasást a könyveim által és a könyveimmel együtt nőnének fel.

...képes lennék mindent úgy kavarni, mint G. R. R. Martin.


A Trónok harca méltán lett sikeres és ismert, mert elképesztő, hogy mennyi szereplővel operál, milyen tömérdek mennyiségű kapcsolati háló alakul ki a sorozat alatt és ezek hogy gabalyodnak össze, majd bogozódnak ki. Nekem, mint olvasónak/filmnézőnek is nagy feladat, mindent nyomon követni, mindenkire emlékezni és tudni kivel milyen kapcsolatban van. A politikai oldaláról már nem is beszélve. Bámulatos az író elméje. Na meg a szadizmusa, ahogy megtanuljuk, hogy nem érdemes kedvenc szereplőt választani, mert úgy is meghal.

...egy egész műfaj több évtizedes alakulását határoznám meg a regényemmel, mint J. R. R Tolkien.


Vitathatatlan az az hatás, amit a Gyűrűk ura a fantasy műfajára tett és nyomon követhető, hogy hány ezer későbbi műre volt hatással, mennyi írónak adott ihletet. Mondhatni lerakta Tolkien az alapköveket, amire aztán más fantasy írók később építkeztek. Egész világokat, fajokat, nyelveket, kultúrát és történelmet hozott létre az író, egyszerűen bámulatos amit alkotott. Ezt nevezem én írásnak.

Nektek ki az az 5 meghatározó író, akik befolyásolják(/nák) az írói munkátokat?


Nézzetek be hozzájuk is további ötletes posztokért:>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése