In Top Ten Tuesday

Top 5 | Nosztalgikus Könyves Álompasik


Nagyon el voltam havazva az utóbbi időben, így kissé megcsúsztam mindennel - ami itt a blogon is látszik. De nem felejtettem ám el a szerdai Top 5 rovatot, kivételesen még sikerül is szerdán hoznom. Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát. Mivel az eheti témának azt se tudom hogy álljak neki, annyi könyv illene a topikhoz, így helyette hozok egy elmaradt, régebbi témát, amit úgy érzem kár lenne kihagynom.

Huha, az eheti topik egy olyan ajtót nyitott ki az elmémben, amit hét lakat alatt őriztem eddig, hogy nehogy kiszabaduljon tinikorom szélsőséges rajongása mögüle. De nincs megállás, a felszínre tört és furcsa így évek távlatából újra visszatekintenem ezekre a rajongásokra.

Az eheti téma: Nosztalgikus Könyves álompasik, avagy fiatalkorom rajongásai

Rengeteg könyves álompasim volt az olvasási éveim alatt, kész háremet "tartottam" ha úgy tetszik, így nagyon nehéz lenne válogatnom közülük. Éppen ezért 3 - igen most nem 5 lesz, mert képtelen vagyok szelektálni, annyi van/volt - pasit választottam, akik valamiért kiemelkednek a többiek közül, jelentőségüket tekintve.

Aragorn (Gyűrűk ura)


Hatalmas Gyűrűk ura fan voltam tizenévesen, Zsinával közösen újra és újra képesek voltunk leülni a képernyő elé és egyhuzamban bedarálni a 3 filmet extrákkal, ami röpke 9 óra hosszát jelentett a kanapén. Ennek persze nem Aragorn volt a legfőbb oka, de az kétségtelen, hogy ő is sokat dobott a "meg kell néznem" érzésen.  Rengetegen Legolasért, a szőke, titokzatos, kecses tündéért voltak oda, de nekem Aragorn volt a szerelem, hosszú éveken keresztül ő volt számomra a FÉRFI megtestesülése.

Zsadist (Fekete Tőr Testvériség)

A Fekete Tőr Testvériség is meghatározó élmény volt tinédzser koromban, ennek köszönhetően kaptam rá a pararománcokra, na meg ebben a sorozatban találkoztam Zsadisttal. Általa találkoztam először a női fantázia azon változatával, amikor a zord külső és az elutasító, agresszív viselkedés mögött egy összetört, érző szív lakik, aki csak a megfelelő nőre vár, hogy a szerelmével meggyógyítsa. Ez pedig az akkori hormontúltengéses énemet kellően elgondolkoztatta és álmodozásra késztette. Persze azóta már merem remélni, hogy felnőttem és tisztában vagyok, hogy ennek nem sok köze van a realitáshoz, de jó volt abban az időben erről álmodozni. Bár nem volt hosszú ez az időszak, de még mindig megmosolyogtat.

Rhysand (Tüskék és rózsák udvara sorozat)

És a végére egy kivétel, egy mostani kedvencem. Nem gondoltam, hogy még manapság is képes vagyok olyan rajongásra mint tizenévesen, de aztán elolvastam a Köd és Harag udvarát és még én is meglepődtem a rajongásom mértékén. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint Rhysnek. Tudom, hogy tökéletesnek van megalkotva, tudom, hogy megtestesíti a női fantáziának szinte minden fellelhető elemét, és olvastam már sokkal jobban és összetettebben megalkotott szereplőket is az eltelt évek alatt, de akkor is hálás vagyok Sarah J. Maasnak, hogy megalkotta őt. Mert vele újra átélhettem a tinédzserkori rajongáshoz hasonló érzést. És néha jó érzés ez az észérvek nélküli rajongás. Mikor jó egy kicsit nem felnőttnek érezni magam.

Meséljetek, nektek kik voltak azon a bizonyos listán?  

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése