In 3.5 pont angol fantasy Margaret K. McElderry Books Margaret Rogerson önálló romantikus YA

Tündérek & Tiltott Szerelem | Margaret Rogerson - An Enchantment of Ravens (Hollók bűbája)Isobel ​is a prodigy portrait artist with a dangerous set of clients: the sinister fair folk, immortal creatures who cannot bake bread, weave cloth, or put a pen to paper without crumbling to dust. They crave human Craft with a terrible thirst, and Isobel’s paintings are highly prized among them. But when she receives her first royal patron—Rook, the autumn prince—she makes a terrible mistake. She paints mortal sorrow in his eyes – a weakness that could cost him his life.

Furious and devastated, Rook spirits her away to the autumnlands to stand trial for her crime. Waylaid by the Wild Hunt’s ghostly hounds, the tainted influence of the Alder King, and hideous monsters risen from barrow mounds, Isobel and Rook depend on one another for survival. Their alliance blossoms into trust, then love, violating the fair folks’ ruthless Good Law. To save both their lives, Isobel must drink from the Green Well, whose water will transform her into a fair one—at the cost of her Craft, for immortality is as stagnant as it is timeless.

Isobel has a choice: she can sacrifice her art for a future, or arm herself with paint and canvas against the ancient power of the fairy courts. Because secretly, her Craft represents a threat the fair folk have never faced in all the millennia of their unchanging lives: for the first time, her portraits have the power to make them feel.
************** 

„Have you ever stopped to think that just because you can do something doesn’t mean you should?”
His eyes narrowed. “No,” he said.

A történet során megismerünk egy világot, ahol az emberek a tündérek által uralt földeken - ősz, tél, tavasz, nyár - élnek és bűbájokért cserébe a művészetüket és szakmájukat adják. Ugyanis a tündérek képtelenek az alkotásra és lenyűgözi őket a halandók ezen tehetsége. Ugyanakkor a tündérekkel üzletelni veszélyes - olykor halálos is - dolog, nem lehet kiismerni ezeket az érzelemmentes lényeket, akik ugyan képtelenek hazudni, de minden további nélkül átvágnak, ha nem figyelsz. De a megélhetésért főszereplőnknek, Isobelnek is az üzleteléshez kell folyamodnia, aki festőként keresi a kenyerét - portrékat fest a tündérekről. Minden tökéletesen megy addig, amíg ősz hercege el nem jön hozzá egy portréért, Isobel pedig felfedez a tekintetében egy lehetetlen dolgot - emberi fájdalmat. 


❧ Varázslatos mese. ❧
Ezzel a két szóval tudnám a legjobban jellemezni ezt a regényt, ami elrepít egy tündérekkel és varázslattal átszőtt világba, aminek képei festményként jelennek meg a szemed előtt olvasás közben. Nem túlzok, látszik, hogy az írónő művész, olyan bámulatosan és fantáziadúsan írta le a tájat, a jeleneteket és a szereplőket, szinte láttam a vibráló színeket, éreztem a talpam alatt a puha mohát és az erdő illatát. Tényleg olyan volt, mintha én is bejártam volna ezt a gyönyörű, de veszélyes erdőt Isobellel és Rookkal együtt. Nagyon tetszett még az a mód is, ahogy bemutatta Isobel festői tehetségét és ebből adódó természetét, ahogy a világ szépségét meglátja. Ezek mellett rengeteg apróság volt, amik színesebbé tették a történetet - a hollók, amik jelezték a veszélyt, Isobel ikerhúgai, akik eredetileg kecskék voltak, a festmények ereje a tündérekre, maga az erdő és lények leírása - és az írónő kreatív fantáziáját bizonyították. Emellett ki kell emelnem még a könyv varázslatos hangulatát is, amiről nekem a Tüskék és rózsák udvara ugrott be, nem véletlenül eléggé hasonlít rá bizonyos szinten. 


Ugyanakkor olvasás végén egy hatalmas kérdőjel villogott a fejem fölött. Önálló történet lévén mindent ebben a regényben kellett volna megkapnom, hogy összeálljon egy kerek egésszé a sztori, de sajnos ez nem sikerült. Először is, maga a világ leírása bámulatos volt, csak éppen a kidolgozása nem kapott elég figyelmet. Gyönyörű felszínt kapott a történet, csak sajnos mélységet nem. Ugyanis, ha megkapargattad egy kicsit ezt a felszínt, alatta tátongó ürességet találtál. Nem volt megfelelő világfelépítés - hatalmas lyukak tátongtak benne - nem volt szó a múltról, hogy hogyan alakult így az emberek és tündérek helyzete, de szívesen olvastam volna akár a tündérek múltjáról is. Semmit nem tudok meg róluk lényegében pár fő információn és jellemzőn kívül, amit az összes tündérre rá kellett volna húznom és megelégedni ennyivel. Hát nekem nem ment, nekem ennél több kéne. Mit? Miért? Hogyan? Rengeteg kérdésem volt és szinte semmire nem kaptam választ. 

Ha már a kérdéseknél tartunk, számomra az is egy nagy kérdőjel maradt, hogy mikor és hogy szerettek egymásba ilyen mindent elsöprő módon a szereplőink. Isobel részéről még elfogadható is volt, elvégre 17 éves, akinek egész életében semmi újdonság nem történt, erre jön egy titokzatos ősz herceg, aki változást hoz az életébe. Na de Rook? Rejtély. Bár az egész karaktere az marad, mert sajnos csak pár tulajdonságot tudok meg róla, ami köré felépült a jelleme, de nem eleget, hogy tényleg megismerhessem. Bár lényegében Isobelen kívül az össze szereplő ilyen volt. Magával a cselekménnyel is voltak gondjaim - lényegében a fülszövegben leírtak történtek, semmi több -, nem volt jó a dinamikája, a közepén az erdőben botorkálás teljesen lényegtelen volt, ahelyett mondjuk megismerhettük volna a világot, vagy a tündéreket. Feltűnt még a könyvben a tiltott szerelem, a szerelem mindent legyőz felfogás, kötelező bál elem, szóval pár klisét is felvonultat. 


Viszont a vége tetszett, bár a csavar elég egyértelmű volt és megint csak egy csomó megválaszolatlan kérdést hagyott maga után. De az üzenete is tetszett a felszínességről és csillogásról, néhány embernek csak ezért a kezébe nyomnám. Összességében egy szépen megírt, varázslatos történetet olvashattam szerelemről és a valódi értékekről, aminek ugyan voltak hibái, de végeredményben egy aranyos sztorit kaptam. ❧ Én ezt inkább fiatalabbaknak, végtelenül romantikus lelkűeknek vagy örök fiataloknak ajánlanám, akik inkább a hangulatot és a történet bemutatását részesítik előnyben a cselekmény-központúsággal szemben. ❧

*************
3,5/5

Borító: 5*/5 - álomszép, imádom Charlie Bowater munkáit
Történet: 3/5
Megvalósítás: 4/5 
Karakterek: 4/5
Kedvenc karakter: Isobel

Kiadó: Margaret K. McElderry Books
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 304.o.
Műfaj: YA fantasy
Goodread-es pontszám: 3.7
Molyos átlag: - még nincs elég csillagozás
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése