In 5 pont Andrzej Sapkowski fantasy könyvekkel a világ körül novella PlayOn Vaják sorozat

Vaják 2. | Andrzey Sapkowski - A végzet kardja

Vaják #2


Egy ​végzet, hat történet
Nehezen lehet beskatulyázni ezt a kötetet, mert számos hagyománnyal szakít – de éppen ez teszi annyira izgalmassá. Egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat. Minden elem megtalálható benne, amire egy jó könyvnek szüksége van: nyaktörő kalandok, humor, őrült szerelem, a sors szövevényei, páratlan nyelvezet és fantázia, valamit kulturális sémáink értő vizsgálata. Mindezt egy ismerős, meséinkből és hagyományainkból táplálkozó, fantasztikus ősi világba ágyazva, amely tükröt tart a mi századunknak.
Andrzej Sapkowski Tolkienhez mérhető író, még ha különbözik is tőle, hiszen szövegei határozottan közelebb állnak a mai valósághoz és magukban hordozzák a szlávok forróbb temperamentumát. Sapkowskit olvasva egyszerre találjuk magunkat valahol Tolkien világában, egy magából kifordult mesefilm vetítésén, a középkorban, Zagloba uramnál Sienkiewicz trilógiájában, egy közgazdaságtani szemináriumon, komor pogány szokások földjén és egy fekete krimi humorral megfestett háttere előtt.
***********************

Ez a sorozat valahogy fénysebességgel lopta be magát a szívembe. Talán az is közrejátszik ebben, hogy kelet-európai - végre nem amerikai -, esetleg a könyv sajátságos szerkezete tehet róla, vagy pusztán az általános zsáneri "követelmények" ilyen fokú, kissé szarkasztikus döntögetése teszi, de mindegy is. A lényeg, hogy nagyon szeretem. 

„…mert mi vagyunk az emberek, mi uralkodunk a világon. Megtehetjük, ha úgy kívánjuk, hogy megtűrjünk a földön néhány tündét, driádot vagy ruszalkát. Ha nem lesznek túlságosan szemtelenek. Vesd alá magad az akaratunknak, Brokilon Boszorkája. Vagy pusztulj el. ”

A könyv szerkezete, az első részhez hasonlóan továbbra is novellákból összefűzött novellafüzér, de itt sokkal erősebb volt a kohézió közöttük. Ráadásul kevesebb és hosszabb novellákból állt. Míg az elsőben sokszínű, rövidebb sztorik voltak, amik a világ bemutatására szolgáltak, addig itt inkább Geralt karaktere került előtérbe, valamint a főbb szálak előre vitele.


Imádom a könyv világát, amiben a cselekmény szépen lassan bontakozik ki az olvasó szeme előtt. Egy világban, amit sárkányok, baziliszkuszok, driádok, szirének, mimikek, varázslók és még megannyi lény népesít be. Egy világban, ahol ezek a lények az erdők, hegyek és vizek mélyére lettek űzve az emberek térhódítása révén, amit modernizációként és kolonizációként emlegetnek. Egy világban, ahol ezek a lények a túlélésükért küzdenek úgy, ahogy tudnak, nehogy az emberek végleg kiirtsák őket. Egy világban, ahol az emberek városokba és falvakba tömörülnek, hogy megvédhessék magukat a vadonból érkező veszély ellen. Ahol az emberek vallási fanatizmussal válaszolnak az ismeretlenre és teljes meggyőződéssel állítják, hogy ők a felsőbbrendű faj és minden joguk megvan azt tenni, amit csak akarnak. Egy világban, ahol kisgyerekek tűnnek el éjszaka és meghalsz, ha rossz erdőbe tévedsz. Ennek a világnak a peremén él Geralt, a vaják, akinek az a dolga, hogy a szörnyeket megfékezze. Vajákok, akik az emberi és nem emberi lét határán egyensúlyoznak, végtelen magányukban. Akik megvédik az embereket, mégis megvetést és félelmet kapnak cserébe tőlük. Mára már kevesen maradtak és egyesek úgy érzik, nincs is már szükség rájuk, de ők nem tudják milyen fontos szerepet is töltenek be a vajákok a fajok közötti egyensúlyban. Mert a szörnyek nem feltétlen ocsmány, karmos lények. Lehet, hogy szőke, kék szemű hercegek fehér lovon.

"– Ahogy én téged ismerlek – válaszolta Geralt, miközben megszorította a málha kötését –, így is megírod a balladádat.
– Még szép. Már meg is van az első pár szakasz. Az én balladámban a szirén feláldozza magát a hercegért, és gyönyörű lábacskákra cseréli a halfarkat, de a hangja elvesztéséért fizet érte. A herceg elárulja, eltaszítja magától, neki pedig megszakad a szíve, és tajtékká változik a tengeren, midőn a nap első sugarai…
– Ki hiszi el ezt a marhaságot?"

Imádom, ahogy átszövi az egészet a rengeteg mondavilág (szláv nagy arányban!) és mese, amiket felfedezhetsz, ahogy megmutatja mi a "valóság" ezek mögött a szépencsengő mesék mögött. Fantasztikus az a milliónyi lény, amivel benépesíti az író ezt a színes világot. Értékelem, hogy semmi nem fekete és fehér, hogy megmutatja mind az emberek, mind pedig a leigázott lények szemszögét, hogy nem foglal teljes mértékben állást senki mellett, hanem hagyja, hogy bepillantást nyerj és te alakítsd ki a véleményed Geralt kalandjai által. Nagyon élveztem, hogy Geralt karakterét sokkal jobban megismerhettem ebben a részben és azáltal, hogy megmutatta az esendő oldalát is, sokkal közelebb hozta őt az olvasóhoz. Nagyon szeretem az ő melankolikus, helyenként vak, máskor túl sokat is látott szemléletmódját. A főhős kalandjai során feltűnő megannyi szereplő mind-mind érdekes, összetett és izgalmas személyiség, akiknek megvan a maguk szerepe a történetben és Geralt életében is.


Nagyon szeretem azt a komorabb alaphangulatot, amit néha teljesen váratlanul és piszok lazán old fel fanyar humorral a író, ugyanakkor fontos gondolatok vannak teljesen természetesen beleszőve a történetbe, amik komolyságot adnak a sztoriknak és igenis elgondolkoztatják az olvasót. Nem csak a kötelező szórakoztatást nyújtja, úgymond kikapcsolja az agyad, hanem ad valami pluszt is az olvasási élményhez. Ezenfelül Yennefer és Gerlat szerelmi "szenvedései" meglepően nem idegesítettek annyira, mint vártam volna,  bár ennek leginkább az tudható be, hogy nagyon sokat adott hozzá Geralt karakteréhez ez a történetszál. Kíváncsi vagyok Ciri ezen fog-e, és ha igen, akkor pedig hogyan változtatni.

Bátran olvassátok ezt a sorozatot, én nagyon ajánlom!

Könyvekkel a világ körül: Lengyelország

*************
5/5

Borító: 4/5 - imádom a színvilágát.
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5 
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakter: Geralt

Kiadó: PlayOn
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 312.o. 
Fordította: Szathmáry-Kellermann Viktória
Műfaj: fantasy
Eredeti címe: Miecz przeznaczenia
Goodread-es pontszám: 4.4
Molyos átlag: 93%
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt.  
Könyvtári példány. 
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése