In 5 pont James Lecense kisregény LMBT novella önálló Tilos az Á Könyvek YA

Kötelező olvasmány lehetne | James Lecesne - TrevorTrevor egy vidám, jó humorú, tizenhárom éves fiú, de otthon és az iskolában különcként kezelik. Trevor művész szeretne lenni, mégpedig olyan, aki megváltoztatja a világot. De miért vesz föl csillogó Lady Gaga-jelmezt halloweenkor? Trevor szerint azért, mert jól néz ki, és amúgy is Lady Gaga a példaképe. A többieknek erről teljesen más a véleménye. Egy ideig a szülei és a barátai is megpróbálnak úgy tenni, mintha Trevor egy átlagos srác lenne. Hisz ez volna a legjobb, nem? Könnyebb elfogadni azt, aki olyan, mint te vagy én. Ha valaki nagyon más, akkor mindenki félrenéz, és reménykedik, hogy nem jól látja. De Trevor különleges, tehetséges és más, és ilyen is akar maradni. De meddig úszhat szemben az árral?

A Trevor egy fordulatos, amerikai kisregény a kamaszkori útkeresésről, a másságról és az elfogadásról. Elfogadni magunkat és egymást nem a legegyszerűbb, de a legszebb feladat a világon.
***************
Nagyon rövid könyvről van szó, mégis meghatott és egy kicsit földhöz is vágott Trevor története. 

Sokszor felmerül a kérdés, hogy ha változtathatnánk a magyar oktatáson és mi jelölhetnénk ki kötelező olvasmányokat, akkor miket tennénk a listára. Nos szerintem ennek rajta kéne lennie. Nagyon aktuális téma a fiatalok körében, könnyen érthető és nyitottságra tanít. Már ha csak egy pillanatra elgondolkoznának a gyerekek a könyvnek hála, mielőtt legközelebb beszólnak a "furcsa" osztálytársuknak, aki valamiért más és ők ezt nem értik, akkor már elért valamit a regény. A mi felelősségünk, hogy a gyerekeinket nyitottságra tanítsuk, hogy ne agresszióval válaszoljanak az ismeretlenre, hanem próbálják azt megérteni és elfogadni. Sajnos nagyon súlyos következményei lehetnek az iskolai bántalmazásoknak (bullying), főleg mert egy olyan érzékeny korszakról beszélünk, ami eleve nehéz az útkeresés, az önmagunk és a környezetünk megismerése miatt. Plusz, még ha ehhez hozzávesszük a felfedezést, hogy te valamiért más vagy, mint a többiek és nem tudod miért van ez, de a környezeted nem ért meg és ezért egyre jobban eltávolodsz tőlük, akkor csak még nehezebb lesz. Éppen ezért kell segítséget nyújtani ilyen esetben, hogy ne szigetelődjön el, hogy megértse: „…melegnek lenni nem gáz…”

Trevor egy nagyon életvidám és kedves fiú és meghasadt a szívem, ahogy szép lassan összetörte őt a környezete. Az egyik legmegrázóbb rész talán ez volt: 

"Valami baj van velem, és ez nyilvánvalóan látszik is. De micsoda? Nem számított, milyen hosszasan álltam a tükör előtt, nem számított, milyen feszülten meredtem a tükörképemre, nem láttam azt, ami mássá tesz a többiekhez képest. Az életem nyilvánvaló tragédia: vicces, hogy pont én vagyok az egyetlen, aki nem látom."

Ugyanakkor szerintem jól volt ábrázolva az is, hogy a nem megfelelő segítség is csak tovább ronthat a helyzeten. Nem szabad ráerőltetni semmit, lehet még ő se érti önmagát, de nem szabad felcímkézni se az embereket. Teljesen fölösleges.

„Megkérdeztem, hogy miért van egyáltalán szükségem címkékre, miért kéne bármi másként meghatároznom magam, mint hogy én vagyok Trevor. Az nem elég?”

Éppen azért lenne jó fiataloknak is a kezébe adni, mert rövid, könnyen érthető és bár nagyon komoly témáról van szó, de nem ás le a legmélyéig, nem töri össze teljesen az olvasóját, éppen csak eléggé megérinti, hogy elgondolkozzon. A regényből készült egy 18 perces rövidfilm is, ami Oscar-díjat is kapott. Az utószót is érdemes elolvasni, mert sok mindent leír az író, mi mindent értek el a Trevor-vonal segítségével és milyen lépéseket tettek, hogy megelőzzék azt a rengeteg öngyilkosságot, ami egy kis segítséggel elkerülhető lenne. Minden elismerésem. 

"Nem jár mindenkinek, hogy szeressék?"

*************
5/5

Borító: 5/5 - nagyon kifejező, de mégse provokatív
Történet: 4/5
Megvalósítás: 5/5 
Karakterek: 5/5

Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 96.o. 
Fordította: Moldova Júlia
Zsáner: kisregény (LMBTQ)
Eredeti címe: Trevor
Goodread-es pontszám: 3.59
Molyos átlag: 89%
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 

Ha segítségre lenne szükséged, vagy csak beszélgetnél nyugodtan fordulj hozzájuk: 

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: 

névtelenül és ingyen hívható 116-111

Háttér Társaság a Melegekért:

A +36-80-505-605-ös szám ingyen hívható, mindennap eléred őket 18 és 23 óra között. Emailt is írhatsz nekik a lelkisegely@hatter.hu címre, vagy csetelhetsz velük ITT, ITT vagy ITT

Magyar LMBT Szövetség:
ITT megtalálod őket.
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése