In 5* pont A megtört föld Agave fantasy LMBT N. K. Jemisin poszt-apokaliptikus

N. K. Jemisin - Az ötödik évszak


A megtört föld #1


Három ​szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanza ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.
Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.
N. K. Jemisin az utóbbi években hívta fel magára a figyelmet az epikus fantasy olvasók körében különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével pedig a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve: gyilkosság, árulás és feltépett sebek egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér.
************************
"Kezdjük a világvégével."

Én reménytelenül és végérvényesen beleestem ebbe a regénybe.

Nem volt ez szerelem első látásra, de idővel annál sokkal mélyebben és erősebben magához láncolt a könyv. Az elején még csak ismerkedtünk, furcsa volt ez a darabosság, a földre jellemző durvasága, a folyamatos rengése és mozgolódása. Hirtelen túl sok volt, túl letaglózó, de hamar belerázódtam és utána már nem is volt megállás. Idő kellett hogy meglássam az apróbb, finomabb szálakat és mondanivalót a durva és nagy történések mellett, hogy felfogjam igazi zsenialitását a regénynek, hogy megértsem hogy kapcsolódnak a szálak egymáshoz.

Jemisin egy olyan fantasztikus világfelépítésű és hihetetlenül kegyetlen fantasyt tett le elénk az asztalra, ami játszi könnyedséggel mutat be magának a zsánernek. A történet hálom szálon fut, három nő nézőpontjából követhetjük nyomon hogyan hullik darabjaira a világ - legyen ez tényleges katasztrófa, ami elhozza az újabb évszakot, vagy legyen szó pusztán a belső világáról. Megismerhetünk egy fiatal kislányt, akit kitaszít a családja és az eddig ismert faluja, mert egy orogén, azaz képes a földdel kapcsolatba kerülni és annak energiáját felhasználni. Megismerhetünk egy fiatal nőt, aki magától kissé eltelve próbálja meg teljesíteni a neki kiadott utasítást - szülj gyereket, de lehetőleg orogén legyen. És megismerhetünk egy idősebb nőt, aki elvesztette a gyerekét, miközben darabjaira hullik körülötte a világ. És a három szál alatt elénk tárul Rendíthetetlen földrengésekkel és vulkánkitörésekkel borított világa, ahol a katasztrófák és "világvégék", azaz évszakok sokkal gyakoribbak, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva, ahol az orogéneket, avagy földmágusokat elnyomják, üldözik és levadásszák, ha nem vetik magukat teljes egészében a birodalmi rend fennhatása alá, hogy teljesítsék a társadalom nyomán rájuk rótt szerepet, ahol obeliszkek lebegnek az égen és látszólag nem csinálnak semmit.

Ez nem egy leányregény, az apokaliptikus hangulat rányomja a bélyegét a regényre, de igazából a szereplők és a kialakult társadalom az, ami igazán megrázóvá, nyomasztóvá és feledhetetlenné teszi az élményt. Nem nagyon találkoztam még olyan fantasyvel, ami ennyire profi módon vágja a képembe a társadalomkritikát, nagyon jól bemutatva többek között a kisebbség elnyomottságát, a félelmet, az irányíthatóságot, a veszteséget, miközben mellette egy nagyszerű fantasy regényként is működik. Nagyon jól felépített regényről van szó, mert a remek alapötletet csodás tálalással tetézi meg az írónő és maga a nyelvezet az, ami felteszi az i-re a pontot.

Ez a regény egy trilógia első része, így csupán bevezetésről van szó, leginkább a világ és a szereplők bemutatására kerül a sor, mire belelendülnél és kezdenéd átlátni valamelyest a szitut már vége is. Ami tapasztalatból mondom, hogy nagyon dühítő, így érdemes olvasás előtt már beszerezni a második részt is, hogy ne kelljen átélnetek azt, amit nekem. Az első dolgom volt a végén nekem is elszaladni a következő részért.

"Mondjuk nekik azt, hogy egy nap olyan nagyok lehetnek, mint mi. Mondjuk nekik azt, hogy attól függetlenül, hogy bánunk velük, közénk tartoznak.
Mondjuk nekik azt, hogy ki kell érdemelniük azt a tiszteletet, melyben mindenki más magától értetődően részesül. Mondjuk nekik azt, hogy az elfogadásnak feltétele van, amely nem más, mint a tökéletesség.
Öljük meg azokat, akik csúfot űznek ezekből az ellentmondásokból, és mondjuk azt a többinek, hogy a halottak pusztulást érdemeltek a gyengeségeik és kétségeik miatt.
Ezután saját maguktól fognak belerokkanni abba, hogy olyasvalamire törekszenek, ami soha nem lesz az övék."
 
Kedvencem lett! Eszméletlen jó világfelépítés, rengeteg érzés, megdöbbentő fordulatok, zseniális társadalomkritika, mesterien megalkotott karakterek és kiváló stílus. Remélem az Agave kiadó még sok ilyen zseniális könyvet hoz el a magyar piacra a jövőben is.

U.i.: Persze, hogy az után olvastam el 2017 legjobb fantasy könyvét, hogy megcsináltam már az évösszegzést. Tipikus.


*************
5*/5

eredeti borító
Borító: 4/5
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5*/5 
Karakterek: 5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 360.o. 
Fordította: Ballai Mária
Műfaj: fantasy
Eredeti címe: The Fifth Season
Goodread-es pontszám: 4.31
Molyos átlag: 86%
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése