In Top Ten Tuesday

Top 5 | 2018-os olvasási célkitűzésekElőször is...

Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak!


Remélem kellemesen teltek az ünnepek és feltöltődve - cukortúladagolással - indul 2018. Sok poszttal készülök nektek még így január elejére, de eléggé közbeszól az egyetem, szóval egy ideig lehet kicsit csend lesz errefelé. 

Na de térjünk a lényegre, ugyanis szerda van, azaz itt Top 5 rovat ideje. Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát. Ezen a héten a 2018-as fogadalmaimat kellene bemutatnom, de mivel nem szoktam ilyenkor fogadalmakat tenni, így nevezzük  inkább célkitűzéseknek a közeljövőre. Lássuk is mik ezek: 


Többet olvasni magyar íróktól


Sajnos én is azok táborát erősítem, akik eléggé elhanyagolják az itthoni írókat. Pedig van jó pár kedvencem idehaza is, de ettől függetlenül 2017-ben mindössze 4 magyar könyvet olvastam. Ami azért elég siralmas szerintem. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy elég sokat olvastam angolul, de azért mellé idén igyekszem több magyar írót is támogatni az olvasással és vásárlással.  Mindenképp akarok olvasni Moskát Anitától (A Bábel fiai már meg is van és a Horgonyhelyet is be akarom szerezni), de meg akarok ismerkedni Benyák Zoltán, Róbert Katalin, Szaszkó Gabriella, Veres Attila és még sok más író regényeivel.

Angolul, angolul minden mennyiségben


2017-ben a 64 elolvasott könyvből 31 regényt olvastam angolul, ami majdnem a fele. Ez egy nagyon jó arány szerintem és később is igyekszem tartani, vagy akár növelni is. Mert nem csak az angol tanulásához jó, de kifejezetten jobban értékelem eredetiben őket, mint némelyik botrányos magyar fordítást. Persze vannak kivételek, van amikor nagyon is jó a magyar fordítás, sőt van amikor többet ad. Például a Harry Pottert kifejezetten szeretem magyarul olvasni.

Könyvekkel a világ körül


Párszor már emlegettem az utóbbi időben ezt a személyes kihívásom, meg pár értékelés végén találkozhattatok is vele (pl.: Zoo City). Ez leginkább egy ösztönzés magamnak, hogy kilépjek a komfortzónámból és megismerjek más kultúrákat és gondolkodásmódokat. Leginkább a még nyitottabbá válás és az előítéletek levetkőzése a cél. Ha valakit érdekel, itt van egy molyos lista, amit folyamatosan bővíteni akarok, lehet ajánlani vagy csatlakozni is. 

Várólista csökkentés


Idén jelentkeztem Lobo minden évben megrendezett Várólista csökkentéséhez, mely keretein belül kiválasztottam 12 könyvet, ami már régóta a várólistámon ücsörög és azt kell elolvasnom év végéig. Habár szinte mindig bebukom ezeket a kihívásokat - mert még mindig azt olvasom, amihez épp kedvem van, nem amit "kell" - de akkor is ösztönöz, hogy legalább egy részét elolvassam. És már akkor jobb helyzetben lesz a várólistám. Bár olyan hosszú, hogy szerintem reménytelen. 

Haladni a sorozatokkal 


Rengeteg sorozatom van elkezdve. És mikor azt mondom rengeteg, az nem csak költői túlzás. Jelenleg 133 befejezetlen sorozatom van és ez a szám folyamatosan emelkedik. Persze ennek egy része önhibámon kívül nincs még elolvasva - még nem jött ki az összes rész, nem lehet hozzájutni stb. - de még így is nagyon sok. Sajnos sokkal nagyobb arányban kezdek új sorozatokba, mint amennyit be is fejezek, de ezen igyekszem változtatni. 

Ezek lettek volna az én célkitűzéseim 2018-ra, de úgy az igazán teljes a kép, ha hozzávesszük a könyves kívánságaim is 2018-ra. A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott MOLYOS zónában. Ti mit terveztetek 2018-ra?


>

Related Articles

6 megjegyzés:

 1. Úgy látom, hogy a várólista csökkentés sokunknál befigyel. :D

  VálaszTörlés
 2. Szia! Szerinted az Üvegtrónt angolul vagy magyarul jobb olvasni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Angolul, ha tudsz annyira. Nem olyan rossz a fordítás, de azért szerintem eredetiben az igazi élmény, úgy jön át igazán az írónő stílusa. Viszont ha akadozva megy az angol, akkor ne ezzel kezdj szerintem angolul olvasásba. Van ennél könnyebb is.

   Törlés
 3. A magyar írókkal való megismerkedésben segíthetek :) sok jó írónk van, csak kevés figyelmet kapnak :)
  A várólista csökkentés látom, nálad is célkitűzés :D szerintem ezzel a legtöbb moly így van :D
  Kívánom, hogy a legtöbb célod tudd teljesíteni ^^ <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi<3 Igazából miattatok akarok (Reta) megismerkedni Gabriella Eld könyveivel is:)

   Törlés