In Top Ten Tuesday

Top 5 | Könyvek, amikre nem jutott időm 2017-ben


Folytatódik az újévvel kapcsolatos témakör a Top 5 rovat keretein belül. A múltheti célkitűzések után nézzük mik maradtak ki 2017-ből. Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát.

Általában nem tervezem meg az évem olvasások terén, nem csinálok listát, hogy majd mit akarok elolvasni. Ehhez én túlságosan spontán szoktam olvasni. Ugyan jelentkeztem például idén is várólista csökkentésre, de ez csak egy kis hányada lesz a majd az elolvasott könyveimnek - és még abban is kételkedem, hogy sikerülni fog teljesíteni a vcs-t. Éppen ezért nehéz úgy visszagondolni az elmúlt évre, hogy mit nem sikerült elolvasni, amit beterveztem. Szóval inkább abból indulok ki, hogy hány könyvvel gazdagodott tavaly a magánkönyvtáram, és abból az olvasatlanok közül mit szeretnék mostanában olvasni. 

Kezdjük azzal, hogy hány könyvet szereztem be tavaly: 25-öt, amire nagyon büszke vagyok. Évek óta vásárlási stoppot tartok könyvek terén, mert se helyem nincs számukra, ráadásul évekkel ezelőtti vad költekezéseimet visszanézve ennyi pénzt se akartam tavaly költeni könyvekre. Ebből a 25-ből pedig 11 regényt olvastam el.

Árnypikkely


Jó pár évvel ezelőtt olvastam már a Seraphinát, de még mindig emlékszem, hogy milyen egyedi élmény volt. Egyrészt ugye ott vannak a sárkányok - fangörcs - másrészt meg a zene is hatalmas szerepet játszik a regényben és gyönyörűen van beleszőve a történetbe. Egyedi a feldolgozása a sárkányoknak is, nem a már jól megszokott módon helyezi bele az írónő a történetébe. Én pedig mindig kapható vagyok az egyedi ötletekre, szóval nem volt kétséges, hogy el fogom olvasni a duológia zárókötetét is, ha már a kiadó rászánta magát a kiadására. 

Caraval


Ez az a könyv, ami kétszeresen is megvan, ugyanis előrendeltem rögtön ahogy lehetett - kissé felcsigázott a külföldi mizéria körülötte, na meg olyan szép. á kissé se vagyok felszínes - majd megkaptam a Book a Sloth Club dobozát, amiben szintén ez a szépség lapult, szóval két példányom is van. (Azt még nem döntöttem el, hogy eladom-e vagy nyereményjátékra bocsátom) Mindenesetre most nagyon cirkuszi hangulatban vagyok: egyrészt olvasom az Éjszakai cirkuszt, másrészt előző héten láttam A legnagyobb showmant, ami csak rátett egy lapáttal erre az érzésre, így nem akarom sokáig halogatni ezt sem.  
(Margóra: szeretnétek egy beszámolót a filmről?)
Az obeliszkkapu


Tegnap került ki a szerelmi vallomásom N. K. Jemisin zseniális könyvéről, Az ötödik évszakról és már abban a posztban is említettem, hogy szinte azon nyomban, hogy befejeztem szaladtam is a második részéért. Csak hát szokás szerint közbeszólt a vizsgaidőszak és még nem volt időm belefogni. Idő nélkül meg belekezdeni egy ilyen műbe vétek - nem véletlenül vannak kifejezetten alkalmas könyvek a vizsgaidőszakra, amik tényleg csak a kikapcsolódást nyújtják és nem igényelnek semmi agymunkát - így még várat magára a megfelelő alkalom, hogy elkezdjem. 

Túladagolt boldogság


Nem szoktam önsegítő könyveket olvasni és ennek a legfőbb oka, hogy a legtöbb szerintem használhatatlan, sőt hosszútávon inkább ártalmas, mint hasznos. (Nekem meg valahogy nincs energiám kiszűrni azt a párat, ami ténylegesen hasznos lenne.) Olyanok mint az interneten keringő bölcsnek szánt üres szavak, amik pillanatnyi boldogságot okoznak, de mélyebb, valóban hasznos mögöttes tartalma nincsen. Ez a könyv viszont pont azért keltette fel a figyelmem, mert úgy tűnik erre az aspektusra tér ki. Aztán majd látjuk mit rejt a figyelemfelkeltő címe.

Kormorán Baru, az áruló


Nem csak ezt a fantasy könyvet vettem meg, amit még nem sikerült elolvasnom - ott van még például a Koboldcsászár és a Nagyrészt halott is - de erre vagyok most a legjobban ráizgulva. Új-keletű érdeklődésem az antihősök iránt meglehetősen sokat nyom a latba, meg most kifejezetten érdekelne egy kis politikai játszma. Ez nem az a kikapcsolós regény, ez kifejezetten gondolkodásra kényszerít, aminek most nagyon is örülök. 

A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott MOLYOS zónában. 
Nektek mi nem fért bele 2017-be?


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése