In Top Ten Tuesday

Top 5 | Rejtett gyöngyszemek a fantasy zsánerben


Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát.

Az előző heti Top 5 kimaradt, mert váratlan dolgok jöttek közbe szerdán és annyira a téma se fogott meg, így később se pótoltam be. Na de az eheti topik! Az már nagyon bejövős. A kedvenc műfajomból kell 5 rejtett kincset összegyűjteni, azaz olyan könyveket, amik szerintem nem kapják meg a megfelelően nagy figyelmet, amit érdemelnének. Igazából először elgondolkoztam, hogy nem is szűkítem le egy adott zsánerre a dolgot és úgy szedek össze könyveket, de aztán akkora mennyiséget összeírtam, hogy inkább maradtam az eredeti felállásnál. És azt hiszem nem lepődik meg senki, hogy a fantasztikus irodalmon belül csipegettem. Valamikor meg lehet majd összeírom a teljes listát, nem csak a fantasyt.

Locke Lamora hazugságai


A legelejére egy általam már sokat emlegetett regény került, ami sajnos sokáig úgy tűnt, hogy idehaza elkaszált sorozat lesz, mert az Alexandra nem folytatja. De szerencsére és legnagyobb örömömre a Delta Vision átvette a kiadási jogait a sorozatnak és idén már érkezik is a 2. része. Tudom, tavaly is ezt mondtam, de 2017 nagyon nem jó év volt a kiadóknak. Sok minden csak idén lesz bepótolva. A Locke Lamora hazugságai egy mágikus Velence jellegű városba enged bepillantást, ahol egy rablóbanda zseniális cselszövéseit követhetjük nyomon, ahogy megkopasztják a gazdagokat. Na nem kell félni, nincs Robin Hood szindróma a sztoriban, csak és kizárólag önös célból rabolnak a szereplőink. Így azért sokkal érdekesebb. Azonban legújabb akciójuk során egy olyan hálóba akadnak, amiből a kiszabadulás lehet túlmutat a képességeiken. Egy nagyon okos, részletgazdag és átgondolt történetről van szó, ami mesterien lett összerakva. Érdekesek voltak a szereplők és iszonyúan tetszett a világ is, alig várom a következő részt.

Pusztító mágia (Kate Daniels sorozat)


A Kate Daniels sorozat a másik hatalmas kedvencem és egyben az egyik legjobb urban fantasy sorozat, amit eddig olvastam. Külföldön eddig 9 rész jelent meg és idén érkezik a 10. és egyben zárókötete a sorozatnak. Az elején még kicsit bukdácsolt a sorozat, nem volt annyira kidolgozva a világ és sok minden nem volt világos, de higgyétek el nekem, így 9 részt tudva a hátam mögött, hogy érdemes rá beruházni és időt adni neki, mert hatalmas fejlődésnek lehettek így a tanúi. Kate egy igazi kickass főhősnő, aki garantáltan mindig a zűr sűrűjében van, így nehéz mellette unatkozni. Ráadásul kellően sok titok rejtőzik a múltjában, hogy egy jótékony titokzatosság vegye körül. És amikor azok kiderülnek, huh! De nem csak a főhős, a többi szereplő is pazar - az írópárosra amúgy jellemzőek a nagyon jól összerakott karakterek a többi  sorozatból is - Curran az utóbbi idők egyik legjobb hímpéldánya a könyvekből, akivel összehozott a szerencsém, de még a "gonosz" karakterek is eszméletlen jól sikerültek. Szóval teljes mellbedobással bíztatok mindenkit, hogy használjátok ki, hogy a Könyvmolyképző belefogott a sorozat kiadásába és ismerkedjetek meg ti is ezzel a felejthetetlen bagázzsal. Megéri.
 
Füst és csont leánya


És ha már az elkaszált sorozatoknál tartunk, íme az egyik legnagyobb szívfájdalmam: a Füst és csont leánya sorozat. A trilógiából 2 rész jelent meg magyarul a Kossuth kiadó gondozásában, de sajnos olyan rosszul fogyott, hogy végül a kiadó úgy döntött nem adja ki az utolsó részt. Írtam is róla a Jó lenne, ha... rovatomban anno. Akkor ezt írtam a könyvről: "A Füst és csont leánya trilógiával Laini Taylor valami igazán maradandót alkotott a YA műfajában és úgy érzem vétek lenne egy ilyen sorozattól megfosztani a magyar közönséget. Egy igazán fájó, sötét és gyönyörű szerelmi történetet ismerhettem meg ebben a trilógiában két lélek küzdelméről, akik megpróbálják leküzdeni a sorsot és békét teremteni egy kilátástalan helyzetben. És habár lényeges eleme a szerelmi szál, de ez tipikusan az a történt, ami sokkal mélyebb mondanivalóval is bír a románcon kívül. És nem utolsó sorban egy igazán gyönyörű megfogalmazásban olvashatom a  történetet, ahol a szavak szinte életre kelnek és megelevenednek a szemem előtt."
De soha nem fogom tudni megérteni, hogy egy ennyire gyönyörű YA fantasy könyv hogy nem lehet népszerű, miközben annyi középszerű könyv válik idehaza népszerűvé. Igazából még mindig él bennem egy olyan hiú ábránd, hogy ha elég ember elolvasná - ha én is eleget reklámoznám - akkor a kiadó kiadná a zárókötetet.
 
Az Archívum


Azt hiszem V. E Schwab/Victoria Schwab neve sokaknak ismerősen cseng, ugyanis az Egy sötétebb mágia sorozat idehaza is méltón nagy népszerűségnek örvend. De azt tudtátok, hogy az írónőnek már ezelőtt is jelent meg sorozata magyar kiadásban? Ez pedig nem más, mint Az Archívum sorozat. Engem már ennél a duológiánál megvett magának az írónő, már itt tudtam, hogy érdemes lesz rá odafigyelnem. Fantasztikus ötletei vannak, amiket magával ragadó hangulatban és gyönyörű sorokkal tud átadni nekünk, olvasóknak. Tényleg kiemelkedően jó YA regényről van szó, nem is értem miért nem kap nagyobb figyelmet.

A Vas-druida krónikái 


Értetlenül nézem a Vas-Druida krónikáinak bukdácsolását is idehaza. Pedig szerintem ez tényleg olyan elemeket tartalmaz, ami kifejezetten populárissá kéne hogy tegyék. Ennél már csak akkor lenne alkalmasabb erre ha egy hormontúltengéses tinédzser lenne a főszereplője. Ez a sorozat szórakoztató és érdekes! A regények során egy több mint 2000 éves kelta druida és fergeteges négylábú társa kalandjait követhetjük nyomon. Imádom a mitológiát és itt aztán tényleg lehet ezt habzsolni mert rengeteg nép mítosza belekerül a történetekbe. Szerintem tökéletes kikapcsolódást nyújtanak a regények, ráadásul nem is hosszúak, így azok is olvashatják, akik félnek a féltégláktól. Meg nem utolsó sorban könnyű magunkkal hordani napközben, így tökéletes választás lehet tömegközlekedéshez vagy éppen várakozásokhoz. 

Esélyesek voltak a listára: 

  • A Királygyilkos krónikája (Imádom ezt a sorozatot, de úgy érzem ez azért nincs annyira alulértékelve, mint a listán lévők)
  • A hitehagyott (Raoul Renier)
  • Moskát Anita könyvei (tessék olvasni tőle!)
  • Mecedes Thompson sorozat (ez is egy sajnos elkaszált urban fantasy sorozat)
  • Álmatlanság (Ennek se tudom kijön-e a 3. része, pedig egy nagyon érdekes sorozat)

Olvastátok már őket? És ezeken kívül milyen alulértékelt könyveket ajánlanátok a többiek figyelmébe? 

*A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott MOLYOS zónában.*>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése