In 5 pont fantasy Fumax Michael J. Sullivan Riyria - A kezdetek

Az első találkozás | Michael J. Sullivan - A Koronatorony


Riyria - A kezdetek #1


KÉT EMBER, AKIK KI NEM ÁLLHATJÁK EGYMÁST.
EGY LEHETETLEN KÜLDETÉS.
LEGENDA SZÜLETIK.

A kiégett harcos, Hadrian Blackwater, akinek már nincs semmi, amiért küzdhetne, társul Royce Melbornnal, a bérgyilkos tolvajjal, akinek már nincs semmije, amit elveszíthetne. Együtt kell ellopniuk egy kincset, amelyet úgy hírlik, lehetetlen meglovasítani… Ugyanis magába a Koronatoronyba zárták el.
A Koronatorony pedig a valaha épített legnagyobb erődítmény utolsó, közismerten bevehetetlen maradványa, amelyben a birodalom legmohóbban áhított értékeit őrzik. De a megrendelőnek, az öreg varázslónak nem aranyra vagy ékszerre fáj a foga, és ha sikerül rávennie hőseinket, hogy a munka befejezéséig ne végezzenek egymással, akár még legendás csapat is válhat belőlük. Ki tudja? Talán még a lehetetlenre is képesek lesznek.

A Riyria – A kezdetek a nagy sikerű fantasysorozat, a Riyria-krónikák előzménytörténetét meséli el. A Koronatorony önállóan is élvezhető, kerek történet.
***********

Elöljáróban elmondanék pár szót a könyvről, ahogy azt a szerző is megtette az előszóban. Ez a sztori a Riyria-krónikák előzménysorozatának az első kötete, amiben Hadrian és Royce megismerkedését követhetjük nyomon, többek között. A szerző is kiemeli, hogy külön könyvként, a Riyria-krónikák ismerete nélkül is olvasható a könyv, direkt nem lőtt le semmi későbbi csavart az író, azoknak kedvezve, akik kronologikus sorrendben szeretnék olvasni. Ugyanakkor ő is - és olvasás után én is - inkább azt tanácsolja, hogy előbb az eredeti sorozatot olvassa el az olvasó, mert úgy jobban élvezhető, felfedezhetőek az apró utalások. Az eredeti sorozat egy nagyívű, több szálon futó, de a végén egyetlen pontban kicsúcsosodó eseményláncolat, míg ezek a történetek tényleg epizodikus jellegűek, külön-külön is olvashatóak, lezárt véggel. Azzal a céllal teszi mindezt a szerző, hogy bármikor abbahagyhassa, ha úgy érzi elég. Vagy éppen lehet végigviszi mind a 12 évet és kapunk 12 részt. Még ő se tudja, bár én erősen reménykedek az utóbbiban. Úgyhogy nagyon ajánlom mindenkinek, hogy olvassa és szeresse ezeket a történeteket! Á, semmi nyomás.


Mindig is fenntartásaim voltak az előzménytörténetekkel szemben, de imádom a Riyria-krónikákat, így kétség sem fért hozzá, hogy ez a kötet is terítékre fog kerülni. A Riyria-krónikák kezdetén Royce és Hadrian már 12 éve ismerik egymást, egy összeszokott dinamikus rablópárosként tűnnek fel a lapokon, de engem mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy vajon két ennyire különböző ember hogyan találkozhatott. Ó, arról meg voltam győződve, hogy biztos nem volt pozitív az az első találkozás és milyen igazam volt! Nagyon jól szórakoztam a két lökötten és most tűnik szembe igazán, hogy mennyit fejlődtek és változtak mind a ketten a későbbiekben a másik ráhatása segítségével. Ráadásul kíváncsi voltam már a Koronatorony történetére is, amit már hallottunk korábban is, amit akkor annyira nem is értettem. Loptak is, meg nem is, most akkor mi van. De most szerencsére választ kapunk erre is. És osztom az író feleségének a véleményét, odáig vagyok Hadrianért.


Másik nagy pozitívuma a könyvnek Gwen megismerése. Már az eredeti szériában is szimpatikus volt, de nagyon jót tett neki, hogy ennyi szerepet kapott és megismerhetjük teljes valójában a történetét. Egy eszméletlenül erős, kitartó, hű és szerethető nő és néha megszakadt a szívem, azért amit ki kell állnia. És tudva a későbbi szerepét, teljesen jó választás a szerepre. Tetszettek az apró utalások is, ahogy helyenként beleszóltak a történet alakulásába, hogy biztos arra tereljék a szereplők útját, amerre ki van jelölve az. Néhol letaglózóan igazságtalannak vagy éppen szívbemarkolónak találtam ezeknek a beavatkozásoknak a mibenlétét és a következményét, de ugye a nagyobb jó érdekében...
– Igen, egy csapatban, társakként, úgy értve, hogy két emberként, akik együtt dolgoznak, és egyesítik a képességeiket egy közös cél érdekében. Elf nyelven van erre egy kifejezés. Úgy mondják…
Riyria – fejezte be a mondatot Royce.
Egyszóval mindenképpen ajánlom az eredeti széria rajongóinak, de ugyan olyan jó szívvel nyomnám a kezébe az eddig Riyria-szűz olvasóknak is. Aki szereti a hagyományos elemekkel operáló fantasy regényeket, érdekes karakterekkel, annak nyugodt szívvel ajánlom.


*************
5/5

Borító: 5/5 - nagyon tetszik a kép, már régebben is találkoztam vele
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5 
Karakterek: 5/5 

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 416.o. 
Fordította: Matolcsy Kálmán
Műfaj: fantasy
Eredeti címe: The Crown Tower
Goodread-es pontszám: 4.31
Molyos átlag: 95%
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt.  
Könyvtári példány.


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése