In 5* pont A megtört föld Agave fantasy LMBT N. K. Jemisin poszt-apokaliptikus

N. K. Jemisin - Az obeliszkkapu

 

A megtört föld #2


Tízgyűrűs Alabástrom – az őrült, a világ megnyomorítója, a megmentő – küldetéssel tér vissza: ki akarja képezni utódját, Essunt. Essunt, aki menedékre lelt, de a lányát nem találta meg. Alabástrom egy kéréssel áll elő: ha Essun megteszi, az örökre megpecsételi Rezdületlen sorsát.
Eközben messze tőle Nassun, a lánya egyre erősebb lesz – és a döntései meg fogják törni a világot. Egyre sötétebbé válik a mindennek végét jelentő évszak, miközben a civilizáció fokozatosan belesüpped a hosszú, sötét éjszakába.
Az ötödik évszak folytatásában az obeliszkek és egy ősi rejtély végre választ adnak a kérdésekre. N. K. Jemisin ismét bizonyítja, hogy nem hiába jelölték az utóbbi években az SF összes komoly díjára: Az obeliszkkapu egy újabb felejthetetlen fantasy, ami merészen feszegeti a műfaj határait – ráadásul az elődjét követően ez a kötet is megkapta a Hugo-díjat.
*********************

Féltem ettől a könyvtől. Mit féltem, rettegtem. 
Imádtam az első részét, hatalmas hatással volt rám az a regény és a világ, amit megismerhettem. És rettegtem, hogy a folytatás nem fog felérni hozzá. Mert az az elbeszélésmód, amit az első regénynél alkalmazott az írónő, az nagyon hatásos volt, de tudtam, hogy még egyszer nem működne. Vajon mit fog most csinálni? De nem hiába nem vagyok én író és olyan fölösleges ezen kattognom, mert Jemisin mesterien felmosta az én aggodalmammal a padlót. Igen, azt hiszem megérdemeltem a bizalmatlanságom miatt. Mert megint letett az asztalra egy zseniális könyvet az írónő, engem meg megint kizsigerelt a végére.


Az első rész is ütött, mint álla, de az még inkább csak felvezetés volt. Úgymond megalapozta a színteret a későbbiekhez, éppen csak kapiskálni kezdted a dolgokat a könyv végére. Ezt pedig ebben a részben csodálatosan továbbszőtte az írónő, sok mindenre választ kapsz, ezzel együtt megannyi új kérdés is felmerül minden válasz után, szóval nem fogod a 2. rész után se teljesen átlátni a történteket. Nagyon jót tett a sztorinak, hogy bekerült egy Nassun, valamint még egy (vagy mondhatnám kettő) nézőpont Essun mellé. Ezek, főleg Nassun szemszöge, tovább árnyalták Essun karakterét és a történteket. Érdekes volt olvasni, hogy a Fulkrumban belé nevelt dolgokat mennyire képtelen levetni magáról Essun és hogy lehet valaki ennyire pocsék anya, miközben ennyire szereti a lányát. Szívesen meghallgatnám ezzel az anya-lánya kapcsolattal összefüggésben egy profi véleményét is.


Az írónő remekül ért az emberekhez és azok ábrázolásához a lapokon a legkomplexebb módokon. Élmény volt végigkövetni, hogy különböző szituációkban hogyan reagálnak és ezzel együtt egy görbe tükröt állított elénk, hogy tessék, itt van, ezek vagytok mindenféle sallang nélkül.  Sokkoló volt látni, hogy ilyen kegyetlen körülmények között milyenek is az emberek, mikor nincs idő és energia arra, hogy palástolják igazi énjük, mikor a túlélés az első. Talán az adta a legnagyobb hatást ehhez a sokkhoz, hogy milyen tárgyilagosan közölte velünk a történteket, az elnyomást és a kegyetlenséget. Nem szőtte bele a véleményét, hagyta hogy azt kezdj vele, amit akarsz.

Lenyűgöző és szörnyű maga a világ, amit szépen lassan kibont előttünk az írónő és nagyon tetszik, hogy a fantasyt ennyire átszövi a természettudomány. Ezzel picit összemosódnak a határok a sci-fi és a fantasy műfaj között. Tetszik, hogy Földapát úgymond aktívan is belevonta a történetbe. Nehéz meghatározni, hogy a fennmaradt történetek és írások közül mi az, ami igaz és mi csak mese.


Most már egyértelműen kijelenthetem, hogy az első rész nem csak egy szerencse volt az írónő részéről, hanem egy zseniális sorozat nyitánya és a folytatás csak tovább emeli a színvonalát ennek a színdarabnak. Egyszerre félek és izgatottan várom a zárókötetet, (ami még idén megjelenik) bele se merek gondolni, hogy mi lesz ennek a vége. De biztos vagyok benne, hogy a földhöz fog vágni az írónő. Bátran ajánlom a sorozatot minden fantasy rajongónak, aki nem riad vissza a sötétebb témáktól és a lapok közé szőtt nyers társadalomkritikától.


*************
5*/5

Eredeti borító
Borító: 5/5
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5*/5 
Karakterek: 5*/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 316.o. 
Fordította: Ballai Mária
Műfaj: fantasy
Eredeti címe: The Obelisk Gate
Goodread-es pontszám: 4.35
Molyos átlag: 97%
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése