In Top Ten Tuesday

Top 5 | Urban Fantasy a porondon


Jó nagy csend honolt ebben a hónapban a Top 5 rovat körül, mert kissé megint elhavazódtam, meg őszintén, annyira nem jöttek most be a témák, hogy nagyon törjem magam, hogy legyen egy órácskám megírni. Azért kicsit szégyellem, hogy így szépen csendben elsomfordáltam. És mit ad isten, a hónap egyetlen olyan témájánál térek vissza, ami tetszett is. Véletlen? Persze, hogy arra van időd, amire szakítasz, ez most is ragyogóan kijött.

Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát.

Az eheti téma az urban fantasy regények köré csoportosul, de én azon belül is inkább pararománcokat gyűjtögettem, mint vérbeli urban fantasyket, mivel a topik leírásából kiindulva inkább a romantikus vonal a lényeg, hála az egész hónapot belengő rózsaszín ködnek és a mindenhonnan hömpölygő nyáltócsának. Nincs nekem bajom a Valentin-nappal, csak kissé sok(k) már.

Kate Daniels (Ilona Andrews)


Már annyit áradoztam erről a sorozatról itt a blogon, hogy van egy olyan érzésem már az agyatokra megyek vele, de nem tudom megállni. Valahogy mindig olyan témakör van, hogy belekerül a listába. Na de kérlek! Igen, ez teljesen véletlen, hogy mindig találok egy indokot, hogy felhozzam. Idén érkezik a sorozat 10. és egyben zárókötete, amiért a fél vesémet is odaadnám, ugyanakkor egyszerre rettegek is tőle. Tipikus könyvmoly problémák az utolsó részekkel kapcsolatban.

*A legutóbbi részről, a Magic Binds-ről itt olvashatjátok az értékelésem. *

Hidden Legacy (Ilona Andrews)


A Hidden Legacy (Rejtett örökség) a másik nagy kedvencem a szerzőpárostól, ez is a must-read kategóriába tartozik a zsáner kedvelőinek. (Nagyon remélem, hogy magyarul is előbb-utóbb olvasható lesz.) Azért is vagyok úgy oda ezekért a történetekért, mert ugyan tényleg van benne romantika - ami nagyon király - de ez nem szorítja háttérbe a sztorit, a világkidolgozást és az izgalmakat. Amiből van bőven, ez mindig garantált, igazi kickass regények. Kár hogy a borítók olyan borzalmasak, mint ha zs kategóriás erotikus regények lennének.

*Az első részről, a Burn for Me-ről ITT olvashattok bővebben is.*

Halhatatlanok alkonyat után (Kresley Cole)


Az utóbbi években rengeteget változott az ízlésem, elvégre az életemben is más-más szakaszokat éltem meg, elég drasztikus változásokkal. Még most se kiforrott teljesen szerintem az ízlésvilágom, még mindig kísérletezgetek, kilépek a komfortzónámból és új dolgokat fedezek fel. Persze alapból ez nem egy kőbe vésett dolog, mindig is változni, alakulni fog az ízlésvilágom. Ezzel a változással karöltve a könyves kedvenceim is sokat változtak az évek alatt, de ezek ellenére a Halhatatlanok alkonyat után sorozat még mindig nagy kedvencem, holott rengeteg más hajdani rajongásom ma már egyenesen viszolygást vált ki belőlem és értetlenül bámulok, hogy nekem vajon mi tetszett ebben anno. Nem tudom mi lehet a titka - sok hasonló sorozat is a süllyesztőben végezte - főleg, hogy ennyi rész után már nagyon sok újdonságot nem tud mutatni, mégis még mindig élvezem az olvasását. Nem vagyok a sorozattal up-to-date, a majd idén magyarul megjelenő MacRieve, avagy magyarul Elfojtott üvöltés az utolsó kötet, amit még olvastam, de ha elkap a megfelelő hangulat, akkor szívesen nyúlok ezután a biztos pont után.

*A MacRieve-ról, avagy az Elfojtott üvöltésről ITT tájékozódhattok bővebben is.*

Tündérkrónikák (Karen M. Moning)


A Tündérkrónikák is egy régi kedvencem, már jó sok évvel ezelőtt olvastam Mac történetét, de még a mai napig emlékszem mind a sztorira, mind pedig a rám gyakorolt hatására. Emlékszem az eleje nagyon nyögvenyelősen indult, az első rész olvasása után sokáig nem is akartam folytatni a sorozatot, de végül beadtam a derekam a külső unszolásnak. És így utólag hálát adok azért, hogy nem makacsoltam meg magam, hanem folytattam. A sorozat egy misztikus Dublinba enged bepillantást, ahol tündérek járnak az emberek között. De nem az édes, aranyos fajta, hanem a 'Jé ember! Ham, ham.' fajta, akik elől jobb ha menekülsz, ha jót akarsz magadnak. És ebbe a helyzetbe csöppen bele Mac, az igazi amerikai barbie baba első pillantásra, aki a testvére után jött nyomozni. Nagyon jó a történet, imádom benne a szereplők sokszínűségét és a rengeteg csavart, amik után a padlóról kaparod össze az állad.

Wolfsong (T. J. Klune)


Csúnyán elsunnyogtam az első heti témát, ami a kedvenc M/M (férfi/férfi - homoszexuális) párosaimról szólt volna - pedig eskü azt még meg is akartam volna csinálni. Úgyhogy beválogattam a Wolfsongot is a listára, hogy egy kicsit lerójak a tartozásomból. Ugyanis nagyon aktuális nálam az első heti topik, mert egyik barátnőm újévi fogadalomként nekivágott, hogy felfedezze az M/M románcokat, de nem akart egyedül beleugrani a mély vízbe, így engem is magával rángatott, mint visszajáró merülőt. Jesszus, ez a hasonlat fájt. Azt hiszem elég volt a vizes témából. Így viszont iszonyatosan sok M/M románcot elolvastunk közösen januárban, az egészen szaroktól a meglepő gyöngyszemekig.

És a Wolfsong egyértelműen az utóbbi, imádtam ezt a könyvet. Gyönyörűen és egyedien megírt, évtizedeket felölelő történet, ami remekül ábrázolja a szereplők minden apró lelki rezdülését és fejlődését: és mindezt megtetézi a vérfarkas (mate) vonallal. El se hiszem, hogy eddig még nem hallottam az íróról, mert baromi tehetségesen ír! De persze pótolom ezt a hiányosságom, mert azóta még két könyvét elolvastam és nem tervezek megállni. Nyugodt szívvel ajánlom a zsáner rajongóinak és a kíváncsi felfedezőknek is, mert kezdésnek is tökéletes. (Nem nagyon van benne testiség, az érzelmeken van a hangsúly.)

+1 Farkastestvér  (J. Goldenlane)


Úgy döntöttem, hogy pluszként hozok magyar vonatkozást is a témához, mert nagyon háttérbe szorultak nálam mostanában a magyar írók könyvei. Ennek mondjuk főleg az az oka, hogy inkább angolul olvasok, de igazából arra törekszem, - legalábbis kéne - hogy mindegy legyen honnan származik az író, a könyv minősége számítson. A Farkastestvér pedig mindenképpen minőségi olvasmány az urban fantasy kedvelőinek - ez nem pararománc, ez tényleg urban fantasy. Igazi gördülékeny, vicces, vagány urban fantasy, zseniális karakterekkel.

Ti mit adnátok még a listához? 

*A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott MOLYOS zónában.*>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése