In Top Ten Tuesday

Top 5 | 5 tipp az olvasói válság leküzdésére


Nem akartam megtörni a márciusi lendületet a Top 5 rovatnál, így utolsó héten is egy saját témát hoztam nektek. Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát.

Elöljáróban: Mi az az olvasói válság (reading slump)? Ez egy olyan időszak a könyvmoly életében, mikor minden könyvbe csak belekap, de semmit nem fejez be. Mikor nincs kedve leülni és olvasni, hanem helyette mást csinál. Vagy éppen lenne kedve olvasni, de semmi nem nyeri el a tetszését. Ez több minden miatt is kialakulhat. Lehet például, hogy egyszerűen megcsömörlött az olvasó az ugyan olyan könyvek folytonos fogyasztása miatt és nincs kedve már hozzá. Kialakulhat akkor is, ha egy annyira jó könyvet vagy éppen sorozatot fejezett be, ami után semmi nem elég jó és azt az érzést hajszolja, amit annál a bizonyos könyvnél átélt. Az is lehet, hogy egyszerűen, amit átél a mindennapokban annyira jó, hogy inkább a való életben marad olvasás helyett. Vagy pedig annyira rossz, hogy a könyvek világa túlságosan "műnek" tűnik az átéltekhez képest. De van, hogy minden előjel nélkül, indokolatlanul alakul ki. Teljesen változó.

De szeretném tisztázni, hogy nem a világvége az olvasói válság. Teljesen természetes, hogy vannak olyan időszakok, amikor nem olvasol, mert esetleg olyan szakaszban vagy, amikor a való életből nem akarsz vagy nem tudsz egy könyv lapjai közé merülni. Nem kell rágörcsölni, vagy erőltetni a dolgot, majd szépen el fog múlni magától és utána csak még jobban fogod értékelni, mikor újfent beránt egy történet. De ha mégis szeretnél minél előbb kievickélni a válságból és felgyorsítani a kilábalást belőle, akkor itt van pár tipp, amik nekem segíteni szoktak.

Olvass egy másik zsánerből


Kezd eléggé elcsépelté válni az egész "Lépj ki a komfortzónádból!" szöveg, de tényleg segít. Mindenkinek vannak kedvelt zsánerei és műfajai, amiket előszeretettel olvas, de ha semmi mást nem próbálsz ki mellette, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen belefásulsz. Egy idő után kiszámíthatóvá válnak a dolgok, minden túl ismerős és már nem tud semmi felvillanyozni. Na, ilyenkor kell váltani. Olvass egy olyan zsánert, amit nem szoktál, ami nem hasonlít az eddigiekhez. Legyen új élmény, ami nem lesz kiszámítható és monoton.

Olvass el egy könyvet, amiről semmit nem tudsz


Teljesen felüdítő érzés tud lenni, mikor úgy vágsz bele egy történetbe, hogy nincsenek előzetesen ötleteid és elvárásaid a történet alakulásáról, nem befolyásolnak olvasás előtt értékelések és hype-olások, hanem felkészületlenül csöppensz bele a sztoriba. És meglepetés ereje, mikor megismered a történetet elég erős lehet, hogy megtörje a "Nincs kedvem semmihez!" érzést.

Olvass novellákat


Előfordul nálam, hogy azért nem akarok olvasni, mert egyszerűen túl türelmetlen vagyok, hogy belerázódjak egy új világba és időt hagyjak magamnak, hogy belehelyezkedjek az új helyzetbe, így mindegyikbe csak belekapok, majd félreteszem. (Elég idegesítő vagyok ilyenkor magamnak is). Ezekre az időszakokra viszont tökéletes orvosság a novella, novelláskötet - egy szerzőtől - vagy antalógiák - több szerzőtől. Itt nincs hosszú felvezetés, már csak a novella rövidségéből is kiindulva, ráadásul be is fejezel egy teljes novellát mire rád jön az inger, hogy félrerakd. Továbbá tökéletes választás még egy novellagyűjtemény rövid, városon belüli utazásokhoz, vagy várakozásnál/sorban állásnál időtöltésre. Ráadásul itt nincs meg a bosszankodás, mikor félre kell raknod, hisz befejezted az adott történetet és visszarázódni se nagyon kell utána, ha újra a kezedbe veszed.

Hallgass egy könyvrajongótSzeretek booktube-okat nézni, vagy más könyvmolyokkal beszélni, mert egyrészt megértik az én rajongásom - és közben nem néznek komplett hülyének - pluszban pedig rám is rám tudják ragasztani az ő rajongásukat. Mikor egy olvasói válásban vagy és végighallgatsz egy ilyen rajongást, akkor ez elég erős lehet, hogy te is újra át akarj élni egy ilyen lelkesedést. 

Let it go


De komolyan, ha semmi nem jött be, egyszerűen hagyd a fenébe. Találj más hobbit, amibe bele tudod magad vetni, ezt meg kár erőltetni. Hidd el, egy idő után visszatalálsz majd az olvasáshoz.


*Alapul szolgáló képek forrása Pinterest*

Ti mit adnátok még a listához? 

*A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott MOLYOS zónában.* 


>

Related Articles

4 megjegyzés:

 1. Szia!

  Te milyen booktube-okat nézel?
  Esetleg magyarokat tudnál ajánlani?

  Köszi
  Vira

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Vira:)

   Hát persze. Rendszeresen nézem (magyarok): Inside my Head, OlvaZsófi, új még, de eddig tetszik a dottyaolvas, Cover Maniacs, néha benézek Csecse Attilához is. Huh most hirtelen ennyi jut eszembe.

   Külföldiek közül még több van, de pl Katystatic és jessethereader. :)

   Törlés
  2. Rosszul írtam: *Katytastic

   Törlés
  3. Köszönöm :)
   VIra

   Törlés