In Top Ten Tuesday

Top 5 | Legrosszabb adaptációk


Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát.

Továbbra is saját témákkal folytatom a Top 5 rovatot, ezúttal a filmes térre átbarangolva. Mindig izgalommal vegyes rémület lesz úrrá rajtam, mikor megtudom, hogy egy általam kedvelt könyvet a filmvászonra visznek. Mert ha jól sikerül, akkor nagyon emlékezetes élményt nyújt, de sajnos általában csalódnom kell. Persze ez az utóbbi miatti félelem nem állít meg abban, hogy újra és újra fejest ugorjak egy filmadaptációba. Mert mikor jó, akkor meg nagyon jó tud lenni. Értitek na. Mindegy, most mi a rosszakról beszélünk.

A negyedik


Kezdjük a sort Pittacus Lore Lorieni Krónikák sorozat első részével. Maga a könyv egy YA sci-fi, elég tipikus elemekkel, de egyszer jót lehet rajta szórakozni. Na de a film! Az szörnyű. Olyan szinten elbagatellizálja, még tovább amerikanizálja - pedig eleve csak úgy tocsog benne a könyv is, szinte hallom az amerikai himnuszt olvasás közben - és mindezt leönti egy jó adag romantikus nyállal, hogy a film végén szinte hányingerem volt tőle. Mindezt azért, hogy hátha elfeledteti a nézővel a sok logikátlanságot, amit a kihagyott információk és jelenetek okoztak.

Vámpírakadémia

Ezen a ponton már nem emlékszem, hogy ki szeret és ki utál minket.

Richelle Mead vámpíros sorozatát imádtam annak idején, mikor olvastam, így nem kis lelkesedéssel vártam mit hoznak ki belőle. Hát, mindenkinek jobb lett volna, ha messziről elkerülöm ezt az adaptációnak csúfolt tucatfilmet. Én nem is értem, hogy lehetett az alapanyagot ennyire kiforgatni és ennyire buta tinifilmet csinálni belőle.Egyszerűen gagyi volt szerintem az egész.

Eragon

Na a másik film, amire még gondolni se szeretek. Sokszor mondtam már itt a blogon is, hogy kitüntetett helye van az Eragon sorozatnak a könyves fejlődésemben, hisz ennek hatására szerettem meg a sárkányos könyveket, meg a fantasy ezen ágát. Nem mondom, hogy tökéletes ez a sorozat, azt se, hogy ha most újraolvasnám, akkor úgy hasra esnék tőle, mint anno, de ez nem von le a könyv fontosságából számomra. Éppen ezért olyan fájó pont a film, mert az borzalmas. Ez a tipikus példa, mikor nem tiszteli a rendező/forgatókönyv író eléggé az alapanyagot és összeférceli az egész sztorit, egy nagyon groteszk művet eredményezve, amit úgy helyenként felismersz, de még csak nem is a jó helyenként.

Percy Jackson

Ha találkoznék a Percy Jackson filmek rendezőjével. #olvasd a könyvet

Az eddig felsorolt filmek közül ez az egyetlen, ami szerintem értékelhető, ha nem úgy tekintesz rá, mint egy adaptációra. Mert pusztán egy mitológiás gyerekfilmnek egészen megállja a helyét. Na de ha Rick Riordan könyvét is betesszük a képletbe, akkor szinte szentségtörés ez a két rész, amit megélt a filmvásznon a Percy Jackson széria. Túl nagy rajongója vagyok a sorozatnak, hogy erre másképp tekinthessek.Esélyesek voltak a listára, de nem tudtam közülük kiválasztani az 5.-et: 
 • Arany iránytű
 • Alice Csodaországban 1 és 2 (Tim Burton féle)
 • Csontváros (A film és a sorozat egyaránt)
 • A skarlát betű 
 • A hetedik fiú 
 • Rubinvörös filmek (Jé hívta fel rá a figyelmem)

*Alapul szolgáló képek forrása Pinterest*

Ti mit adnátok még a listához? 

*A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott MOLYOS zónában.* >

Related Articles

18 megjegyzés:

 1. A poszt, mint mindig, most is szuperül sikerült. Gratula érte! :D
  A negyedikkel, a Vámpírakadémiával és az Eragonnal teljesen egyerértek. Percy Jackson nekem kimaradt, ahhoz már tényleg túlkorosnak tartom magam (persze így visszagondolva a többihez is). Az 5. viszont a listán mindenképpen a Csontváros kellene legyen (a film és a sorozat is). Sőt, nekem ez kerülne az első helyre. A film még el is ment szódával, voltak benne jó jelenetek, de a sorozat... Inkább nem is fejtem ki bővebben, mert árt a szépségemnek ha mérgelődöm - no meg a korom miatt már a vérnyomásomnak is.
  TOP5 jól sikerült adaptáció listád volt már? Ha még nem, arra is kíváncsi lennék. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi^^
   A Csontvárost én azért nem az első helyre raktam, mert eleve arra számítottam, hogy szar lesz. Szóval nem ért olyan meglepetésként, mikor ténylegesen az lett xD Meg én az első részért könyvben se voltam oda annak idején, emlékszem kellett a noszogatás barátnőmtől, hogy olvassam tovább. A sorozatot meg hagyjuk, az első évadot végigszenvedtem, egy kis borral még le is süllyedtem a szintjére, de nem bírtam tovább. Ennyire még nem vagyok mazochista. Majd lehet egyszer többen összeülve, szétröhögve folytatom.
   TOP5 jól sikerültet meg tervezem:D Igyekszem válogatni, valahogy leredukálni 5-re:)

   Törlés
 2. A burok. Egyik legrosszabb feldolgozás valaha.
  Emlékszem egyik első randinkon néztük meg férjemmel, ő imponálni akart nekem mert tudta, hogy szeretem a könyvet és mikor befejeztük a filmet, "lelkendezve" jött ki a teremből mondván, milyen jó volt a film. Én pedig borzadva kérdeztem tőle, hogyha ez neki jó film, akkor milyen lehet az, amit utál? Utána rögtön bevallotta, hogy csak imponálni akart és valójában nem értette a film lényegét. :D
  Egyébként a Rubinvörös feldolgozások is szörnyűek, maximum címében van köze a könyvekhez, egyébként nézhetetlenek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. xD Ez aranyos:) Én nem olvastam könyvbe, így nincs viszonyítási alapom, de a film annyira nem tetszett, hogy utána se éreztem késztetést, hogy elolvassam. Viszont így, hogy csak a filmet láttam meg nem akartam belerakni, mert lehet hogy adaptációnak jó volt. De ezek szerint nem:D
   Téééényleg, azokat el is felejtettem. Mennek a listára utólag is:D

   Törlés
 3. Nekem a Csontváros lenne az első...

  Jó lista, btw. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát megértem miért. De Shanarának már leírtam miért nem az került oda:D

   Köszi<3

   Törlés
 4. Az Agatha Raisin sorozat.
  Mivel a főszereplőnek kiválasztott színésznő annyira, de annyira másképp néz ki, mint Agatha, hogy még arra sem tudtam rávenni magam, hogy belenézzek. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na ez teljesen ismeretlen nekem. A könyveket se olvastam, a sorozatot se láttam.

   Törlés
  2. Olyan "limonádékrimi" könyvek, szórakoztató, humoros könnyed olvasmány. Kikapcsolódásnak szerintem tökéletes. Viszont az ezzel az egésszel a bibi, hogy az írónő tökéletesen leírta a kinézetét a főhősnek. Sőt a könyvekben nem is egyszer utal egyes ilyetén tulajdonságaira. Mert ezek valahol részei a női komplexusainak. Aztán, amikor a filmsorozatot megcsinálták "sikerült" egy totál más karakterű és gyökeresen máshogy kinéző színésznőt kiválasztaniuk.

   Törlés
  3. Hát sajnos úgy tapasztaltam ezt elég sokszor megcsinálják. Már csak Harry szép zöld szeméből kiindulva, amit ugye az anyjától örökölt. xD

   Törlés
 5. A Percy Jackson filmek tényleg katasztrofálisak. Ugyan én előbb láttam őket, minthogy elolvastam a könyveket, de semmi pénzért nem nézném őket újra, még akkor sem, ha nincs más mit megnéznem. Szörnyűek.
  A Vámpírakadémiába akkor inkább bele sem kezdek. Gondoltam arra, hogy ha már románul olvasom, akkor magyarul legalább a film legyen meg, de így...
  Az Eragon és Pittacus Lore könyvei tervben vannak, az édesdrága zilahi könyvtár csodálatos módon beszerezte őket (persze más sorozatnak az istennek sem akarják beszerezni a folytatását...), szóval még az érettségi előtti hajrában szerintem elolvasom. :D
  Szuper volt ez a bejegyzés, gratulálok! <3
  Christine Xx

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Christine!
   Köszi, aranyos vagy <3
   Tényleg érdemes a könyvekkel bepróbálkozni, mert jók:D Meg ha már beszerezte a könyvtár...

   Törlés
 6. Kedves Vicky!

  Ezek közül nem olvastam mindent, de a PJ és az Eragon filmes verziójával teljesen egyetértek!
  Halkan idetenném a Végtelen történetet. Azért halkan, mert maga a film amúgy jó, szép meg minden de KÖZE NINCS A KÖNYVHÖZ elég sok helyen.
  És teli torokból üvölteném az éterbe a Rémségek cirkuszát. Na az tényleg rémséges egy adaptáció lett. Maga a tisztelt író, Darren Shan úr sem szívleli azt a feldolgozást. Azért ez csak jelent valamit, nem?
  Az arany iránytűt és az Alice csodaországban (kövezzetek meg érte) de én kifejezetten szeretem eredeti mű ide vagy oda.

  Nagyon tetszett a bejegyzésed. Köszönöm és csak így tovább és sok sikert! :D

  Üdvözlettel:
  Hollótoll

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Hollótoll:)
   Köszi, örülök, hogy tetszett.
   És jé, tényleg a Rémségek cirkusza is volt egyszer. Valószínűleg annyira rossz élmény volt, hogy az agyam törölte is az infót:D
   A Végtelen történetet nem láttam, ahhoz nem tudok hozzászólni.

   Törlés
 7. Eszembe jutott még valami, nem is tudom, hogy miért csak most, amikor pedig annyira nyilvánvaló a dolog, mivel most olvasom a regényt, a sorozatot. Terry Goodkind Az igazság kardja sorozatáról van szó, amelynek az első és második részét, Az első szabályt és A könnyek kövét dolgozták fel két évadnyi sorozatban.
  Alapvetően nem lett volna ez annyira rossz, mert néhány karaktert sikerült jól eltalálni, de ez a Herkules és Xena féle epizódikus feldolgozás nagyon elavult és ehhez a történethet nem illik. Az első évadot még végignéztem, de a második már annyira nem érdekelt.
  Ez a sorozat könyvben ennél sokkal, de sokkal jobb. Te olvastad már? Ha nem, akkor nagyon ajánlom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ja a Shannara krónikái? Azt láttam, mint adaptáció, de olvasni nem olvastam. Igazából én megnéztem mind a két évadot és nem varázsolt el annyira, hogy akarjam olvasni, de akkor adok majd neki egy próbát.

   Törlés
  2. Neeeem! Amiről én beszélek az A hős legendája magyar címmel futott. Eredetiben a The Legend of the Seeker. A könyveket Terry Goodkind írta, a Shannara krónikáinak írója Terry Brooks. Egyébként a Shannara filmsorozatot még nem volt merszem megnézni. :)

   Törlés
  3. Wow, ez a sok Terry, bezavar:D Ja azt is láttam, de nem emlékszem rá. de oké akkor a könyveknek majd utána nézek. A Shannarával meg semmit nem hagysz ki, ha nem nézed meg.

   Törlés