In Top Ten Tuesday

Top 5 | Rövid, de ütős könyvek


Hogy miről van szó? Ez egy könyvmolyok által kezdeményezett Goodreads-es játék, ahol minden héten egy megadott szempont alapján kell a résztvevőknek összeállítani egy Top 5-ös listát.

Az eheti téma freebie volt, mivel későn lettek publikálva a szervezők által a témák márciusra, így kárpótlásként első héten mindenki azt hoz, amit szeretne. Mondjuk én nem értem, hogy ez mitől más így, mintha megadna egy témát, azt úgyis átvariálom, ahogy nekem tetszik mert mindenképp későn írom meg, de sebaj, úgyis van amit már korábban beterveztem, ha netán nem tetszene az adott topik. 

Így pedig a heti témánk azok köré a regények köré csoportosul, amik oldalszámra rövidek, de tartalmilag taroltak nálam. Mert tényleg nem a méret a lényeg és nem kell minimum 300-400 oldalt írni, hogy valami tartalmasat alkosson az író. Ráadásképp, ezek a könyvek különösen jó választások lehetnek a táskába, amit napközben magunkkal hurcolunk. Mert ugye könyv nélkül nem lépünk ki a házból, de nem mindegy hány kilót cipelünk egész nap.

A minimalista lélektan - Növényevő [KRITIKA]


Han Kang regénye volt az idei első olvasmányom és mindenképp megalapozta az évem. Nagyon mély hatással volt rám, kellett is hozzá jó pár nap, hogy egyáltalán le tudjak ülni a billentyűzet elé és megpróbáljak bepötyögni róla valami értelmeset. Nem könnyű olvasmány és semmiképpen sem arra szolgál, hogy "kikapcsoljon", de éppen ezért egy nagyon sokat adó műről van szó.

Az elborult mese - Szerencsére a tej [KRITIKA]


Sokszor emlegettem már Neil Gaimant itt a blogon is és a furcsán furcsa kapcsolatom a műveivel, de valószínűleg éppen ezért a kivételes viszony miatt jön fel újra és újra a neve. Mert azt hezitálás nélkül elismerem, hogy nagyon jól tud írni a pasi. A stílusa és az abszurd történetei meg vagy bejönnek, vagy nem. Én azt figyeltem meg, hogy nekem általában azok a művei jobban bejönnek, amiknek az alapját valahonnan veszi (mitológia, mesék átdolgozása stb.), mint például a A temető könyve, és ehhez adja hozzá az elképesztő fantáziáját. Mert amikor nincs egy meglévő sztorija és ő épít fel mindent az alapoktól, akkor mindig azt érzem, hogy szétesik a története. De persze ez alól is van kivétel, mint ez a mese, ami egy világmegváltó apuka nem mindennapi kalandjait követi nyomon, aki tejet akar venni a lurkóknak. Ez a pici könyv kicsiknek és nagyoknak egyaránt vicces perceket nyújt, nem mellesleg az illusztrációért is oda voltam.

A kötelező olvasmány - Trevor [KRITIKA]


"Nagyon rövid könyvről van szó, mégis meghatott és egy kicsit földhöz is vágott Trevor története." Így kezdtem anno a bejegyzésemet a könyvről és ezt azóta is nagyon találónak érzem. Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen rövid történet ilyen maradandót tud adni, ennyire égetően aktuális üzenettel. Ezt a kötetet tényleg minden fiatal meg jó sok felnőtt kezébe nyomnám és már ha csak a felükben elindítana valamit, gondolkodásra késztetné őket, akkor már boldog lennék. 

A mellbevágó történet - Fekete fivérek [KRITIKA]


A Fekete fivérek egy olyan történet, ami olvasás után veled él tovább. Évekkel ezelőtt olvastam el, de még mindig összeszorul a torkom, ha csak rágondolok. Nehéz téma, amit feldolgozni és legfőképp "megérteni" is szinte lehetetlen. Sokan nem is gondolnánk mennyire befolyásolja az életünk a családtól kapott batyu, amit magunkkal cipelünk életünk során. Mennyire befolyásolja a kapcsolataink, a céljaink és ahogy éljük az életünk. Külön tetszett ennél a könyvnél az írásmód, hogy nem volt minden a számba rágva, a képek, amiket használt az írónő és hogy nem tudtam mindig eldönteni, hogy ez most tényleg megtörtént vagy csak a fejünkben él. (Ahogy ígértem itt a magyar vonatkozás.)

Az állati diktatúra - Állatfarm


Nekem nem az 1984 volt az első ismerkedésem Orwellel, hanem az Állatfarm, de a mai napig nem bánom, hogy így alakult. Ahogy a legtöbb minden ez is egy hétköznapi céllal indult el, lehet még azt is mondhatnám, hogy jó szándék volt a háttérben, de tudjátok mi van a jó szándékkal kikövezett úttal. Ez a könyv tényleg egy görbe tükröt nyom az emberiség orra elé, ami még átütőbb lesz, mert az író állatokat használ minderre, majd csavar egyet az utolsó mondattal. Zseniális. És sajnos mindig aktuális.

*Alapul szolgáló képek forrása Pinterest + moly.hu*

Ti mit adnátok még a listához? 

*A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott MOLYOS zónában.* >

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése