In 1920-as évek 4.5 pont fantasy korrajz Könyvmolyképző krimi Látók Libba Bray YA

20's & misztikus New York | Libba Bray - A Látók

Forrás

A Látók #1

Valami sötét és gonosz felébredt...

Hiszel ​abban, hogy szellemek, démonok és Látók élnek közöttünk?
Evie O’Neillt unalmas szülővárosából New York nyüzsgő utcáira száműzik – amitől ő ma-xo-lú-te el van ragadtatva. 1926-ot írunk. New Yorkban tobzódnak az illegális italmérések, a Ziegfield lányok és a pimasz zsebtolvajok. Az egyetlen bökkenő, hogy Evie-nek a nagybátyjánál kell laknia, aki az okkult tudományok megszállottja.
A lány attól tart, hogy Will bácsi felfedi majd legsötétebb titkát: természetfeletti képességét, ami eddig csak bajba sodorta. Ám amikor a rendőrség egy meggyilkolt lányra bukkan, testén egy titkos jellel, és Willt a helyszínre hívják, Evie ráébred, hogy képessége segíthet elkapni egy sorozatgyilkost.
Ahogy beleveti magát a gyilkossal való macska-egér játékba, újabb históriák kerülnek napvilágra a sosem alvó városban.
Egy Memphis nevű fiatalember életét a rémálmok irányítják.
Theta, a táncosnő, a múltja elől menekül.
Egy diák, Jericho pedig megdöbbentő titkot rejteget.
És mindannyiuktól függetlenül valami sötét és gonosz felébredt…
**************** 
Elutazik. New Yorkban bárki lehet, aki lenni akar.

Azok az 1920-as évek! *ábrándos sóhaj*
Valami egészen megmagyarázhatatlan bűbájjal hatottak rám mindig is a 20-as években játszódó történetek, már egész kicsi korom óta elbűvölve figyeltem a gyöngysorokba és prémekbe bújt, bubifrizurás flapper lányokat, a szesztilalom elől bujkáló titkos partikat és a new yorki maffiaküzdelmeket a háttérben. Na és ne feledkezzünk meg, a mindezt átlengő amerikai szabadság szelleméről (Itt bármi és bárki lehetsz) - bármekkora hazugság is. Legnagyobb örömömre, ezt a hangulatot nagyon jól sikerült a regénynek fülön csípnie és berántania engem is ebbe a misztikus new yorki kalandba. Hiteles, korabeli személyek, helyszínek, események, világszemlélet, sőt nem utolsó sorban hirdetések teszik színessé a korrajzát ennek az időszaknak, ami a megismerésben segített. (Tudjátok, ahogy a Leányrablás Budapesten az ezredfordulós Budapestet bemutatta). 


Őszintén, kissé tartottam a könyvtől Vörös Pöttyös besorolása miatt, de hiba lett volna emiatt lemaradnom erről az élményről, mert egy nagyon is kompakt és összetett élményt nyújtott. Tényleg érdemes szétnéznem, mert mindig tudok egy két gyöngyszemre lelni a VP-k között is. A krimi szála izgalmas volt és végig feszültségben tartotta az olvasót, egy kis sötét és hátborzongató légkört teremtve. A könyv terjedelméből adódóan bőven volt ideje az írónőnek, hogy mindenre kitérhessen és mindenbe - számomra is megfelelő - mélységig belemehessünk. A korrajz és a kielégítően érdekes krimiszál mellett volt itt rengeteg karakterábrázolás, egy kis társadalomkritika, okkult tudomány, na meg egy mindent átszövő titok, ami a háttérben lapult és a felfedezésre várt. A szereplők kellően színesek, kidolgozottak és szerethetőek voltak, még Evie is, akivel azt hittem az elején, hogy nem fogunk kijönni. De végül megszerettem, egy nagyon jól összerakott személyisége lett, a hibáival együtt. És nem utolsó sorban, ez az életigenlése és a folytonos pörgése tette alkalmas narrátorrá, hisz így mindig mindennek a sűrűjében volt. A többieket is szerettem, mind tartogattak meglepetéseket és a múltjuk által, a problémáikon keresztül erről az időszakról is többet megtudhattunk. Tényleg nagyon diverz társaság lett, aminek én nagyon örültem. 

– Nincsen nagyobb hatalom ezen a földön, mint a történeteké. – Will fel-alá járkált a szobában. – Az emberek azt hiszik, a határok teszik a nemzetet. Badarság; a szavak teszik. Hiedelmek, nyilatkozatok, alkotmányok: szavak. Történetek. Mítoszok. Hazugságok. Ígéretek. Történelem.

Nagyon sokáig nem találkoztak a szereplőink, a különböző szálak mindig incselkedve megközelítették egymást, csak hogy szinte azonnal két teljesen más irányba folytatódjanak tovább, holott te, mint kívülálló pontosan tudtad az összefüggéseket, amikre az összefonódás rávilágítana. Sőt, volt, hogy a szálak tényleg érintkeztek, a szereplők találkoztak, de a kívánt megvilágosodás elmaradt, ami őszintén frusztráló tudott lenni. Az igazat megvallva, én a végén azt vártam, hogy teljesen összefonódjon az összes szál, de úgy tűnik az írónő ezt a következő részre tartogatja. Így viszont ennek a résznek a fő szálát tekintve volt olyan szála a könyvnek, ami lényegtelennek tűnik. (Bár én mindet élveztem olvasni). Bár az biztos, hogy ügyesen táncol az idegeimen és szépen fel tud húzni ezekkel az utalgatásaival. 


Összességében ezt a könyvet kár lett volna kihagyni, mert az írónő fantasztikusan ír, (jó volt a fordítás is!) és jól játszik mind az olvasóval, mind pedig a szereplőivel, akiket marionett figurákként rángat végig a rejtélyes gyilkosságok, a különleges képességek és jóslatok útvesztőjén. Imádtam, hogy ez nem csak egy krimi, hanem történelmi hitelességgel adja vissza a kort, fantasztikus elemekkel tarkított és akár családregénynek se utolsó. 

– Amikor egyeseknek a világ túl gyorsan halad előre, megpróbálnak minket visszahúzni a félelmeikkel.

U.i.: Azért amikor megjelent a szereli háromszög kellően felhúztam magam. Minek kell bele?! De szerencsére elég elhanyagolható volt és csak a végén bukkant fel teljes "pompájában".

*************
4,5/5

2. rész
Borító: 5/5
Történet: 4/5
Megvalósítás: 5/5
Karakterek: 5/5  
Kedvenc karakter: Theta

Kiadó: Könyvmolyképző (VP)
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 662
Műfaj: misztikus krimi
Eredeti cím: The Diviners
Goodread-es pontszám: 3.97
Molyos átlag: 86%
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt.  
Könyvtári példány.>

Related Articles

5 megjegyzés:

 1. Örülök kíváncsi leszek a véleményedre ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hm, lehet a nyáron kiveszem a könyvtárból, szerintem már megszerezték. :D

   Ajánlasz még valamit? :3

   Törlés
  2. A Viszályt Schwabtól. Most kezdtem el, de eddig nagyooon jó:)

   Törlés