In 5 pont angol fantasy Hyperion LMBT Magnus Chase and the Gods of Asgard mitológia Rick Riordan YA

Magnus Chase & az asgardi istenek | Rick Riordan - Hammer of Thor (Thor kalapácsa)


Magnus Chase and the Gods of Asgard #2


Thor’s hammer is missing again. The thunder god has a disturbing habit of misplacing his weapon – the mightiest force in the Nine Worlds – but this time the hammer isn’t just lost. It has fallen into enemy hands. If Magnus Chase and his friends can’t retrieve the hammer quickly, the mortal worlds will be defenseless against an onslaught of giants. Ragnarok will begin. The Nine Worlds will burn. Unfortunately, the only person who can broker a deal for the hammer’s return is the gods’ worst enemy, Loki – and the price he wants is very high.
***************


Riordan mindig visszaadja a hitem, hogy lehet ésszel is middle grade és YA könyveket írni, anélkül, hogy feltétlen intellektuálisan visszamaradottnak néznénk a célközönséget. Mindezt persze úgy, hogy attól még a célkorosztály nyelvén beszél, az ő problémáik kerülnek előtérbe - még ha közben Netflix-függő istenekkel, mérges valkűrökkel és beszélő kardokkal is vannak körülvéve - és számukra nyújt szórakozást egy kis ismeretterjesztéssel vegyítve. Épp ezért tudom még én is mindig élvezni a regényeit, mindig feltöltődök az olvasása után, mert hiába kalauzol el egy mitológiai világba, a szereplői hús vér tizenévesek, életszagú problémákkal és olyan szintű diverzitással, hogy öröm olvasni. Mindenki találhat kötődési pontot a regényeiben, amik jelenleg vagy az életének egy bizonyos szakaszával rezonálnak, így közel kerülve a történethez. Én is gyakran fogom a fejem, hogy te jó isten, én is pont ilyen voltam tizenévesen, én is voltam ilyen kínos, vagy éppen én is éreztem magam ilyen elveszettnek az életben.


 
Tisztelem az írót, mert megmutatja a fiataloknak a másságot, amitől úgy "tartanak" és amit nem tudnak lereagálni, megmutatja hogy a végén ők is ugyan olyan emberek, mint mindenki más. Nem számít honnan jött, milyen színű a bőre, vagy kik a szülei, végső soron mindenki ember. Még sose olvastam gender-fluid szereplővel könyvet, de azt kell mondanom, hogy nagyon jól megformálta az író Alex személyiségét és mindez Magnus szemén keresztül bemutatva adta át igazán jól a kérdésekkel és nem egyszeri értetlenkedéssel vegyített elfogadást. Ezért is - meg még megannyi egyéb ok miatt - úgy érzem ez az egyik legjobb regénye Riordannek, amit eddig olvastam. És ez már a 14. regényem az írótól! Wow, most ezen én is megdöbbentem. Alex mellett a többi karaktert is imádom, annyira jó ennyire különböző szereplőkről olvasni Tetszik, hogy bevonta Samen keresztül a muszlim világot és a hite általi konfliktusokat.


Magáról a történetről és a világról - tipikus Riordan, pörög, vicces és megannyi mitológiai elem színesíti a világot és igen itt is voltak kényelmes vagy éppen kiszámítható megoldások. De egye fene, én odáig voltam még így is a történetért. Annak örültem, hogy láthatóan Magnus és Annabeth se érti jobban nálam, hogyan lehetséges, hogy minden mitológia egy univerzumban létezik - bár azért kicsit olcsó húzásnak érzem, hogy ennyivel lerendezi. Valami kis magyarázat, tényleg csak egy nyúlfarknyi legalább, igazán elkélne. De alig várom, hogy a következő részben Percy is benne legyen, úgy tűnik Riordan se tud jobban elszakadni tőle, mint én.

Annabeth smiled. „I don't know the ocean very well, but my boyfriend does. I think it's time you met Percy.”

Nagyon remélem, hogy ezt a skandináv vonalat is elhozza a magyar rajongóknak a Könyvmolyképző, mert tényleg úgy érzem ez az egyik legkiforrottabb sorozata az írónak!*************
5/5

Hát igen, itt nem ilyen Thor:)
Borító: 5/5 
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5
Karakterek: 5/5  
Kedvenc karakter: Alex, Magnus (na meg persze feltűnik Annabeth is)

Kiadó: Disney-Hyperion
Kiadás éve: 2016
Műfaj: YA fantasy
Oldalszám: 472.o.
Goodread-es pontszám: 4.36
Molyos átlag: 92%

A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése