In 3 pont angol Daughter of the Pirate King fantasy Feiwel and Friends romantikus Tricia Levenseller YA

Szirének & kalózok 2.0 | Tricia Levenseller - Daughter of the Pirate King (A kalózkirály lánya)


Daughter of the Pirate King #1


There will be plenty of time for me to beat him soundly once I’ve gotten what I came for.
Sent on a mission to retrieve an ancient hidden map—the key to a legendary treasure trove—seventeen-year-old pirate captain Alosa deliberately allows herself to be captured by her enemies, giving her the perfect opportunity to search their ship.
More than a match for the ruthless pirate crew, Alosa has only one thing standing between her and the map: her captor, the unexpectedly clever and unfairly attractive first mate, Riden. But not to worry, for Alosa has a few tricks up her sleeve, and no lone pirate can stop the Daughter of the Pirate King.
************

Ez a könyv a To Kill a Kingdom pepitában. Vagy helyesebb lenne azt mondanom, hogy az a könyv hasonlít erre, elvégre ez korábban íródott, hiába találkoztam velük fordítva. Igazából pont ezért nem is nagyon tudok írni a sztoriról semmi újat, mindent leírtam már a To Kill a Kingdomnál. Szórakoztató, de ne nagyon akarj elkezdeni rajta gondolkodni, mert szétesik az egész történet. Mármint az a kevés történet, ami tényleg történik, ugyanis az elején szó szerint semmi nincs benne. A főhősnő kifejezetten irritált, a szívének legkedvesebb csücske, azaz a főhős meg teljesen hidegen hagyott, míg a fő bonyodalom igazából az első 5 oldalon megoldódhatott volna egyetlen lépésben. (Most teljesen úgy érzem magam, mintha a HISHE egyik részét írnám.)

A történet szerint Alosa, a kalózkirály lánya megbízást kap az apjától, hogy a szirének elrejtett kincséhez vezető térkép egy darabját megszerezze. Ehhez viszont fel kell jutnia az ellenségei hajójára, így hagyja, hogy elfogják őt, miközben a hajó legénysége mit sem sejtve a tervről, váltságdíjat akarnak kapni érte. Azonban Alosának nem is a kegyetlen kalóz kapitánnyal gyűlik meg igazán a baja a küldetése során, hanem a mindenre odafigyelő elsőtiszttel. Megkezdődik a versenyfutás az idővel, hogy Alosa büszkévé tegye az apját. Mert a kalózkirály nem tűri a sikertelenséget.

*Innentől enyhén spoileres lehet!*

Ami igazán szúrta a szemem az a képmutatás volt. Folyamatosan változott a főhősök értékrendje, ahogy a cselekmény éppen megkívánta. Úgy érzem az írónő egy antihőst akart alkotni, de közben próbálta egy visszás módon mégis jóvá tenni a cselekedeteit. Emellett nehéz alkotni egy antihőst egy ennyire fekete-fehér világban, mint amit írt. Vannak a rosszak, meg vannak a jók - mármint a főhősféle jók, elvégre kalózok - és semmi más a kettő között. Mert ugye ő is jó, meg a legénysége - holott kalózok és egyébként simán kinyírnak egy teljes hajónyi embert, mert azok kollektíve rosszak - meg vannak a rosszak, ugye a legénység, amit ki akar rabolni. Árnyalás? Még hírből se halott róla az írónő. Amit a főhősnő eldöntött, az úgy van jól. Pont. Mert a főhős szemrebbenés nélkül végignézi, hogy megölik mellette az embereket - akik amúgy bele lettek kényszerítve a helyzetbe miatta - mert ők is ugye elvileg rosszak a szemében. Miért? Mert ellent mondtak az apjának, aki egy zsarnok, akarom mondani a kalózkirály. WTF? De nem kell jónak lennie, nem kell az alapvető hősies toposzokat viselnie, de akkor meg ne próbáljuk már meg mégis jó embernek beállítani. Meg ne játssza már az erkölcscsőszt, ha kérhetem. Ugyanakkor az a tény, hogy folyamatosan szexuálisan zaklatják Alosát a hajón és, ahogy ez az egész kezelve volt, - főleg Riden nézetéből - az elég gáz volt.


Ezeket leszámítva egy teljesen átlagos történet, amit már kismillió egyszer olvashattam más köntösben. Egyetlen bája a szirén vonal és emiatt kíváncsi leszek a következő részére. Agyzsibbasztó, kikapcsoló olvasmánynak elmegy. 

Kérem, valaki mondjon egy jó szirénes/sellős könyvet! Kezdek elkeseredni ezek után...*************
3/5

Borító: 5/5 - ez a legeredetibb az egész könyvben
Történet: 2,5/5
Megvalósítás: 3/5
Karakterek: 3/5  
Kedvenc karakter: -

Kiadó: Feiwel and Friends
Kiadás éve: 2017
Műfaj: YA fantasy
Oldalszám: 320.o.
Goodread-es pontszám: 4.0
Molyos átlag: - még nincs elég csillagozás
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 
>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Cáfolnám a megállapítást miszerint Alosát jónak állítják be a történetben mert az író nem írta vagy nem érzékeltette egyszer sem, hogy Alosa jó lenne. Ő is csak kalóz mint a többiek és koránt sem hibátlan. Szerintem izgalmas és érdekes a sztori.

    VálaszTörlés