In 4.5 pont Az Öldöklő-napló Fumax kisregény Martha Wells MI Nebula-díj Philip K. Dick-díj sci-fi

Az Öldöklő-naplók #1 | Martha Wells - Kritikus rendszerhiba


Az Öldöklő-naplók #1


A ​jövő emberisége felett nagyvállalatok uralkodnak, minden egyes bolygóközi küldetést csak a cég szerelhet fel, és csak ők hagyhatják jóvá. A felfedező csapatok saját biztonságuk szavatolása érdekében mindig a cég által delegált biztonsági androidok társaságában utaznak.
Sajnos egy olyan társadalomban, ahol a szerződéseket rendszerint az nyeri el, aki a legalacsonyabb összegért bármit elvállal, a biztonság nem éppen elsődleges tényező.
Mint például azon a távoli bolygón, ahol egy csapat tudós éppen felszíni vizsgálatokat végez a céges biztonsági droid felügyelete alatt. Ez a BiztEgység azonban már korábban feltörte saját vezérmodulját, és öntudatra ébredt. Magára csak Az Öldöklőként gondol – bár ezt azért nem hangoztatná, ha megkérdeznék.
Az embereket viszont mélyen lenézi, és csak arra vágyik, hogy legalább addig mindenki békén hagyja, amíg rájön, kicsoda is ő valójában. Azonban amikor egy másik, bolygójukhoz közeli küldetés tagjaival megszakad a kapcsolat, a tudósokra és Az Öldöklőre hárul a feladat, hogy kiderítsék, mi történt velük.

A Kritikus rendszerhiba Martha Wells Az Öldöklő-naplók univerzumának első, lélegzetelállító epizódja. A Westworld és az Ex Machina rajongói különösen szeretni fogják a főszereplőt, a kegyetlen biztonsági droidot, aki ledobta magáról programozásának láncait, és most folyamatosan ingadozik az önismeretet célzó elmélkedés, illetve a minden ember kiirtását célzó kósza ösztön között.
***************

Kissé becsapva érzem magam. A fülszöveget elolvasva, meg abból a mondatból kiindulva, hogy "minden ember kiirtását célzó kósza ösztön között" én egy öldöklő droid történetét vártam a robot szemszögéből. Viszont hiába hívja magát az a bizonyos droid Öldöklőnek, nem gondolkodik az emberiség kiirtásán, sőt még egy kósza gondolata sincs róla, ő csak annyit akar, hogy hagyják békén, nézhesse a szórakoztató sorozatait és tessék-lássék módon elvégezze a munkáját.

"Tömeggyilkos is lehettem volna, miután feltörtem a vezérmodulomat, de aztán rájöttem, hogy hozzáférhetek a cég műholdjain át sugárzott szórakoztató csatornák összes tartalmához."

Ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy nem tetszett, de direkt azért ültem le ezzel a könyvvel most, mert egy öldöklő MI szemszöget  volt kedvem olvasni, ehelyett kaptam egy könnyed és vicces történetet egy BiztEgységről, aki feltörte a programját, hogy ne ölhessen meg akaratán kívül embereket és a létének a célján mereng a sorozatozás közepette. Igazából tetszett, hogy magamra ismertem Öldöklőben, legalábbis a tinédzserkorom bizonyos részére emlékeztetett, mikor én is inkább szívesebben elvonultam sorozatozni a világ elől, csak ne kelljen az emberek hülyeségeivel kooperálnom.


Kisregény lévén nem igazán van benne felvezetés, vagy üresjárat, hanem in medias res belecsöppenünk egy idegen bolygót vizsgáló tudós csoport mindennapjaiba és szinte azonnal be is robbant a konfliktus a képbe. Azt hihetnénk - belőlem kiindulva - hogy zavart, hogy nincs különösebb világfelépítésre, vagy karakterábrázolásra idő, de semmi problémám nem volt vele. Ugyanis Wells képes volt pár egyszerű sorban olyan szinten felépíteni a dolgokat, amire másoknak 200 oldal se elég. Nagyon tetszett a rendszernek az a szelete, amibe bepillantást nyertünk - a terraformálásra vonatkozó szabályok és az itt is meglévő emberi nyereségvágy kontra biztonság kérdése. Ugyanakkor nagyon szűk kis részbe engedett bepillantani az írónő, csak amire szükség volt a történethez. Épp ezért nagyon kíváncsi vagyok a sorozat további részére, hogy újabb szeletét láthassam a világnak és az öntudatra ébredt droid fejlődésébe és választásaiba. (A vége, mondjuk számomra kissé sután lett lezárva, nagyon hirtelen jött ez a változás és a döntése.)

"Öldöklő üzenetének vége."

*************
4,5/5

2. rész
Borító: 5/5 - imádom, hogy ilyen aranyos kisregény, de közben mégis kemény kötéses. 
Történet: 5/5
Megvalósítás: 4,5/5
Karakterek: 4,5/5  
Kedvenc karakter: Öldöklő

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 152
Műfaj: sci-fi
Eredeti cím: All Systems Red
Goodread-es pontszám: 4.16
Molyos átlag: 87%
A képek alapjai a Pinterestről származnak
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. >

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése