In 5 pont kisregény lélektani Magvető Olivier Bourdeaut önálló realisztikus

Egyesek soha nem őrülnek meg... | Olivier Bourdeaut - Merre jársz Bojangles?Egy kisfiú meséli el családja titokzatos tündöklését és bukását. A tehetős család mintha a világon kívül élne, barátok, mulatságok töltik ki napjaikat hol Párizsban, hol spanyolországi villájukban. A szülők mesékkel, izgalmas hazugságokkal helyettesítik az unalmas valóságot. A gramofon egész nap Nina Simone Mr. Bojangles című számát harsogja a hatalmas lakásban, a kibontatlan leveleket pedig a sarokba dobják. De mi történik akkor, amikor a valóságot már nem lehet többé kizárni az életükből?
Az elsőkönyves író meglepetésszerű, hatalmas európai sikere egy szomorú és elszánt szerelmeslevél az álmokhoz.
*************

...vannak hazugságok, amelyek még mindig többet érnek, mint az igazság.

Először is egy vallomással tartozom. Szeretek olvasni mentális betegségekről, lélektani regényekről. A megfelelő hangulatban kell lennem hozzá, de ha ez megvan, akkor nagyon be tudnak találni nálam ezek a könyvek. Mindig le tud nyűgözni az emberi elme komplexitása, az összetettsége, minden rétegével, önvédelmi mechanizmusával és sötétségével együtt. De tartozom még egy vallomással. Mikor belefogtam ebbe a könyvbe, gőzöm sem volt róla, hogy ez is ezt a témát boncolgatja. Egyszerűen megláttam a könyvet a könyvtárban és valamilyen belső impulzus hatására hazahoztam. 

Elgondolkoztál már azon milyen lenne szabályok és a mindennapok konvenciói nélkül élni, csak a mának, csak a boldog pillanatoknak?

Aztán otthon, egy gőzölgő teával és egy puha takaróval felszerelkezve, nekiültem a könyvnek, de azt kell mondjam, hogy az első pár oldal után se sikerült igazán megoldanom azt a rejtélyt, hogy miről is szól. Olyan se füle, se farka sztori volt egy kisfiú minden szeretetével, naivságával és lelkesedésével elmesélve egy furcsa család mindennapjait egy mesébe illő életről. Belecsöppentem egy emberektől nyüzsgő házba, ahol nincsenek szabályok, csak az számít hogy boldog legyél és egy percre se unatkozz. Hóbortos volt, vicces és bohém. De érezted. Érezted, hogy van valami a fiú beszámolói alatt, a mélyben, a szeretet és a cukormázba burkolt történetek alatt, valami probléma. Nem tudtál igazán rámutatni, de tudtad. Tényleg nincsenek következmények? Így elővigyázatos lettél olvasás közben, vártad a seggre esést, mikor végre kirántja alólad a talajt. A közbeszúrt naplóbejegyzések az apától egy kis normalistást próbált csempészni az őrületbe, földhöz láncolni a történetet, hogy ne repüljön el véglegesen, megmutatni az érem másik oldalát. De csak épp annyira, hogy ne vessz el olvasóként teljesen az őrületben, hisz sose tette volna meg a szeretett nejével, hogy kalitkába zárja és ne engedje szárnyalni.


...egyszerre volt bájos és melankólikus. Vidám és végtelenül szomorú...
Majd pár órával később, a könyvet becsukva, a kihűlt teáról már rég megfeledkezve se tudom pontosan megfogalmazni, hogy mit is nyújtott ez a regény. Talán az utószóban, Turi Tímea gondolatai járnak hozzá a legközelebb: reménységet nyújt a mai világ történései között, hogy nem minden szürke és lélektelen, hogy a szeretet lehet önzetlen és végtelenül önző egyszerre, hogy mindenkiben van egy kis őrültség, ami szabályok nélkül hajtja az egyéni boldogságot. Megmutatja, hogy néha azért hazudunk, mert szeretünk. Hogy vannak pillanatok az életben, mikor mi is kicsit meghalunk, de mégis van értelme másnap felkelni. 

De meddig lehet élni egy általunk teremtett világban, anélkül, hogy a valóság szépen lassan bekúszna és darabjaira törné? 

Néha szüksége van erre is a földhöz ragadt énemnek.

... és persze, közben végig a Mr. Bojangles szól a háttérben. 


*************
5/5

Borító: 5/5 - olyan mint a regény, gyönyörű, minimalista. És imádom a színét a fedőborító alatt. 
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5
Karakterek: 5/5 

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 160.o.
Műfaj: kortárs (kisregény)
Fordító: Tótfalusi Ágnes
Eredeti cím: En attendant Bojangles
Goodread-es pontszám: 4.06
Molyos átlag: 93%
A képek alapjai a Pinterestről származnak


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése