In 5 pont Agave könyv & film krimi krimi2 Richard Morgan sci-fi sci-fi2 Takeshi Kovacs TV sorozat

Könyv & film | Richard Morgan - Valós halál (Altered Carbon)


Takeshi Kovacs-trilógia #1


A 25. században az emberek tudata digitalizálva tárolódik a koponyaalapba épített tokba, és ha a test el is pusztulna, a tudat újraburkolható egy másik testbe. Csak ha a tudattok maga is megsemmisül, akkor következik be a Valós Halál. A leggazdagabbak azonban még erre is fel vannak készülve. A tudattok tartalmáról rendszeresen biztonsági másolatot készítenek. De akkor miért lőné főbe magát egy olyan befolyásos ember, mint Laurens Bancroft? Miért akarna öngyilkosságot elkövetni valaki, ha tudja, hogy órákon belül újra életre keltik?

Takeshi Kovacs, egy elit katonai alakulat volt tagja most Laurens Bancroft megbízásából kezd nyomozni a rejtélyes öngyilkosság ügyében. Új testbe burkolva kell felgöngyölítenie a szálakat egy számára idegen világban, és hamarosan az egyre féktelenebbül pörgő események közepén találja magát. Veszélyes viszonyt kezd megbízója feleségével, ismeretlen személyek a legkegyetlenebb kínzásoknak vetik alá, profi bérgyilkosok törnek az életére, és talán már csak a Jimi Hendrix képében megjelenő mesterséges intelligenciában bízhat. Ahogy egyre tisztábban rajzolódik ki a titokzatos összeesküvés Takeshi Kovacs előtt, úgy nő az esélye annak, hogy az ügy végső megoldása előtt rá is a Valós Halál vár.
***************
Könyv:

Imádtam ezt az utazást Takeshi Kováccsal.

A regény, mint központi gondolat, körüljárja az emberek megváltozott kapcsolatát az elméjük és a testük között. Hála az újraburkolható tudatmentésnek, a test selejtezhetővé válik, elveszti a fontosságát annak megóvása és olyanná válik az emberek számára, mint egy ruhadarab. Kedvükre - meg persze megfelelő pénzmennyiség ellenében - létrehozott testekbe bújhatnak a gazdagok újra és újra, míg a szegényebb réteg már leselejtezett, vagy éppen börtönbüntetését töltött személyek testében ébrednek újra. Márpedig ez az alapvető hozzáállás megváltoztatja az egész társadalmat és teljesen átfogalmazódik az éntudat is, egy csomó morális és filozófiai kérdést felvetve, na meg a cselekmény konfliktusát adva.

Imádtam olvasni az ebből adódó kérdéseket, hátborzongató volt belegondolni, hogy mennyire elváltak a testüktől az emberek. Lehetséges volt, hogy valaki más használja a te testedet, miközben börtönben vagy, vagy éppen nincs elég pénzed az újraburkolásra. Emellett az is simán előfordul, hogy te egy másik testben éled a mindennapjaid ennek minden egyes következményével, legyen az akár a nemi identitás (nőként, férfi testben és fordítva), vagy egy olyan egyszerű dolog, mint a dohányzásról való leszokás egy láncdohányos testében. Érdekes volt az is, mikor el kellett gondolkoznia a szereplőnek, hogy a vonzalom az ő elméjéből fakad, vagy csupán a teste beidegződött kémiája. Hol kezdődik a személyiséged és mi különbözteti meg azt a pusztán testi reakcióktól? Mit tesz a személyiséggel a hosszú élet, mikor a pénzedért cserébe bármit megtehetsz? Mitől ember az ember? És még megannyi kérdés.


A cyberpunkból adódó nyalánkságok mellett a könyv egy krimi, rengeteg akcióval, kegyetlen és nyers elbeszélésben, de ami mégis olyan igazán királlyá tette a könyvet a számomra az a főszereplő. Kemény, magabiztos, laza és minden pillanatban képes elsütni az idétlen beszólásait és két tűz között is el tud gondolkozni egy-egy morális kérdésen. Mindezt pedig nem Superman szintű isteni teremtményként értem, mert közben csak ember maradt, nem egy távoli isteni lényé emelte a szerző. Elhittem neki, mert rétegelt személyisége van, rengeteg hülyeségével együtt. Emellett a hangulat is mindig odacsapott, a borongós noir stílussal karöltve.

Na szóval király volt ez a könyv, mit szépítsek rajta!

Sorozat:

Ezzel kezdtem az ismerkedést, nem pedig a könyvvel és nem bántam meg, hogy így döntöttem. Már az első részben beleszerettem a képi világába, nagyon jól használják a vizuális ingereket, hogy egy pár képkockával is képesek legyenek átadni egy történetet, amit oldalakon keresztül lehetne elmesélni. Imádtam a világot, amit megjelenített, a rengeteg apróságot amivel kiegészítette. Sokkal jobban sci-fi hatása volt a sorozatnak, sokkal távolabbinak éreztem azt a jelent a miénktől, mint a könyv esetében.

A főszereplő hatalmasat alakít szerintem, sajnálni is fogom, hogy a következő évadban nem fog visszatérni. (Másik burkot kap Takeshi majd). Ugyanakkor azért emeltem ki, hogy örülök, hogy előbb a sorozatot láttam és utána olvastam a könyvet, mert a  sorozat utolsó harmadát eléggé megváltoztatták a készítők és valószínűleg ez fordított helyzetben jobban zavart volna. És valóban, ahogy azt a kritikusok is mondták, én is éreztem - még a könyv olvasása nélkül is - hogy az a bizonyos utolsó egy harmada sántít. Nem volt összehasonlítási alapom, nem tudhattam, hogy a könyvben is így van-e vagy tényleges változtatásokról van szó, de túl hollywoodinak éreztem. Túl drámai akart lenni, nagyon romantikus és annyira nem illett az eddigi történethez.A sorrend miatt viszont szerettem ezt a sorozatot, majd még jobban beleestem a könyvbe. Fordítva valószínűleg a sorozat elhasalt volna a végére számomra.


Ugyanakkor voltak változtatások, amiket kifejezetten szerettem. Talán nem is változtatásnak kéne mondanom, hanem plusz elemnek. Ilyen volt, akár az az apróság, hogy a felhők fölött élnek a matuzsálemek, ennek jó szimbolikája volt (istenek, mennyország, másik világ), valamint további jelenetekkel árnyalták a pénzért bármit felfogásuk és a "halandó" emberektől való elszakadásuk. De ide sorolhatnám még akár az MI-k külön szálát is, ami szintén jó volt.

Én mindenképp ajánlom a sorozatot is. (Netflixes)

Figyelem sok véres, erőszakos és helyenként erotikus rész található mind a könyvben, mind a sorozatban meglehetősen nyers stílusban, aki erre érzékeny ennek tükrében ugorjon fejest! 

 *A képek forrása a Pinterest*
>

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Imádtam ezt a sorozatot nézni és irtóra sajnálom, hogy a következő évadban nem Joel Kinnamané lesz a főszerep. A The Killing sorozatban szerettem meg ezt a pasit, mondjuk ahhoz képest itt egész jól kikupálódott már. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Én is csalódott voltam mikor megtudtam:) De jó hallani, hogy te is ennyire szeretted^^

      Törlés