In 5* pont Agave fantasy Ken Liu könyvekkel a világ körül mágikus realizmus novella önálló sci-fi

Az év novelláskötete | Ken Liu - A papírsereglet és más történetek


A ​kínai származású Ken Liu a generációjának az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legelgondolkodtatóbb novellistája. Az írásai rendre rámutatnak a varázslatosra a hétköznapi dolgokban. A papírsereglet és más történetek e kivételes tehetségű szerző legjobb műveit gyűjti össze az évtizedből.
Egy fiatal férfi a távoli jövőben a kultúrája és múltja végső megsemmisülése ellen küzd a Mono no aware című történetben, amiért 2013-ban odaítélték Liunak a Hugo-díjat. A papírseregletben egy varázslatos origami tigris döbbenti rá a főszereplőt, hogy a szeretet nem ismer határokat. Ez a novella volt az első az irodalmi díjak történetében, ami egyszerre kapta meg a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjakat, és mindmáig sokan hivatkoznak rá, hogy szívszaggató végkifejlete a fantasztikumot egészen új módon ábrázolja. A Jó vadászatot! című ázsiai steampunk történetben az olvasó végigkísérheti a mágia különböző korokhoz való csodálatos alkalmazkodását. A kötet további részeiben is igazi műfajkavalkáddal találkozunk: egyaránt olvashatunk űroperát (Hullámok), Black Mirror-szerű disztópikus rémálmot (A visszatérő vendég) és szépirodalmi alkotást (A betűmágus), illetve a mágikus realizmus és az időutazás segítségével Kína történelmébe is betekintést nyerhetünk (Aki lezárta a történelmet).
A kötetet a megjelenése után 2017-ben Locus-díjjal tüntették ki.
*************

Ez az év nálam teljes egészében az új vizekre evezés köré épült. Rengeteg új dolgot kipróbálok (nem csak olvasás terén) és azt kell mondjam, hogy nagyon élvezem, sok új dologba szerettem bele és nagyot tágult - vagy éppen csiszolódott - az érdeklődési köröm is. Egyik ilyen új keletű dolog nálam, hogy novellákat is olvasok. Előtte mindig úgy éreztem, hogy nekem szükségem van a regény hosszúságára, (meg egy "fuss az életedért" beidegződés is maradt a gimiből a novellaelemzések végeláthatatlan unalomhegyei után) hogy ténylegesen tartalmasat tudjon nyújtani az olvasás, de persze ez a gondolat jó nagy baromság volt részemről, mert nem a hosszától függ az értéke és a mondandója. 

"Mi, emberek, mindig is történetekre támaszkodtunk, hogy kordában tartsuk az ismeretlentől való félelmünket."

Úgy érzem Ken Liu bármiről képes lenne színvonalasan és magával ragadóan írni, de szerencsénkre nem egy bevásárlólistát kaptunk a könyvben, hanem nagyon is elgondolkodtató témákat ölelt fel a novelláiban. Így a sci-fi és fantasy közegben olyan morális kérdésekbe ütközöl, amik ismerősek, az elevenedbe vágnak és nem tudsz elmenni mellettük egy-két saját gondolat születése nélkül. Volt hogy félre kellett tennem a könyvet egy-egy novella után, mert olyan szintű érzelmi reakciókat váltott ki belőlem, hogy muszáj volt megemésztenem az élményt, mielőtt belevetném magam egy másik történetbe. És mindezt úgy teszi, hogy észre se veszed, a történet során mögéd lopakodik, hogy mikor lankad a figyelmed, mert berántott a felépített világ, hátulról rád ugorhasson és a földre küldhessen. Te meg tátogsz a földön, mint egy partra vetett hal.


Eléd tartja a tükröt, hogy valóban lásd magad, annak, ami vagy - embernek - minden hibáddal és csúfsággal együtt, amit el akarsz rejteni, egyszerre szembesít a múltaddal és a jeleneddel, ugyanakkor bepillantást enged az emberi természet szépségébe is. Nagyon megdöbbentő volt a kínai-amerikai emberek problémáiról, kérdéseikről és generációs szakadékaikról olvasni, de épp oly félelmetes volt szembesülni a kínai történelem pár rémtettével is. Általánosságban elmondható, hogy a múlt felidézése és az emlékezés fontossága, valamint a kisebbség helyzete (általában a kínaiaké) egy idegen társadalomban foglalkoztatta központi szinten az írót. Ez pedig rengeteg alapanyagot szolgáltatott a számára, hogy kibontogathassa a képzelete szárnyait.


Mert igenis bontogatta azokat, ugyanis a morális kérdések mellett nagyon szépen felvonultatja a sci-fi és fantasy zsáner repertoárját, nagyon sokszínűre sikeredett ez a gyűjtemény ebből a szempontból is, van, hogy egy novella erejéig még mágikus realizmussal is összeakadsz. Külön öröm volt olvasni a novellák után az apró megjegyzéseket és az iránymutatásokat, hogy ha mélyebben bele akarod ásni magad a novella során bemutatott témába, könnyen megtehesd azt.


Olyan élményt nyújt ez a kötet, ami még sokáig az olvasóval marad az olvasás végét követően is. Remélem olvashatunk majd még az írótól könyveket magyarul bőséggel a jövőben is. 

Könyvekkel a világ körül: Kína

*************
5*/5

29465157
Limitált kiadás
Borító: 5/5 - gyönyörű minimalista borító
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5
Karakterek: 5/5 

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 400.o.
Műfaj: SFF/FF novella
Fordító: Juhász Viktor, Benkő Ferenc, Ballai Mária, Török Krisztina, Bosnyák Edit, Beke Zsolt, Rácz Péter, Molnár Berta Eleonóra
Eredeti cím: The Paper Menagerie and Other Stories
Goodread-es pontszám: 4.39
Molyos átlag: 94%
A képek alapjai a Pinterestről származnak, vagy saját képek
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 


További könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. 
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése