In Top Ten Tuesday

Top 5 | Téli olvasmányajánló


Itt van a tél. De nem ám csak úgy finoman bekopogtatott az ajtónkon, mint egy rég várt ismerős, hanem egyenesen berúgta azt és elüvöltve magát közölte, hogy megjelent. Te pedig kezdj ezzel a ténnyel, amit csak akarsz tudsz, őt nem érdekli. Úgyhogy úgy döntöttem, itt az ideje egy kis téli tbr rendezgetésnek és akkor már miért ne csinálhatnánk ezt együtt?

A medve és a csalogány


Természetesen elsők között jutott eszembe ez a könyv, mert nem hozhatom fel elégszer, megragadva minden egyes alkalmat. Imádtam ezt a könyvet és már az >értékelésénél< is említettem, hogy mennyire nagyszerűen teremtette meg az írónő az orosz tél hangulatát. Éppen ezért remek választás lehet ez a könyv a télre, ahogy érzed a lapok között a csontig hatoló hideget, a havat a talpad alatt és a télre jellemző mindent beborító, végtelen csendet és várod, hogy végre megpillantsd a lényt, mely a sötét erdőben közelít feléd... - miközben te a kandalló mellett fekszel egy jó meleg takaróban. Én pedig már el is kezdtem a 2. részét, a The Girl in the Towert, ráadásul hangoskönyvként, ami mindenképp különleges élmény lesz számomra, mert életemben ez az első audiobookom.

Mi vagyunk a medvék


Sokat hallottam már Backman Az ember, akit Ovénak hívnak című könyvéről - film is készült belőle - de én mégse ezzel akarom kezdeni az ismerkedésünk, hanem a sport köré épülő Mi vagyunk a medvék regénnyel. Nem éppen szokványos választás tőlem, de Gabriella Eld >értékelése< valahogy meghozta hozzá a kedvem - talán pont azért, mert kitért rá, hogy ő se nagy sport rajongó, mégis szerette. Svéd író, skandináv közegben megírt történet, szóval várom a történet mellé a szokásos sötétebb, téli hangulatot és a belecsempészett társadalomkritikát, na meg a jó kis csapatszellemet. Azt mondjuk nem tudom, hogy sikerül-e a közeljövőben beszereznem a könyvtárból, de szurkoljatok.

Tolvajok tele


Az orosz télnél maradva, kissé kegyetlenebb és egyúttal - sajnos - valóságosabb vizekre evezve. A megjelenése óta ül a polcomon olvasásra várva ez a Fumax szépirodalmi kötet, lassan már szégyen, hogy még mindig nem került sorra. A történet során szinte már komikusnak beillő alapszituációból indulunk: a két főhősünknek egy tucat tojást kell szerezniük a Belbiztonság nagy hatalmú ezredesének, leánya lakodalmi tortájához, így megúszva a kivégzésüket. Ám abban az időben, az éhínséggel sújtott Leningrádban talán nem is lehetne ennél nehezebb feladatuk, így a küldetésük során bepillantást nyerhetünk a II. világháború ezen szakaszába. Mindezt egyszerre mulatságos és hátborzongató módon.

Rekviem egy gyilkos asszonyért


Közeleg a tél...és vele egy kivégzés. 1829, Izland, igaz történet alapján, lélektani. Agnes megöli a szeretőjét, így halálra ítélek. A kitűzött dátumig pedig lehetősége van egy lelkésznek meggyónni bűneit és mialatt szép lassan megnyílik Agnes, úgy ismerjük meg a történetét, ami természetesen sokkal összetettebb, mint az elsőre látszik. Nem mondanám, hogy a vidámabbik oldaláról közelítettem meg ezt a téli ajánlót, de most valahogy egyfolytában ilyen könyveken akad meg a szemem. Meg most valami megindító történetre ácsingózom és mostanában a cukormáz és limonádé ehhez kevés, azt inkább nyárra tartogatom. 

Six of Crows - Hat varjú


Igazság szerint az egész Grishaversét ide írhatnám, újabb orosz behatás által inspirált sztori, lehet egyszerűbb lenne szláv mitológiai ajánlónak elneveznem ezt a posztot de mivel a Shadow and Bones még olvasásra vár nálam, a >Six of Crowst< meg egyenesen imádtam, ráadásul most jelent meg magyarul, így persze, hogy ez a rész került fel. Elmondani nem tudom, mennyire imádtam ezt a regényt, az egyik legjobb YA, amit valaha olvastam, felejthetetlen számkivetett karakterekkel és egy kis Ocean 11 érzéssel. Sőt minél többet gondolok most rá, annál jobban érzem, hogy lassan ideje, hogy újra olvassam. Megünnepeljük együtt most télen, hogy megjelent magyarul?


Még érdemes lehet meggondolni:

  • Éjszakai cirkusz (Végre visszakaptam, így be tudom fejezni remélhetőleg még idén. Tipikusan téli hangulata van a misztikus, varázslatos légkörrel, amit az író megteremtett)
  • Shiver (Shiefvater ezen könyve örök téli olvasmány marad számomra)
  • Harry Potter (mindig november/ december körül jön rám az újraolvashatnéka a sorozatnak, örök karácsonyi sorozatom, ráadásul így, hogy a Legendás állatok 2. részét éppen a mozikban vetítik még aktuális is.)
  • Könyvtolvaj
  • A bronzlovas
  • A tél jegyesei (Nem rég jelent meg a 2. része, szóval hajrá)
  • Jók és rosszak iskolája 
  • Nevermoor (Én már nagyon kíváncsi vagyok rá.)
És egy kis önreklám helye: Elindítottam egy új instagram oldalt kifejezetten az utazásaim és az architektúra mániám szerelemgyermekeként. Így a >könyves< profil mellett, most már >ITT< is megtaláltok. 


*Alapul szolgáló képek forrása Pinterest* Ti mit terveztek olvasni a télen?

*A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott MOLYOS zónában.* 
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése