In Dan Williams illusztrált Khaled Hosseini Libri vers

Dan Williams munkája Hosseini neve alatt | Khaled Hosseine - Ima a tengeren


Khaled ​Hosseini, a New York Times sikerszerzője, a Papírsárkányok, az Egyezer tündöklő nap és az És a hegyek visszhangozzák írója ezzel a mélyen megrázó, csodálatosan illusztrált könyvecskével mondja el minden korosztálynak és a világ minden olvasójának, mit érez a közelmúlt szívszorító menekültválságával kapcsolatban.

Az Ima a tengeren egy, a háború miatt menekülő apa levele fiához. A tengeren való átkelés előestéjén az apa az alvó fiút nézve először egykori békés életüket, majd a háború pusztítását idézi fel. Éjszaka van, s a holdfényben aggódó apa mindössze annyit tehet gyermekéért, hogy a veszélyes tengeri út előtt imádkozik.

Hosseinit a Törökországban tengerbe fulladt hároméves szíriai kisfiú, Alan Kurdi szörnyű tragédiája indította arra, hogy emléket állítson azoknak a családoknak, akiknek el kellett menekülniük otthonaikból. A szerző a kötet minden bevételével az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát és a Khaled Hosseini Alapítványt támogatja, hogy e szervezetek világszerte életmentő segítséget nyújthassanak a menekülteknek.
***************

Nem tudom, hogy lehetne-e egyáltalán erről a "könyvről" tényleges értékelést írni, de én nem is szeretnék. Egyszerűen csak pár gondolatot osztanék meg veletek, ami felmerült bennem a hatására. 

Kissé furcsa, hogy egy versnek egy egész könyvet szenteltek és így adták ki, de ha mint mementót tekintem, akkor szép és értékelendő gesztus. Őszintén, ugyanakkor maga a vers, Hosseini munkája, nem adott olyan sokat, elmondta a lényeget, de nem tudott különösebben megérinteni, mélyet ütni, amit elvárnék tőle. Pedig nem vagyok én érzékelten, akár egy sorral is a padlóra lehet küldeni. Itt viszont ez most nem sikerült, pedig a témája is adott volt hozzá.

Másik oldalról, maguk a rajzok viszont fantasztikusak voltak. Ez az a része a kiadványnak, ami megérintett és ami miatt a végén úgy döntöttem, itt a blogon is írok egy pár sort róla. Igazából a könyvtárban 10 percig nézegettem a kötetet és abból több mint a fele a rajzoknak szánt idő volt. Igen, jól olvastad, kb 4 perc alatt végig tudod olvasni a könyvet. Nagyon jól játszik a művész a színekkel és érzelmekkel. Az elején a  meleg színek az emlékezésre és a boldogabb időszakra, majd a hidegebb és sötétebb színek az elkeseredettségnek. És az egész művet áthatja egyfajta nyers stílus, ami igyekszik az elevenedbe vágni. Főleg nagyon tud fájni az egész, annak tükrében, ahogy mi ezt az egészet átéljük innen.


Szóval, úgy érzem nagyobb az érdeme a művésznek, mint az írónak, utóbbi inkább csak a nevét adta a műhöz. Bár kétségtelen, hogy még így is szép gesztus és örülök, hogy létezik, ezáltal emléket állítva. Persze a téma ennél jóval többrétűbb és bonyolultabb, de ez a kis szegmens is kell szerintem a nagy egészhez. Persze azért elgondolkodtam ismét az emberi természeten és az ingerküszöbén, valamint a média hatalmán. Addig nem érdekelt "senkit" az egész szituáció, amíg csak a híradások voltak róla - hiába mondták be a sok halálesetet - viszont amikor egy kép bejárta a világot egy halott kisgyermekről, az egész világ felzúdult és mindenki azonnal megmondta a "tutit". Mert persze mindig, mindenki, mindenhez jobban ért, mint bárki más.

Megvenni nem tudom, hogy van-e értelme, de mindenképp javaslom az átlapozását a könyvesboltban vagy a könyvtárban. És annak nagyon örülök, hogy ez a könyv magyarul is elérhető.


*************

illusztráció a könyvből
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 48.o.
Műfaj: képeskönyv
Fordító: Nagy Gergely
Illusztrálta: Dan Williams
Eredeti cím: Sea Prayer
Goodread-es pontszám: 4.07
Molyos átlag: 91%
A képek alapjai a Pinterestről származnak, vagy saját képekTovábbi könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. 
>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése