In 5 pont fantasy ifjúsági Jessica Townsend Kolibri Nevermoor

Egy könyv tele varázslattal | Jessica Townsend - Nevermoor: Morrigan Crow négy próbája


Nevermoor #1

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: „Mondd csak, akarsz-e élni?” Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.
***************


Eszem ágában sem volt először elolvasni ezt a könyvet, mert még a csapból is ez folyt egy ideig külföldön és utálom, mikor úgy reklámoznak egy újdonságot, hogy már befutott, közismert bestsellerekhez hasonlítgatják őket, pláne ha az a Harry Potter. Egyszerűen csak túl speciális helyet foglal el ez a sorozat a legtöbb könyvmoly életében és kicseszésnek tartom ekkora elvárások elé állítani az újonnan megjelent könyvet, mert lehetetlenség hogy megugorja azt a bizonyos lécet. Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy a Harry Potter annyira tökéletes mestermunka lenne, (mert igenis vannak hibái, ezt el kell ismernem bármennyire is örök kedvenc) hanem hogy egyszerűen annyira speciális érzelmek fűződnek hozzá - nagy adag nosztalgia, rengeteg segítség a fiatal évek problémáira, önmegismerés - amit így utólag nem lehet reprodukálni. Aztán, ki tudja hogy miért, mégis a kezembe akadt és tökéletesen megfelelt a >Téli olvasós bakancslistám< egyik pontjához. És így utólag olyan, mintha az olvasás istene vagy bármely felsőbb hatalom mágikus összeesküvések sorozatával elérte volna, hogy olvassam, mert nekem ezt a könyvet olvasnom kellett

 – Nevermoor… – suttogta maga elé.
    Tetszett neki a hangzása. Mint egy titok, egy olyan szó, ami csak az övé.
    Jupiter sebességbe tette Octaviát, és leolvasta a képernyőkön megjelenő adatokat:
    – „Helyi idő reggel 6:13, Pirkadat első napja, Első tavasz, az Arisztokraták Harmadik kora. Időjárás: hűvös, de derült. A városi hangulat: optimista, álmos, kissé részeg.”

Igazából minden benne volt, amiért szeretem a middle grade (margóra: gyerekkönyv, 10-15 éves korosztálynak) könyveket még manapság is olvasni. És főleg tökéletes választás volt a karácsonyi hangolódáshoz ez a mágikus, vicces és végtelenül aranyos történet. Megint egy nem éppen könnyű időszakomat élem az elmúlt napokban, hetekben és ez a könyv elérte, hogy megtaláljam az én kis boldog helyemet és egy kicsit fellélegezhessek, így mindenképp hálás vagyok neki és különleges marad a számomra. Ez az a könyv, ami egyszerűen csak boldoggá tesz, mert olvasod. És úgy érzem, hogy talán ezért az érzésért valóban érdemes lehet a Harry Potterhez hasonlítani. Mert amúgy szokás szerint semmi alapja nincs ennek a marketingnek.


Úgy érzem mindent belepakolt az írónő, amit csak szeretünk a fantasztikus történetekben: Morrigan egy elátkozott gyerek, akinek az a sorsa, hogy meghaljon a 11. születésnapján, de ehelyett feltűnik egy meglehetősen excentrikus figura, Jupiter és elviszi őt Nevermoorba, a Szabadállam egy városába, ahol a legfurább dolgokba botlik az ember lépten-nyomon. Hatalmas beszélő macska, mágikus hotel, elit varázslóiskola, őrült tömegközlekedés, hangulatingadozásos törpevámpír és túlpörgött sárkánylovas legjobb barát, hogy csak egy párat említsek a végtelen hosszúságú listából, azok közül a fantáziadús elemek közül, amikért odáig voltam a könyvben. 

Külön tetszett, hogy a gyerekek tényleg gyerekek voltak ebben a történetben, hogy újra átélhettem azt az érzés, mikor csak elfogadják a dolgokat annak, amik valójában, még ha akár egy mágikus hotelről legyen is szó, ami öntudattal rendelkezik és nem keresnek mindenféle racionális indokot vagy mögöttes okot a létezésükre. A legtöbben sajnos elveszítjük ezt a képességet, mikor felnövünk, pedig mennyivel jobb lehetne a világ, ha többen megtartanánk ezt a gyerekekre jellemző tulajdonságot. És kellett is ez a képesség a sztoriba, hogy hihető legyen, mert egy felnőtt valószínűleg hiperventilálló idegronccsá omlott volna össze pár óra Nevermoori tartózkodás után. viszont Morrigan kezdeti döbbenete után megszállott kíváncsisággal fedezte fel az új világot, amibe csöppent. 


Egyszóval nagyon élveztem az olvasást, még ha pár dolog nem is teljesen világos. Azt például még most se értem, hogy pontosan, hogy is van ez a Köztársaság és Szabadállam közötti kapcsolat. Most akkor van mágia a Köztársaságban is, hisz vannak sárkányok meg ugye a Csudamíves, de közben mégse hisznek benne az emberek? De az átokban meg igen?Ez még igazából most se teljesen világos, pedig már elolvastam a 2. részét is a sorozatnak, igaz 9 részesre van tervezve, ha jól emlékszem, így ideje az lesz az írónőnek kidolgozni. Valamint, ha már itt tartunk, nekem a próbák is kissé kidolgozatlanok voltak, de nem vagyok telhetetlen, tudom, ez sokatoknak új infó:) így is szerettem.

Nagyon ajánlom minden kicsinek és lélekben gyermek felnőttnek, vagy csak egyszerűen azoknak, akik olvasnának az ünnepek alatt egy édes, mágikus és kissé nosztalgikus könyvet feltöltődésnek. Ez a könyv most úgy érzem tényleg megérdemli a nagy hype-ot körülötte. 

Tökéletes választás lehet karácsonyi ajándéknak, ha még esetleg nincs meg az ötlet a lurkóknak. 

Téli olvasós bakancslista: Egy könyv tele varázslattal ✔

*************
5/5

Másik kiadás
Borító: 4/5 - szép, de örültem volna az esernyős változatnak
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5
Karakterek: 5/5  
Kedvenc karakterek: Mor, Fen

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 380.o.
Műfaj: fantasy, middle grade
Fordító: Pék Zoltán
Eredeti cím: Nevermoor
Goodread-es pontszám: 4.40
Molyos átlag: 95%
A képek alapjai a Pinterestről származnak, vagy saját képek
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 


További könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. 
>

Related Articles

7 megjegyzés:

 1. Remélem azért rendeződnek a dolgaid. :C

  Szerinted nekem tetszene a Nevermoor? :O

  Off téma, bocsika:
  https://muveszetnyelve.blogspot.com/2018/12/demi-kirschner-old-meg-jana-robinst.html
  Megihlettél. ^^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj de édes vagy köszönöm, ez most nagyon jól esett <3 Azt mondjuk sajnálom, hogy maga a könyv nem tetszett (Gyorsan le is kapom a várólistámról:)

   Igen, idővel elfogadom és hozzászokom.

   Szerintem igen, nagyon szerethető a főszereplő és az egész sztori nagyon aanyos, de mindenképp csak akkor olvasd ha middle grade hangulatban vagy:)

   Törlés
  2. Nee kapd le, nem azért mutattam meg, hogy levedd. :O Ilyenkor mindig rosszul érzem magam, mert lehet, hogy te nagyon szeretnéd.

   Remélem, hogy minden rendben lesz és minél hamarabb! (Ha bármi van, nyugodtan írj. ^^) :O

   Okés, köszi. :)

   Törlés
  3. Köszi, édes vagy:D

   De nincs kedvem középszerű könyvekre pazarolni most az időm és annyira egyezni szokott az ízlésünk, hogy most is bízok benne:D

   Törlés
  4. xD De kíváncsi vagyok mit gondolsz róla. :O

   Törlés
  5. Kis szadista, szenvedjek mi? :P

   Törlés
  6. Nem fogsz szenvedni szerintem. xD

   Törlés