In 4 pont angol Az északi erdő legendája fantasy hangoskönyv Katherine Arden RandomHouse YA

Az északi erdő legendája #2 | Katherine Arden - The Girl in the Tower (A lány a toronyban)


Az északi erdő legendája #2


Folytatódik A medve és csalogányban elkezdődött mágikus kaland, mikor is a bátor Vászja, immáron fiatal nőként, rákényszerülve, hogy válasszon a házasság és a kolostori élet között, inkább elszökik otthonról. Azonban hamarosan azon kapja magát, hogy Moszkva védelméért száll harcba, mikor a város ostrom alá kerül. 

Vászjának kevés lehetősége van árván és a falu által megbélyegezve, mint boszorkány: kolostori életre szánja rá magát, vagy engedi, hogy a nővére kiházasítsa egy moszkvai herceggel. De mindkét lehetőség egy toronyba zárt életre kárhoztatná, elzárva a hatalmas világtól, amit mindennél jobban fel szeretne fedezni. Ezért inkább a kalandot választja - fiúnak öltözve, lóháton járja a vidéket. Azonban nem számít arra, hogy egy harca a vidéket terrorizáló banditákkal felhívja magára a moszkvai Nagyherceg figyelmét - ezáltal rákényszerül arra, hogy körültekintően védje a titkát, miszerint ő egy lány, nehogy kiessen a herceg kegyeiből, miközben rá kell döbbennie, hogy a királyságot titokzatos erők fenyegetik, amiket csak ő állíthat meg.
(Angol fülszöveg hozzávetőleges fordítása.)
****************

Különleges számomra ez a könyv, mert ez volt életem első audiobookja (hangoskönyve). És azt kell mondanom valószínűleg nem az utolsó, mert tökéletes volt vezetés közben, kitölteni az üres órákat,  mikor annyit kellett naponta ingáznom. Szóval a tanácsom azoknak, akik valamiért tartózkodnak a hangoskönyvektől: Mire vársz még? Próbáld ki! Nagyon jó.

Every time you take one path, you must live with the memory of the other: of a life left unchosen. Decide as seems best, one course or the other; each way will have its bitter with its sweet.
Ugyanakkor, azt még én se nagyon tudom, hogy hányadán állok magával a kötettel. >A medve és a csalogányért< odáig voltam, jó sokszor emlegettem is azóta, mint a tökéletes téli olvasmányt. Így nem meglepő módon eléggé fel voltam spanolva, mikor a kezembe vettem a folytatást, főleg, hogy az első rész vége nagyon jó alapfelállást teremtett a továbbiakhoz. De legnagyobb döbbenetemre azon kaptam magam, hogy unatkozok. Pedig én szeretem azokat a könyveket, ahol a szereplők mennek A-ból B-be és még kalandok is voltak közben, de itt valahogy képtelen volt lekötni. Örültem, hogy nem ment minden rögtön Vászjának, hogy jó pár buktatón kellett átvergődnie magát a döntése miatt, hogy küzdenie kellett az álmaiért és nem csak minden az ölébe hullott. Értékeltem, hogy még mindig fejlődik a karaktere és még hosszú út áll előtte, éppen ezért sokszor hibázik és gyakran az agyamra is ment, néhány döntésével, de a felvázolt karakterének megfelelően viselkedett. És még mindig szeretem az első részben taglalt pozitívumait a sorozatnak: az orosz hatást, a szemléletes és átérezhető hangulatkeltést, az állatok (főleg a lovak) és a természet ilyen fokú szeretetét.


A másik oldalról viszont számomra már túlságosan is ki lett hegyezve a női-férfi különbségekre, miközben maga a történet valahogy elsikkadt a hátterében. Ebben a részben már tényleg Vászja - és az általa képviselt értékek - van szembeállítva az akkori világ nézeteivel és minden egyes szereplőjével és egyszerűen nekem már túl sok volt ez a fajta kettősség, túl extrém volt a két oldal. Egy picit jobban elmoshatta volna a határokat az írónő, árnyalhatta volna a helyzetet. És tényleg, ami a legjobban fáj, hogy maga a cselekmény elveszett a konfliktus mögött, néha-néha ugyan felbukkant, de sose került előtérbe és a csúcspont is elmaradt. Pedig ezzel nem feltétlen lenne bajom, nem vagyok cselekményközpontú olvasó, de ilyenkor azért elvárom, hogy kapjak a cselekmény helyett valamit, lélektant vagy bármit, amivel lehet foglalkozni, de itt ez nem volt meg. Egyszerűen úgy érzem, rossz volt a könyv dramaturgiája és sajnos tipikus átvezető kötet lett belőle.


Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok a trilógia zárókötetére és Vászja származásának titkaira, úgyhogy lelkesen várom a The Winter of the Witch megjelenését. Nem is tudom hány pont legyen...Lehet megelőlegezek neki 4-et, de inkább maga a sorozat és a reményeim miatt kapja meg.


*************
4/5

3. rész
Borító: 5/5 
Történet: 4/5
Megvalósítás: 4/5
Karakterek: 4/5
Kedvenc karakterem: Sasha, Solovey 

Kiadó: RandomHouse (Audiobook)
Kiadás éve: 2018
Műfaj: YA fantasy
Goodread-es pontszám: 4.42
Molyos átlag: - még nincs elég csillagozás
A képek alapjai a Pinterestről származnak, vagy saját képek
A sorozat részei megtekinthetőek a Könyvek - Olvasmányok fül alatt. 


További könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. 

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése