In 5* pont kortárs Lettero önálló realisztikus romantikus Taylor Jenkins Reid

Egy élet a csillogás mögött | Taylor Jenkins Reid - Evelyn hét férje


A hírnév áraEgy szédítő hollywoodi karrier. Egy mélyen eltemetett titok. A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthoz. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség?

Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva.

Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van.

Szerelmek, végzetek, barátságok és árulások, aztán egy elképesztő csavar – ez a szenvedély és az életbölcsesség letehetetlen regénye.
***********

Wow. Szimplán csak wow.

Évekbe telt, mire rájöttem, hogy az élet nem lesz könnyebb attól, hogy jobban csillog.

Valentin-nap alkalmából elhozom nektek az áradozásom a tavalyi év számomra legkedvesebb romantikus/kortárs regényéről. Még tavaly olvastam ezt a könyvet, de úgy érzem most érkeztem el ahhoz a ponthoz, hogy végre beszéljek róla. Olyan mélyen megérintett ez a könyv, amire nem voltam felkészülve és kellett egy kis távolság a tényleges olvasástól, hogy úgy érezzem készen állok írni róla. Egyszerre volt nehéz és inspiráló olvasmány, ha egyáltalán lehet ilyet mondani, anélkül, hogy ne néznétek komplett idiótának.


Annyi mindenről szól ez a könyv, hogy eszméletlen nehéz dolgom van most itt egy kerek egésszé megfogalmazva átadni ezt nektek is, de imádom mikor így feladja egy könyv nekem a leckét. Jöhet több is. Evelyn Hugo, a világhírű színésznő, akit mindenki ismer és akiről mindenki többet akar tudni, élete végéhez közeledve interjút ad egy fiatal, ismeretlen újságírónak, akihez valamiért kizárólagos alapon ragaszkodott. Cserébe elmond neki mindent, a színtiszta igazságot az életéről, a titkairól, a sikerhez vezető útjáról és persze a hét férjéről. Végigkövethetjük a története során, ahogy egy nyomornegyedből származó kisebbségi nő a szépségét, intelligenciáját és hajthatatlanságát kihasználva a csúcsra tör egy férfiak által uralt szakmában. Bevallja mi mindent kellett feláldoznia ezért önmagából, milyen szinten meg kellett változnia a külvilág felé.

Mindig eltöprengek azon, hogy bizonyos dolgok egyszerre lehetnek igazak és hamisak, hogy az emberek egyszerre lehetnek jók és rosszak, hogy valaki szerethet csodásan önzetlenül, miközben végletesen önző.

Fantasztikus ez a könyv, fantasztikus, hogy mennyire képes volt hatni rám, hogy milyen szinten képes volt bevonni Evelyn életébe és megbabonázni engem is. Evelyn messze nem egy tökéletes karakter, sőt ő maga mutat rá a személyiségbeli hiányosságaira az interjú során, ugyanakkor bámulatos volt az erő, amit az egész lénye sugárzott, a magabiztosságot, ahogy elfogadta önmagát teljes egészében és egyszerűen képtelen voltál olvasás közben nem kötődni hozzá, a bűvkörébe kerülni a nagy hollywoodi sztárnak. Egyszerre lenyűgöző és szívet tépő az élete, inspirál és el is rettent. Sose dőltem be a nagy hollywoodi csillogásnak, nem vágytam rá és biztos, hogy ezután se fogok. Hisz a szépen csillogó felszín alatt üres és hideg ez a világ, ahol a pénz diktál és egy pillanat alatt megszerzett hírnév épp oly rövid idő alatt ki is aludhat.

Tudom, milyen az, amikor az emberek feltételeznek ezt-azt rólad. Címkét aggatnak rád, pusztán annak alapján, ahogy ők látnak. Azzal töltöttem az életem, hogy megpróbáltam elmagyarázni az embereknek, hogy miközben feketének látnak, én vegyes vagyok. Azzal töltöttem az életem, hogy fölismerjem annak a fontosságát, hogy az emberek elmondják, kicsodák, ahelyett, hogy címkét aggatnék rájuk.

Élveztem, hogy az interjú során elmesélt 70 év mellett párhuzamosan beleláthattunk az újságírónő életébe is, meglátva a két nő közötti párhuzamokat és ellentéteket egyaránt, miközben motivál minket - olvasót és riportert egyaránt - Evelyn lénye. Nem vagyok a sírós fajta, nehezen éri el nálam egy könyv, de ennél volt hogy elkapott a sírás és mindezt könnyedén, megerőltetés nélkül érte el a sztori, a letisztult, de mély írásmódjával. Annyi üzenete van ennek a regénynek, hogy leírnom is hosszú lenne, mindenki másképp interpretálja ezeket olvasás közben, de talán, ami a legfontosabb volt számomra (a rasszizmus, szexizmus és hasonló "finomságokon" felül), hogy ne várj a csodára, mert az élet baromi rövid és ha most nem teszed meg, amit igazán akarsz, akkor lehet túl késő lesz erre később.

Könyvtári könyvet olvastam, de úgy érzem nekem is be kell szereznem.


*************
5*/5

Borító: 5/5 
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5

Kiadó: Lettero
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 456.o.
Műfaj: kortárs, romantikus
Fordító: Csáki Judit
Eredeti cím: The Seven Husband of Evelyn Hugo
Goodread-es pontszám: 4.28
Molyos átlag: 93%
A képek alapjai a Pinterestről származnak, vagy saját képekTovábbi könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. 


>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése