In ajánló fantasy2 könyvadaptáció sci-fi2 TV sorozat

Sorozatszemle | A Love, Death & Robots alapjául szolgáló novellák listája


Ez most egy teljesen hirtelen felindulásból megírt bejegyzés lesz, ami pusztán annak a ténynek köszönhető, hogy én is nagyon kíváncsi voltam a listára, amiből a Love, Death & Robots (LDR) az ihletet nyerte és gondoltam, akkor már veletek is megosztom a kutatásaim eredményét. 

Mi az az LDR? 

Márciusban a Netflixen megjelent 18 részes antológia sorozatról lesz a bejegyezésben szó, ami a sci-fi és a fantasy zsáner köré épülve mutatja be az emberiséget, néhol kissé bizarr helyenként pesszimista, de felettébb valós emberi reakciókkal. Egy rész hossza 5 és 20 perc között mozog, így nagyon gyorsan nézhető epizódokról van szó, így egy-egy ötletet nagyon tömören és lényegre törően mesél el, szóval még 5 percben is képesek voltak olyan szintű művet készíteni, hogy elgondolkozol rajta - ha máson nem, max azon, hogy mennyire elszállt némelyik. Több animációs cég dolgozott a részeken, - még magyar is van közöttük - amikhez többnyire neves SFF írók novelláit és rövid történeteit vették alapul. Így meg is van a kapcsolódási alap a bloghoz - elvégre könyves blog lennék vagy mifene -  de őszintén csak annyira tetszett, hogy írni akartam róla.

(Margóra: szerintem simán lehetett volna a címe Cats, Death and Robots, amennyit szerepelnek benne a macskák.)


Először is muszáj, hogy kijelentsem: egyszerűen szavakkal leírni nem tudom, mennyire imádtam ezt az antológia sorozatot és mennyire freaking awesome hihetetlenül jó ötlettel állt elő a Netflix. (Remélem ez csak a kezdet. Nagyon értékelem, ha ilyen alkotói szabadságot tud adni egy ennyire populáris felület.) Minden téren örülök ennek. Egyrészt nagyon kellett, hogy felnőtteknek ilyen jó minőségű és ennyi fajta animációs technikát felvonultató alkotás kerüljön egy olyan felületre, ahol széles közönséghez elér. Bámulatos volt, hogy mennyire különböző animációkat használtak, egyik pillanatban még retro animációt nézek a következőben meg olyan 3D-s animáció kerül elém, hogy elgondolkozok rajta, hogy valóban rajzolt-e és nem valódi emberek játsszák. Nagyon kifejező tudott lenni már pusztán a technika is, amit alkalmaztak, jól megteremtette a hangulatot, és meglepő volt még számomra is mennyire imádni tudtam a legtöbbet. És remélem ezeknek a mini részeknek köszönhetően a későbbiekben több animációs sorozat is készül még felnőtteknek (mert hatalmas szabadságot ad az önkifejezésben az alkotónak) - ideális esetben további könyvek/sorozatok alapján.  Másrészről odáig vagyok azért a Miller által is bevallott célért, hogy ösztönözzék ezzel a sorozattal az embereket ezeknek a műveknek - és úgy egyáltalán - az olvasására. És most komolyan, nem az egyik legjobb módot választotta erre a kampányra?

Maga a lista az epizódokhoz:

Good Hunting - >Ken Liu: A papírsereglet és más novellákban< a Jó vadászatot! címmel található meg. [moly]

When the Yogurt Took Over, Alternate Histories és Three Robots. - John Scalzi írta mind a három alaptörténetet. Az első kettő a Miniatures-ben [goodreads] olvasható, még az utolsó Robots vs Fairies-ben [goodreads] található meg Three Robots Experience Objects Left Behind from the Era of Humans for the First Time címen. Magyarul a Vének ​történetei és más írásokban [moly] jelent meg. Scalzi >itt< ír is egy keveset arról, hogy jött létre a kollaboráció közte és Tim Miller között, valamint a véleményét magáról az elkészült animációkról. Azon jót nevettem, hogy ő és a barátja is mennyire abszurdnak találta, hogy a joghurtos írása bekerült az animációk sorába.

Sonnie's Edge  - Peter F. Hamilton: A Second Chance at Eden [goodreads] kötetben található ugyan ezen a címen és a Konföderáció univerzumban játszódik.

Suits - Steve Lewis ihletet adó sztoriját a SNAFU: Future Warfare [goodreads] antológiában lehet elolvasni.

Sucker of Souls - Kristen Cross írása, ami a SNAFU: Survival of the Fittest [goodreads] antológiában található meg.

Beyond the Aquila Rift és Zima Blue - Alastair Reynolds írásai alapján. Beyond the Aquila Rift: The Best of Alastair Reynolds [goodreads vagy moly].

The Dump és Fish Night - Joe Landsdale. Előbbi a  Bumper Crop [goodreads] című kötetben lelhető meg, még utóbbi >ezen< a linken elolvasható online.

Shape-Shifters és Lucky 13 - Marko Kloos írása után. >Itt< írt magáról a Netflixes együttműködésről. A Lucky Thirteen [goodreads] a magyarul is megjelent Frontvonalak világából egy rövid történet, míg a Shape-Shifters a Lycanthrope Soldiers In Afghanistan rövid története. Arról nem találtam semmit, hogy utóbbi elérhető-e elolvasásra.

Helping Hand - Claudine Griggs novellája, ami >ITT< olvasható.

Ice Age - Michael Swanwick: Tales of Old Earth [goodreads]

Secret War - David W. Amendola műve, ami a SNAFU: Hunters [goodreads] antológiában található.  (Érdekesség, hogy magyar animációs stúdióban - Digic Pictures -  készült ez és az Ice Age. És lehet pont ennek köszönhetően, de van magyar felirat is hozzá a Netflixen. Amire én szokás szerint azután jöttem rá, hogy megnéztem mind a 18 részt, de sebaj.)

The Witness és The Blindspot - eredeti forgatókönyv? Őszintén, próbáltam feltúrni a netet infók után erről a két részről, de egyszerűen nem találtam semmi konkrétat. A legtöbb oldalon az eredeti forgatókönyv megnevezést találtam, de pusztán találgatásként, pont azért, amiért én is: nem találtak róla semmi mást. Szóval ha bárkinek lenne róla infója, az ne tartsa magában és ossza meg velünk is.


Margóra2.: Az epizódok sorrendje felhasználónként változó, mivel a >Netflix kísérletezik vele,< hogy a 4 különböző sorrend közül melyik lett a legnézettebb. Nekem ez akkor tűnt fel, mikor a >Sorozatjunkien< szembejött velem egy kritika róla és kiemelte, hogy "Érdekes amúgy, hogy milyen beetetéssel kezdték az évadot, hogy az igazán weird dolgok később jöhessenek." Míg nálam a joghurtos résszel kezdett, ami messze a legbizarrabb szerintem.

***********
Nektek melyik volt a kedvenc epizódotok? 

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése