In 5 pont Amie Kaufman angol Illuminae Files Jay Kristoff Knopf Books for Young Readers romantikus sci-fi YA

Űrfogócska, MI & zombik? | Amie Kaufman – Jay Kristoff: Illuminae

Forrás

Illuminae Files #1

Illuminae fájlok #1


Kady reggel még azt gondolta, a legsúlyosabb dolog, ami aznap vár rá, az Ezrával való szakítás lesz. Délután bombázni kezdték a bolygóját.
2575-öt írunk. Két rivalizáló óriásvállalat háborúba keveredik egy az ismert űr legszélső határán lévő, apró és jelentéktelen bolygó birtoklásáért. Most, hogy rakétákkal lövik őket, Kady és Ezra – akik már beszélő viszonyban sincsenek egymással – kénytelen együtt menekülni a bolygóról, nyomukban egy ellenséges csatahajóval.
De ez csak a kezdet. Járvány tör ki a menekülők közt, a vírus mutálódik, az eredmény rettenetes; lehet, hogy a vezérhajó mesterséges intelligenciája a legádázabb ellenségük; a vezetőik titkolóznak, visszatartják az információkat. Mikor Kady feltöri az információs hálózatot, hogy megtudja az igazat, világossá válik számára, hogy az egyetlen ember, aki segíthet neki, nem más, mint az ex-pasija, holott megesküdött rá, hogy nem beszél vele többet.
(A magyar kiadás fülszövege - de én angolul olvastam.)
************


Ez a regény a tökéletes példája annak, mikor egy százszor látott sztorit is el tud egy jó író úgy mesélni, hogy éljek-haljak érte. Elvégre mindenki ismeri a sztorit: lány és fiú találkoznak, szerelmesek lesznek, majd egy hülyeség miatt szakítanak. Közben a bolygójuk elpusztul, menekülnek egy űrhajón, a szülők - többé-kevésbé - meghalnak, így újra egymás mellé sodródnak és persze újra fellángolnak az érzelmek. Közben lesz még itt űrcsata, vírus a hajón, őrült MI és még megannyi dolog, amit nem lövök le előre. Én pedig - ha nem is minden percét - de nagyon imádtam ezt a könyvet.

Különlegessége a könyvnek a szerkezete, de az elején meg is gyűlt a bajom vele. Nagyon nehezen hangolódtam rá a könyvre, ami egyrészt az egyedi, furcsán-furcsa szerkezetének köszönhető (interjúk, naplórészletek, jelentések, chat-ablakok gyűjtemény), másrészt szerintem nagyon hosszú volt a bevezetés, unalmas és céltalan helyenként. Így utólag is úgy érzem meg lehetett volna vágni az elejét, hiába voltak benne elszórt, lényegi részek a későbbiekre. Ugyanakkor megéri átrágni magad az elején, mert utána meg cserébe nem bírod letenni.


Rengeteget dobott az olvasásélményen a könyv esztétikája - a rajzok, az illusztrációk, főleg a vége felé, ahogy bemutatta akár a harcokat, akár a mesterséges intelligencia (MI), AIDEN,  gondolatfoszlányait. Úgy érzem pótolta azokat az érzéseket és benyomásokat, amiket nem tudott volna máshogy közvetíteni, lévén, hogy nem regényként íródott meg. A karakterek nagyon szerethetőek voltak, még az idegesítő tinihormonjaikkal együtt is, hiteles volt a motivációjuk és az élni akarásuk. Erős személyiségük volt, de megmaradtak emberinek, nem lettek Rambók egyik napról a másikra. Ugyan úgy láttuk a harcukat a félelmeikkel, a gyenge pillanataikat, valamint a helyenként önző motivációjukat a hősies cselekedeteik mögött, mint az erejüket és kitartásukat. Nagyon sok emberi pillanat volt bemutatva az űrhajón, néhány szereplő csak pár perc erejéig volt jelen, de mégis érzelmileg megérintettek az alatt a kis idő alatt is, így sokat adtak az olvasási élményhez.

A tiniszerelem nekem néha sok volt benne, de hiteles volt ebben a szituációban az elkeseredett, "mindent megteszek érte" hozzáállás, mikor ennyi tragédia után, már csak ez az egy ember maradt meg neked. Így persze, hogy foggal-körömmel ragaszkodsz hozzá. És én kifejezetten örültem az MI, AIDEN főszerepének, ellentétben a megannyi olvasóval, akik kifejezetten nem szerették, hogy ennyit szerepel. Bár szerintem magát AIDENt nem szerették, ami érthető, de nem is kell minden szereplőnek szerethetőnek lennie. Attól még lehet érdekes. Szerintem sokat adott a történethez, nagyon izgalmasak voltak azok a részek.


Szóval összességében hiába féltem kissé a nagy hypetól, ami a könyvet övezi, úgy érzem ez most megérdemelt elismerés. Nagyon szerettem a könyvet, alig várom, hogy olvashassam a 2. részt és háromszoros hurrát a Könyvmolyképzőnek, amiért elhozzák magyar könyvpiacra is. Bár az biztos, hogy nem lesz egyszerű kiadni a könyvet ezzel a szerkezettel.


*************
5/5

Forrás
Borító: 5/5 
Történet: 4/5
Megvalósítás: 5/5
Karakterek: 5/5
Kedvenc karakterem: Kady

Kiadó: Knopf Books for Young Readers
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 602.o.
Műfaj: YA sci-fi
Goodread-es pontszám: 4.31
Molyos átlag: - még nincs elég csillagozás
A képek alapjai a Pinterestről származnak.További könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. 

>

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése