In 5 pont Az Ős könyve fantasy Fumax Mark Lawrence

Harcos apácák | Mark Lawrence - Vörös nővér

Bram Sels

Az Ős könyve #1


GYILKOLÁSRA ​SZÜLETTEM – AZ ŐS IS ROMBOLÁSRA TEREMTETT
A Kegyes Irgalom Kolostorában fiatal lányokat képeznek gyilkosokká. Némelyik gyermekben kiütközik az ősi vér, ritka képességekkel ruházza fel őket, amelyeket halálos vagy misztikus erejűvé csiszolnak-edzenek. Ám még a kard és az árnyak mesternői sem fogják fel igazán, milyen kincsre bukkantak, amikor Nona Grey a csarnokaikba került. 
A vérfoltos ruhájú, kilencéves Nonát a bitófa árnyékából ragadják el. Gyilkossággal vádolják, ám ő valami sokkal rosszabbat követett el. Tíz év szükséges ahhoz, hogy a penge és az ököl használatára kitanítsanak egy vörös nővért, ám Üveg apátnő szárnyai alatt sokkal többet el lehet sajátítani pusztán a halál művészeténél. Osztályában Nona új családra – és új ellenségekre – lel. 
Bármily biztonságos és elszigetelt is legyen a kolostor, Nona számára nincs menekvés titka és erőszakos múltja elől, amely ezer szállal kötődik a hanyatló birodalom összes sötétségéhez. Érkezése régi viszályokat hív újra életre, kegyetlen küzdelmeket szít az egyházon belül, és még a császár figyelmét is magára vonja. 
Miközben haldoklik a nap, és a jég egyre előbbre nyomul, Nona Greynek úrrá kell lennie belső démonain, hogy azokra szabadíthassa őket, akik az útjába állnak.
**************

Sóvárogtam egy jó fantasy könyv után és ez tökéletes választásnak bizonyult ennek enyhítésére. 

Ám előre szólok, ifjú Nona: egy könyv éppoly veszélyes lehet, mint bármely utazás. Az a személy, aki lecsukja a hátsó fedelet, nem biztos, hogy ugyanaz, mint aki felütötte a kötetet. Bánj tisztelettel a könyvekkel! 

Már maga az alapkoncepció is nagyon királynak tűnt: harcos apácák? Jöhet. Persze, hogy kíváncsi vagyok rá. De ezen felül is rengeteg nekem tetsző elemet tartalmaz a könyv, olyan volt, mintha Lawrence direkt az én ízlésemnek írta volna a könyvet: Iskola szetting egy harcosokat nevelő zárdában, akiknek varázsereje is van - szóval lényegében egy varázsiskola -, maga a világ az előretörő jéggel (jégkorszak?) és a vélhetően mesterséges holddal, (valami tükör?) ami a Folyosót melegen tartja a nap sugarait felhasználva, az Őssel és a köré felépült vallással és mágiarendszerrel, az Eltűntekkel és az általuk hátrahagyott emlékekkel, na meg a négy törzzsel, akiknek a vérvonala még ma is él az emberekben. 

Két hatalmas jégfal közé szorultunk, Nona, és a tél ötvenezer éve közeleg.

Külön tetszett, hogy habár sok mindent megtudunk a világról, szóval van benne világépítés az író részéről, de mindez nem szájbarágósan lett nekünk, olvasóknak leírva, hanem a karakterek tettein és párbeszédein keresztül bontakozik ki előttünk és amit ők nem tudnak, arra nekünk is csak következtetni lehet. Szerintem ez a sorozata is egyfajta poszt-apokaliptikus világban játszódik, de teljesen máshogy, mint a Széthullott Birodalom. Aztán az is lehet, hogy nem. Mint mondtam, nincs kijelentve, neked kell kikövetkeztetni, így ez csak az én érzésem. Lehet, hogy aztán kiderül később a trilógiában, hogy nem így van.


Alapvetően nem egy kifejezetten gyors folyású regény, ráadásul a könyv nagy része egy helyen játszódik, de végig élveztem és egyszer se unatkoztam közben. Kicsit a Harry Potterre hasonlít ebből a szempontból: egy rész egy osztály, lényegében az egész könyvben órákra jár Nona az osztálytársaival, bonyolult és sokrétű kapcsolatok alakulnak ki a gyerekek között, amik aztán évekkel később nagy befolyással fognak bírni az életükre, új dolgokat tanulsz a mágiáról és a világról, persze történnek mellette bonyodalmak, amik túlmutatnak az iskola falain és fellebbentik a fátylat az egész szériát összefogó fő bonyodalomról, ami mindennek a mozgatórugója. Szóval értitek.

A szerkezetét tekintve az első és az utolsó fejezet egyfajta keretet ad magának a történetnek: az a két fejezet játszódik a jelenben, ahol a szereplők már felnőttek, míg a könyv többi része a múltban játszódik, elkezdve bemutatni azt az utat, amit a szereplőknek végig kellett járniuk, hogy eljussunk az első fejezetben bemutatott jelenethez.  És mivel a szereplők fiatalok a könyv nagy részében, így kifejezetten ajánlom azoknak az olvasóknak, akik eddig csak YA fantasyt olvastak és még nem mertek belevágni egy felnőttek számára íródott fantasy világba. Ezzel nyugodtan el lehet kezdeni az ismerkedést.
Nem tudom, hogy valaha is olvastam-e felnőtt fantasyt, ahol szinte kizárólag női szereplők lennének felvonultatva, de az biztos, hogy nagyon bejött és üdítően hatott rám. Féltem egy kicsit, hogy férfi író lévén esetleg nem fog tudni Lawrence ennyi különböző női karaktert hitelesen megalkotni, - túl sok negatív élménnyel a hátam mögött elővigyázatosabb lettem - de nagyon profin csinálta, le a kalappal. 

Fontos, hogy amikor megölnél egy nővért, kellően népes haderővel érkezz.

Kiemelve: szerettem a főszereplőt, Nonát, kissé megbízhatatlan narrátor volt, aki a neveltetéséből fakadó hiányosságai miatt előszeretettel rácsodálkozik a világra és kissé naív tud lenni, de közben elég erőteljes antihős jellegeket is mutat, hatalmas belső konfliktussal. Előszeretettel megy a saját feje után, így mindig az események sűrűjében van, elég nagy tudásvágy ég benne, mindent megtesz a barátságért, mert ez számára egy olyan kincs, amiből nem sokat kapott életében és ezért nagyon becsülöm. És nagyon érdekes volt a megannyi szál, amivel kötődött a többi nővérhez és kibogozni, hogy ezeknek milyen kihatása lesz a "jelenre".

Nagyon egyedi volt az egész könyv, ugyanakkor vannak a könyvben közkedvelt fantasy elemek is, de tetszett, hogy az író lényegében ad egy fricskát ezeknek: itt a kiválasztott klisé, de nem a főszereplő az, ráadásul a prófécia is csak egy propaganda etc. Behozza az író az LMBTQ-t is a regénybe, de nagyon természetesen teszi azt, nem éreztem egyáltalán erőltetettnek.

Lényegében: Nagyon erősen ajánlom a fantasy rajongóknak. Olvassátok!


*************
5/5

Következő rész
Borító: 5/5 
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5

Kiadó: Fumax
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 544.o.
Zsáner: fantasy
Fordító: Galamb Zoltán
Eredeti cím: Red Sister
Goodread-es pontszám: 4.27
Molyos átlag: 90%
A képek alapjai a Pinterestről származnak, vagy saját képekTovábbi könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. >

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése