In könyvfesztivál várható megjelenések

Könyvfesztiváli útravaló (2019) | kívánságlista & pár jó tanács

Forrás1, forrás2

Az elmúlt évekhez hasonlóan összeírok egy kis útmutatót a Könyvfesztiválról és a kívánságlistám az engem érdeklő friss megjelenésekről, egy kis segítséget nyújtva a rengeteg információ között.

Időpont: április 25.-28.
Helyszín: Budapest, Millenáris park


Pár hasznos tanács:
 • hátizsák - sokkal kényelmesebb
 • kp - ugyan van néhány hely, ahol lehet kártyával fizetni, de nem általános
 • lista - mind a kiadókról, programokról, (térkép) mind a megvásárolni akart könyvekről. Hidd el, könnyű elveszni a rengeteg program és megannyi akció között.
 • érdemes odafigyelni a kiadók extra akcióira - szépséghibás könyvek, zsákbamacska és egyéb speckó kedvezmények szoktak lenni
 • víz és kaja - hosszú lesz, csak úgy repülni fog az idő


Agave Könyvek

S. A. Chakraborty - Bronzváros (Daévabád-trilógia 1.)
fantasy

Nahri ​sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.
De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen kötelék fűzi.
Dévábád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.

Miért?  Közel-Kelet és dzsinnek. 

Octavia E. Butler: Hajnal (Xenogenezis-trilógia #1)
sci-fi

Lilith ​ismeretlen helyen ébred fel. Hamar megtudja, hogy az oankáli nevű idegen faj űrhajóján tért magához, ahol több száz évig tartották mélyalvásban. Találkozik a földönkívüli lényekkel is, akik megosztják vele a tudásukat: a nukleáris holokauszt idején vették fel a kapcsolatot a kipusztulásra ítéltetett emberiséggel, megmentették, akit lehetett, majd az évszázadok alatt meggyógyították a Földet. Kifejlesztették a rák ellenszerét is, és olyan genetikai módosításokat végeztek az embereken, melyek eredményeként nemcsak, hogy nem lesznek betegek többé, de a mentális és fizikai képességeik is egyaránt javultak. Az oankálik úgy érzik, eljött az idő, hogy felébresszék az embereket, és visszavezessék őket a Földre.
Lilith az egyik első ébredő, az ő feladata lesz egységet kovácsolni a többiekből, és megkezdeni a visszatérést. De ahogy a nő idővel megismeri az oankálikat és a kultúrájukat, rádöbben, hogy az idegenek nagy árat kérnek a segítségükért cserébe. Talán akkorát, hogy az embereknek nem is kellene elfogadniuk.
Octavia E. Butler 1987-es sci-fijének megjelenése komoly hiánypótlás a magyar könyvkiadásban. A Hajnal mélyen elgondolkodtató regény az embernek az ismeretlenhez való viszonyáról, a hatása ráadásul a mai napig érződik a popkultúrában, elég csak az Érkezés című filmre gondolni, de szintén tökéletes olvasmány Ursula K. Le Guin és Naomi Alderman rajongóinak.

Miért? Először nem figyeltem fel a könyvre, de aztán sorra érkeztek a méltató értékelések olyanoktól, akiknek megbízom az ízlésében, így felkerült a radaromra. 


Ajánlom még:
 • John Scalzi - Vének háborúja díszdobozos kiadás (És lehet dedikáltatni is az íróval. Szombat 13:30-15 óra között közönségtalálkozó, majd dedikálás a Supka Géza teremben.
 • Ken Liu (szerk.) - Láthatatlan bolygók

Fumax

Adrian Tchaikovsky - Pókfény
fantasy

A Fény és a Sötétség örök harcában mindig is egy prófécia segített legyőzni a gonosz seregeit. Egy ilyen jóslat utasításait követve próbálja hősök egy kis csapata megszabadítani a világot Darveziantól, a Sötét Úrtól. Hosszú, kalandos útjukon szembe kell nézniük szörnyekkel, óriási pókokkal, véráldozatra szomjazó őrült szektákkal, és saját gyengeségeikkel. A pókok erdejéből a Szent Városon keresztül a gonosz tornyáig szokatlan vezetőt követnek: egy óriáspókot, amit a csapat mágusa kényszerűségből emberré változtatott.
Legalábbis… nagyjából.

Miért? Nagyon - értsd, nagyon, nagyon - akarom már olvasni az írótól Az idő gyermekeit, csak még nem vettem meg. De ha már ez is jön, lehet beszerzem egyben. Ez is jól mutatja, milyen bizakodó vagyok az író felé.


Victor LaValle - Bölcsőrablók 
misztikus thriller

Hátborzongató ​hajsza egy asszony és egy megbocsáthatatlan bűn nyomában. A 2018- as World Fantasy-Díj, a Locus-díj, a Brit Fantasy-Díj a legjobb horror regényért, és még számos díj nyertese!
Apollót, mióta gyermekkorában apja eltűnt, különös rémálmok kísértik. Felnőttként sikeres könyvkereskedővé vált, és saját családot alapított szerelmével. Boldogan élnének gyermekükkel, amikor felesége, Emma egyre furcsábban kezd viselkedni. Kiszámíthatatlan és egyre kevésbé törődik az újszülöttel, a szülés utáni depresszió jeleit mutatja, ám hamarosan egyértelművé válik, hogy a baj ennél jóval komolyabb. Mielőtt Apollo segíthetne rajta, a nő iszonyatos, felfoghatatlan tettet követ el, majd köddé válik. Apollót őrült és szürreális események sodorják magukkal az egyre ellenségesebb New Yorkban-amely többé nem az a város, amit eddig ismert. Már nincs más célja, mint hogy felesége nyomára bukkanjon, és valamiféle magyarázatot találjon a történtekre.

Miért? Mert tiszta Odaát hangulata van a könyvnek. 


Marjorie Liu - Ébredés (Monstress: Fenevad #1)
képregény, fantasy

Farkasvérű ​Maikát szörnyetegnek csúfolják… és nem is állnak messze a valóságtól.
A világot felforgatta a szörnyű háború, amit az emberek gyűlölt ellenségeik, az arkánok ellen vívtak. Maika nem csak a fél karját, de szabadságát is elvesztette a harcokban, rabszolgaként adják el Zamora boszorkányainak, akik az arkánok véréből nyerik erejüket. Azt azonban még a nagyhatalmú mágusnők sem tudják, hogy a lány testében egy ősi, kozmikus erejű, éhező fenevad szunnyad, amely csak az alkalomra vár, hogy kitörhessen…
A MONSTRESS – FENEVAD az utóbbi évek egyik legnagyobb fantasy szenzációja, amely egyszerre lopta be magát a képregényolvasók és a fantasy-rajongók szívébe. Marjorie Liu és Sana Takeda sorozata hihetetlen díjesőt söpört be: többek között kétszeres British Fantasy-, ötszörös Eisner- háromszoros Hugo- és Harvey-díjjal jutalmazták, de a Washington Post mellett a Newsweek és az Entertainment Weekly is többször az év legjobb könyvének választotta.

Miért? Mint említettem a >múltkor< kezdek barátkozni a képregényekkel is, erre a kötetre, meg már régóta figyelek, mert jó nagy visszhangot kapott külföldön. Na meg a keleti kultúra is érdekel mostanában, ez meg jó ötvözetnek tűnik. 

Ajánlom még: 
 • A. M. Aranth  - Propheta (Oculus #2)
 • Martha Wells - Mesterséges sors (Az Öldöklő-naplók #2) Szerettem az >első részt<, majd valószínűleg ezt is beszerzem, de nem most. 

GABO

Jonathan Strahan (szerk.) - Az ​év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019
antológia, sci-fi
Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely 2016-ban mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2018-ban megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.

Miért? Már említettem párszor az utóbbi időben, hogy kezdek összebarátkozni a novellákkal, ráadásul van pár olyan szerző novellája is a könyvben, akiktől nagyon akarok olvasni. (Ken Liu, N. K. Jemisin, Ursula K. Le Guin)

Moskát Anita - Irha és bőr 
fantasy, magyar, teremtés

Alig ​két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Miért? Nagyon izgalmasan hangzik a szinopszis és már olyan régóta akarok az írónőtől olvasni, hogy lassan kezd ciki lenne, hogy még mindig nem sikerült.   
Lehet dedikáltatni is az írónővel. Szombat 12-13 óra között, B17 standHank Green - Az abszolút tökéletes izé
YA, vlogger, identitás

Ebben ​a régóta várt regényben Hank Green, a Crash Course, a Vlogbrothers és a SciShow egyik alkotója magával ragadó, filmszerű mesét sző egy fiatal nőről, aki egyik napról a másikra celebbé válik, de csak később ébred rá, hogy olyasmibe keveredett, ami nagyobb és furább, mint bárki képzelné.
A Carlok csak úgy felbukkantak. A huszonhárom éves April May hajnali háromkor New York utcáit rója, amikor belebotlik egy óriási szoborba. Lenyűgözi a megjelenése és a kidolgozottsága – olyan, mint egy három méter magas, szamuráj fegyverzetbe bújtatott Transformer –, ezért a barátjával, Andyvel forgatnak róla egy videót, amit a srác feltölt a YouTube-ra. April másnap egy nézettségi rekordokat döntögető videóra és egy új életre ébred. Hamar elterjed a hír, hogy a világ minden táján több tucat városban bukkantak fel Carlok – Pekingtől Buenos Airesig mindenhol –, és April, aki először készített róluk felvételt, azon kapja magát, hogy a nemzetközi média intenzív érdeklődésének középpontjába került.
Kapva kap az alkalmon, hogy nyomot hagyjon a világban, de meg kell küzdenie azzal, ahogyan ez az újfajta hírnév a kapcsolataira, a biztonságára és a saját identitására hat. Aprilen a világ szeme, hogy kiderítse, mégis mik ezek a Carlok, és mit is akarnak tőlünk.

Miért? >Emily< miatt.


Ajánlom még:
 • Mary E. Pearson - Tolvajok tánca Előtte el kéne olvasnom az előzmény-sorozatot.
 • Robert Galbraith (alias J. K. Rowling) - Halálos fehér (Cormoran Strika #4)   
 • Sam J. Miller: Orkaváros Ezen még gondolkozok, szerintem megvárom az első értékeléseket. 

Kolibri

Jessica Townsend - Csudamíves (Nevermoor #2)
gyerekkönyv, fantasy
>értékelésem<

Morrigan ​Crow legyőzte a halálos átkot, kiállta a veszélyes próbákat, és felvételt nyert a rejtélyes Csudálatos Társaságba, a titokzatos Nevermoor azonban még számtalan felfedeznivalót tartogat számára. Ám hamar rá kell jönnie, hogy nem minden varázslat a jót szolgálja.
Morrigan a Társaság új tagjaként azt reméli, hogy végre igazi családra és barátokra lel. Csudákra számít, kalandokra és felfedezésekre, de kiderül, hogy a Társaság egyetlen dologgal akarja megismertetni: a Csudamívesek által elkövetett rémtettekkel. Ráadásul valaki zsarolja a társait…
És ami a legrosszabb: az emberek sorra tűnnek el. Nevermoor fantasztikus városát, amely valaha a mágia biztonságos szigete volt, most félelem és gyanakvás fojtogatja…
A világhírű sorozat első kötete, a Nevermoor: Morrigan Crow négy próbája című ifjúsági regény 2017-es megjelenése óta szinte az egész könyvszakmát lázban tartja. Nem véletlen, hiszen sokak szerint a Harry Potter-könyvek méltó utódja született meg. A regény alig egy év alatt tömérdek díjat zsebelt be, 33 nyelvre fordítják le, a 9 részesre tervezett könyvsorozatból pedig a 20th Century Fox filmet is készít.

Könyvmolyképző

Catana Chatwynd - Szerelmes pillanatok
képregény, romantikus, humoros

Ami spontán, alkalmi firkálgatásnak indult, az igazi szenzációvá vált, amikor a barátja felrakta Catana Chetwynd rajzait az internetre. Most a Catana Comics képregényei olvasók millióit érintik meg édes humorukkal, amivel könnyű azonosulni. A Szerelmes pillanatok pontosan az, amire a címe utal: egy kapcsolat legjobb pillanatai.

Miért? Többször is találkoztam már a szerző műveivel a neten, amikben kellően magamra tudtam ismerni, így kíváncsi vagyok a teljes gyűjteményre. 

Ajánlom még: 
 • Marissa Meyer - Scarlet (Holdbéli krónikák #2)  >értékelésem< Úristen, már több, mint 4 éves!

És gondolkozok még a Minden csúf és csodálatos dolgon. Igazából érdekelne a dolog, mert szeretek tabutémákról olvasni, de nagyon félek, hogy elviszi az író a romantikus vizekre, nem lesz súlya az egésznek, akkor pedig kiakadok rajta. 


Ki fog kilátogatni a Könyvfesztre? Milyen programok érdekelnek? És a legfontosabb kérdés: mit terveztek megvenni? >

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése