In 4 pont angol Canongate Matt Haig önálló sci-fi

Doctor Who által inspirálva | Matt Haig - The Humans (Én és az emberek)Andrew ​Martin megoldja a világ legbonyolultabb matematikai rejtélyét. Aztán eltűnik, és a közeli autósztrádán bukkan fel újra. Anyaszült meztelen, és barátságosan leköp minden arra haladót. Ám ez a férfi már nem Martin professzor, hanem egy idegen lény, aki a tudós alakját felvéve azért jött, hogy információkat gyűjtsön és megsemmisítse a képletet, amely veszélybe sodorhatná az univerzum jövőjét. A lény figyel, de nem ért semmit az emberekből. Miért hordanak ruhát, miért alapítanak családot, miért bámulják hétvégenként, ahogy huszonkét férfi kerget egy labdát? De a legfontosabb: mi az a furcsa érzés, amely összeköti az embereket, és amit úgy hívnak: szeretet?

Matt Haig könyve egyszerre humoros sci-fi és szívmelengető mű a világegyetem legnagyobb rejtélyéről, azaz rólunk, emberekről.
(A magyar fordítás fülszövege.)
 ***************


Story time: Pár hete volt egy bölcsességfog műtétem, így pár napig a fájdalomcsillapítóktól kábán lézengtem, nem tudtam semmire koncentrálni és semmi nem kötötte le a figyelmem, úgyhogy úgy éreztem eljött a sorozatmaraton ideje. Így akadtam össze a Doctor Who-val (Ki vagy, doki?) - ami leginkább az Agymenők miatt került a látóterembe annak idején - és lett belőle egy maratoni sorozatnézés. Az első két évadot túl kell élni, (a 2005-ös verzió) de utána egyre élvezhetőbb lett és egészen ráfüggtem - már a 9. évadnál tartok. A kedvencem egyébként eddig a 6.-7. évad volt, mert a legújabb dokival még nem sikerült megbarátkoznom. Nem mondom, hogy a kedvenc sorozatom lett - igaz még van hátra pár évad, hogy up to date legyek - de tökéletes példája lett a jó időben egymásra találásnak.

Hogy miért meséltem el most ezt nektek? Mert ennek az új keletű érdeklődésemnek hála olvastam el Matt Haig regényét (magyarul Én és az emberek címmel jelent meg), ami egy kicsit a sorozatra emlékeztetett - egy földönkívüli próbálja megérteni az emberiséget.


Okosan felépített, ironikusan könnyed sci-fi, ami egy idegen faj szemén keresztül mutatja be a fiatal sárgolyóbisunkat és a rajta nyüzsgő, tiszavirág életű fajunk, akik azt hiszik ők az intelligencia csúcsa. Pedig ha tudnák, mi minden rejlik az unalmas naprendszerükön túl. Rengeteg vicces jelenettel van tele a sztori, ahogy megpróbál beépülni az emberek közé az idegen és közben megérteni a viselkedésünk okait, az elején jó párszor hangosan felnevettem, ugyanakkor az ironikus réteg alatt végig ott rejlik a mélysége a történetnek, ahogy tükröt mutat az emberiségnek és próbálja megfejteni az életünk értelmét és a motivációinkat. Sok-sok idézni való gondolattal van teletűzdelve a szöveg - szerintem a könyv felét szívesen kiírtam volna - és érdekes volt végigkövetni, ahogy a hatalmas intelligenciával rendelkező földönkívüli létformát "megfertőzi" az emberség és nem csak emberré, de emberivé is kezd alakulni. Tökéletesen egyensúlyozik a komolyság és a humor között, még ha a végére nekem kissé túl sok is lett a szentimentalizmus.

Kiknek ajánlom?

  • Ha valaki vágyik egy mélyebb gondolatokkal átszőtt, ironikus történetre, ami teljesen emészthető formában lett tálalva, annak jó szívvel ajánlom ezt a regényt. Nem hangzik el benne semmi új keletű gondolat, de olyan örök érvényű kérdésekkel foglalkozik, amikről nem lehet elégszer olvasni, főleg ilyen jól, erőlködéstől mentes módon. 
  • Ha valaki szívesen ismerkedne a sci-fi zsánerével, de nem akar rögtön mély vízbe ugrani, akkor ez egy jó választás lehet az ismerkedésre. 
  • Ha valaki vágyik egy életigenló könyvre, ami mentes a mostanában oly divat "Oravecz Nóra-féle" cukormáztól és öntömjénezéstől. 
  • És ha szereted a kutyákat. Akkor mindenképp.

Margóra: Érdekes volt, hogy itt is felmerült a fő gondolat, hogy lehet azért nem vettük még fel a kapcsolatot idegen fajjal, mert le se sz@rnak minket, mint a >Solarisnál< is, de mégis mennyire más érzéseket hagyott bennem a két mű.


*************
4/5

Borító: 5/5 
Történet: 5/5
Megvalósítás: 5/5

Kiadó: Canongate
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 310.o.
Zsáner: sci-fi
Goodread-es pontszám: 4.09
Molyos átlag: 90% (a magyar fordításé)
A képek alapjai a Pinterestről származnak, vagy saját képekTovábbi könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. >

Related Articles

2 megjegyzés:

  1. Don’t know how to reset kindle fire password without losing data? Don’t worry, our skilled team is available 24/7 to help you. For more information visit the website Ebook Helpline. Our experts will guide you in the best way. So hurry up get in touch with us.

    VálaszTörlés
  2. If you are searching for an instant solution to solve canon printer won't connect to wifi, then you can freely take help from our experienced experts. The availability of our experts is 24*7 hours and they fix this error very soon. To know more visit the website Printer Offline Error.

    VálaszTörlés