In Top Ten Tuesday

Top 5 | Klasszikusok a TBR* listámon>AniTiger< ihlette a mai témánkat. A jó múltkor már emlegettem, hogy a közeljövőben tervezek klasszikusokat olvasni, hogy megismerjem az irodalom ezen szegletét is és ne legyek annyira előítéletes semmilyen irányba, (Erről bővebben >ITT< tudsz olvasni.) így kapva kaptam az ötleten, mikor megláttam ezt a topikot a Hagyjatok! Olvasok! blogon, hogy megmutassam nektek mikkel akarom folytatni ezt a sort.

Szerb Antal - Utas és holdvilág


Végre megvettem életem első Poket** zsebkönyvét. Háromszoros hurrá. Leginkább azért olyan nagy szó ez, mert elég sokat járok Pestre, de mindig elfelejtettem és hát Szegedre még jó darabig nem terveznek rakni. Megáll az eszem, végül is csak egyetemi város, vagy mifene. Majd most mikor eszembe jutott, hogy végre be kéne szerezni egyet ha már ott vagyok, vagy fél óráig köröztem a Keletinél mire megtaláltam az automatát. Kinek volt az ötlete így eldugni a 2es metrónál? Amit csak azért érzek kifejezetten szomorúnak, mert a megkérdezett 5 emberből csak 1 tudta miről beszélek, de ő se tudta hol az automata.

Az mondjuk nem volt kérdés, hogy ezt fogom először megvenni a >kínálatból,< annyian ajánlották már olvasásra. Útkeresés, lélektan, útinapló, a miértek fejtegetése, sodródás az árral. Mintha nekem íródott volna, a jelenlegi élethelyzetemhez. Aztán látjuk tényleg így van-e.


Daphne du Maurier - A Manderley-ház asszonya/Rebecca


Szintén egy lélektani könyv, amit azután ajánlott nekem az egyik barátom, hogy lelkendeztem neki egy sort a The Haunting of Hill House sorozatról. Egy gótikus irodalom, ahol a kísértettörténet inkább metaforikus, mivel a néhai feleség emlékével kell megküzdenie főhősünknek, - a legújabb feleségnek - nem a tényleges "fehér lepedős" szellemével. Ráadásul érkezik idén egy új adaptáció hozzá (Rebecca), így illő lenne előtte elolvasnom ezt a kultikus könyvet. Na meg rajta van az 1001 könyv, amit el kell olvasnod mielőtt meghalsz listán, én meg ugye megfogadtam hogy szépen sorban olvasok a listáról könyveket idén is. 

J. K. K. Tolkien - A hobbit


Egy újabb régen beígért tartozásomat kéne már teljesítenem ezzel az olvasással, mert a Gyűrűk urán kívül még semmi mást nem sikerült elolvasnom az író által megteremtett hatalmas fantasy világból. Bár lehet magát a Gyűrűk urát is jó lenne újraolvasnom, olyan rég volt már a kezemben a könyv. (Igaz egy darabig nem tudom, mert barátom "lenyúlta" nyár végéig, utána meg én lépek le az országból egy darabig, de majd csak visszakerül hozzám.) Nem mellesleg mindig kíváncsi voltam mi az eredeti mű, hogy képesek voltak egy ilyen vékonyka könyvből 3 filmet is csinálni.

Mary Shelley - Frankenstein


Már a könyvtárból is kivettem, remélem hamarosan el is jutok oda, hogy el tudjam olvasni. Mindenki ismeri az alapvető sztorit nagy vonalakban, de úgy érzem jó lenne már ténylegesen is elolvasni. Rengeteg mindennek tekintik ezt a korszakalkotó könyvet, többek között az első tudományos fantasztikus regénynek vagy éppen a modern horror előfutárának. (Fun fact: mikor kivettem a könyvtárból a könyvet és elolvastam a fülszöveget találkoztam először azzal a ténnyel, hogy Shelley 17 évesen írta ezt a könyvet. Kissé átértékeltem az életem, hogy én, így 23 évesen mit tettem le eddig az asztalra. Haha)

Mihail Bulgakov - A Mester és Margarita

Forrás 1, 2

Én és az orosz irodalom igyekszünk egymást jó messzire elkerülni, ennek ellenére valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag ez a könyv mindig a perifériámra kerül, így végül úgy döntöttem akkor már megérdemli ennyi próbálkozás után a teljes fókuszom. Az biztos, hogy az irodalom egyik legnagyobb alkotásaként van számon tartva, rengeteg elemzés napvilágra került már az értelmezésével kapcsolatban, minimum 5 filmfeldolgozásról tudok, szóval rengeteget foglalkoztak és még mai is foglalkoznak a könyvvel. Úgyhogy kíváncsian várom, nekem hogy fog tetszeni.


* To-be-read = olvasásra várva
**A Poket zsebkönyvekről bővebben >itt< tudsz olvasni.


*Alapul szolgáló képek forrása Pinterest* 


Szereted a klasszikusokat? Van kedvenced? Vagy nem szeretsz klasszikusokat olvasni?

*A többieket megtaláljátok a rovatnak létrehozott >MOLYOS< zónában.* 


>

Related Articles

2 megjegyzés:

 1. ÚÚ, ezekből én is szeretnék olvasni négyet (A hobbitot már olvastam), de főleg A Manderley-ház asszonya vonz. :)
  Egyébként előlem olyan jól eldugták, hogy nem is sikerült megtalálnom a Keletinél lévő Poket-automatát. De ezek szerint konkrétan le kell menni a 2-es metróhoz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem teljesen, csak félútig. Csak az első mozgólépcsőn menj le és ott ahogy leérsz balra lesz az automata.

   Törlés