In 4 pont A holló jele Agave Ed McDonald fantasy

A holló jele | Ed McDonald - Éjszárny


A holló jele #1


A ​széttört és szenvedő égbolt alatt terül el a Kárhozat végtelen és fertőzött sivataga, a halhatatlan Mély Királyai ellen vívott könyörtelen háború sötét mementója. A féktelen pusztítás lassan száz éve ért véget, amikor a Birodalom bevetette a Nall-gépezetet, az ismert világ leghatalmasabb fegyverét. Legyőzni azonban nem sikerült vele a királyokat, csupán kordában tartani – a mostanra romlott mágiával és vérszomjas démonokkal teli pusztaságban a halhatatlan uralkodók nagyon is éberek. Csak a megfelelő pillanatra várnak.
A fejvadász Ryhalt Galharrow jól ismeri a Kárhozatot. Amikor a hollót ábrázoló tetoválása életre kel, hogy előadja sürgető üzenetét, Galharrow az Éjszárnyakként ismert csatlósaival egy titokzatos nemesasszony keresésére indul az egyik távoli helyőrségbe. Egyikük sincs azonban felkészülve arra, amit ott találnak: a Mély Királyai nem félik többé a Nall-gépezetet, és óriási seregükkel megindulnak a Birodalom felé. Az egyetlen reményt egy rég halott varázsló öröksége jelentheti, ám az Éjszárnyak ideje fogytán van.
 ************

Brandy nélkül, húsz mérföldre a Kárhozat szívében, sarkamban egy csapat féreggel. Az éltem során valamikor nagyon-nagyon félresiklottak a dolgok.
Ed McDonald egy meglehetősen sötét, kegyetlen, helyenként olykor akár egészen reménytelen  világba kalauzolja el olvasóját első regényében, ahol megismerhetjük a Kárhozatot, a mágiától megrontott vidéket és ennek a Peremén az életben maradásért küzdő embereket. Akik hangyaként szorultak a Névtelenek és a Mély Királyai között dúló végtelen háborúba. Ebben a felettébb sem barátságos világban kell elnavigálnia minket a főhősünknek, Galharrow parancsnoknak, aki egy Éjszárny, azaz lényegében az egyik Névtelen szolgálója. Lényegében ha parancsot kap a hollótól, ő kérdés nélkül ugrik - akár tetszik neki, akár nem. És azért képzelhetjük, hogy a legtöbbször nem tetszik neki, de amúgy se sok minden van az életében, ami tetszeni neki. De ezúttal egy olyan parancsot kap, aminek nem várt következményei lesznek a sivár életére nézve.

A Kárhozat

Érdekes volt azt a gondolatmenetet végigkövetni, ahogy az emberiség, úgymond alsóbbrendű fajként a két tűz közé szorul és mennyire jelentéktelen az életük a nagy játékosok szemében. Ennek köszönhetően meg hullanak is a szereplők, mint a legyek, szóval semmiképp nem ajánlom a könyvet a pihepuha, bolyhos-nyuszi lelkűeknek. A könyv legnagyobb érdeme a fantasy világ, amit az író megteremtett. Maga a Kárhozat, a megannyi lénnyel, a szinte isteni erővel rendelkező Mély Királyokkal és Névtelenekkel, meg a vilfénnyel és a fonókkal. Nagyon tetszett ez a vonala a történetnek, szépen lettek adagolva az infók is róla, bár néha úgy éreztem több "történéseken keresztüli megismerést" is elbírt volna az "elmesélése" helyett. Tudjátok az inkább mutasd, mind mondd kis bölcsesség. A narráció is jó volt Galharrow szarkasztikus, végtelenül életuntnak tűnő elbeszélésében, az első blikkre igazi antihős jellemével, majd azért kiderül később, hogy több van ott a mélyben, mint azt gondolnánk. Szóval, ha megkedvelted a főhőst, akkor nyert ügyed van, mert ez a regény eszméletlen karakterközpontú lett.

Vilfény és a fonók

Ugyanakkor maga a történet vezetéssel nekem néha meggyűlt a bajom. Nem mindig éreztem kellően feszesnek, sokszor leült a sztori és semmi érdemi nem történt - nem csak cselekményre gondolok, de a világ és a szereplők bemutatásának fényében se léptünk előre - ilyenkor én meg azon kaptam magam, hogy unatkozok. Ami sose jó. Szóval ezen a téren még van hova fejlődnie az írónak, de szerencséjére a végén bekövetezett csavar miatt megbocsátom neki ezeket a kis malőröket. Az ott sokat dobott az egész olvasási élményen. Szép volt.

Mély Királyai

Kifejezetten ütős első regényt sikerült összehoznia az írónak, ennek fényében kíváncsian várom majd a későbbi műveit is. A fordítónak meg gratula, kifejezetten jól sikerült fordítás lett szerintem.


*************
4/5

Borító: 5/5 - annyira jó tapizni is*.*
Történet: 4/5
Megvalósítás: 4/5

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 336.o.
Zsáner: fantasy
Fordító: Benkő Ferenc
Eredeti cím: Blackwing
Goodread-es pontszám: 4.15
Molyos átlag: 85%
A képek alapjai a Pinterestről származnak, vagy saját képek.További könyves tartalmakért keress fel az >INSTAGRAMON<, vagy a >FACEBOOK< oldalamon. >

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése