In könyvhét várható megjelenések

Könyvhét (2019) | A hörcsög akcióban

Forrás

Ma már kezdődik a Könyvhét, idén a 90., így mondhatjuk, hogy utolsó pillanatban sikerül bevágódnom, a célegyenes előtt ezzel a poszttal. Ráadásul úgy is ma tudok csak kimenni, így épp ideje volt, hogy összeszedjem a végeleges listámat. 

Új helyszín: Budapest, Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen június 13.-17.

Ismételten pár jó tanács:
 • Kényelmes cipő, mert lejárod a lábad. 
 • Hátizsák, hidd el kényelmesebb cipelni, mint egy válltáskát vagy vászonszatyrokat.  
 • Készpénz, mert kártyával nem tudsz mindenhol fizetni. 
 • Naptej és/vagy kalap - ha nem esik, akkor megsülni fogsz a nap alatt.
 • Készüljetek esőre. Valahogy mindig sikerül elúsznia a Könyvhétnek. Tudjátok olyan, mintha ez lenne a könyvek Balaton Soundja. 
 • És készüljetek fel hétvégén a rengeteg emberre. Éppen ezért ajánlok egy nagy adag kedvesség és türelem bekészítését is.


Agave Könyvek


Nnedi Okorafor - A ​halálmegvető
sci-fi, afrikai (nigériai), miszticizmus
A ​posztapokaliptikus Afrika egyik vidékén népirtás zajlik, törzsek vére áztatja a földet. Egy nő, aki túlélte a faluja földig rombolását, és akit megerőszakolt az ellenség tábornoka, a halálban reménykedve a sivatagba megy. Kilenc hónappal később azonban életet ad egy dühös csecsemőnek, kinek haj- és bőrszíne a helyi törzsektől eltérően a homokra emlékeztet. A nő meg van győződve arról, hogy a lánya más – különleges –, ezért elnevezi Onyesonwunak. A név ősi nyelven azt jelenti: halálmegvető.
Onyesonwu már gyerekként rájön, hogy a fogantatása körülményei testi és társadalmi bélyeget nyomtak rá. A többiek szemében ő egy ewu, vagyis az erőszak szülötte, félfajzat és számkivetett, akiről az emberek úgy tartják, hogy erőszakos életre van kárhoztatva. Ám Onyesonwu nem átlagos ewu: már gyerekként is kezd megmutatkozni egyedülálló varázsereje. Idővel egyre jobban kiteljesednek a képességei, és amikor véletlenül látogatást tesz a szellemek birodalmába, megtudja, hogy egy nagyhatalmú varázsló próbál az életére törni.
Onyesonwu először kétségbeesetten próbál elrejtőzni leendő gyilkosa elől, ám a természete ezt nem hagyja. Így elindul végül egy olyan úton, aminek a végén harcossá válhat. Hogy beteljesítse sorsát, meg kell küzdenie a természettel, hagyományokkal és történelemmel, az igaz szerelemmel és kultúrája spirituális rejtelmeivel. Egyaránt várnak rá veszélyes kihívások egy olyan jövőbeli Afrikában, ahol látszólag soha semmi nem változott – és olyan földöntúli síkokon, melyeknek a létezéséről ugyan sokan tudnak, de csak nagyon kevesen képesek járni rajtuk.
Nnedi Okorafor 2010-ben megjelent és azóta korszakos jelentőségűvé vált regénye helyezte fel az afrikai tematikájú műveket az SFF műfajának térképére. A halálmegvető 2011-ben megkapta a rangos World Fantasy-díjat, de jelölték a Nebulára és Locusra is, az HBO pedig már dolgozik a televíziós sorozaton, aminek George R. R. Martin a vezető producere.

Miért? Már angolul kinéztem magamnak ezt a regényt, főleg a Könyvekkel a világ körül kihívásom miatt, így most, hogy megjelenik magyarul már le is csaptam rá és elő is rendeltem. Nagyon nagy elismerés övezi ezt a művet a kritikusok körében, nem mellesleg nagyon tetszettek az eddig olvasott afrikai SFF/FF könyvek, így elég bizakodó vagyok. 


Ted Chiang - Érkezés ​és más novellák
sci-fi, novella
Az ​Oscar-díjas film alapjául szolgáló novella és további hét történet.
Az Érkezés és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés.
Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják. Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.

Miért? Már azóta akarom én ezt a kötetet olvasni, mióta először megjelent - és láttam az Érkezés című filmet is - de ugye ember tervez, meg hasonlók. Ez az új kiadás meg egyszerűen gyönyörű. 

Érdekel még:
 • Laurell K. Hamilton - Elátkozott kígyók (Anita Blake #26) | >A legutóbbi résznél< azt mondtam elbúcsúzom a sorozattól, de most eléggé meginogtam. Lehet egyszer mégis megpróbálkozom vele. 
 • Blake Crouch - Hamis ​emlékek
 • Simon Stålenhag - Elektronikus ​állam | Gyönyörűek az illusztrációi a kiadásnak.

Főnix Astra


Megan E. O'Keefe - Lopd ​el az eget!
steampunk, fantasy
Detan ​Honding, a nemesi születésű és nemtelen nyelvű körözött csaló Aransa oázisvárosában találja magát. Detan, és bizalmas társa, Tibs túl sokszor verte át a helyi elitet, és menekülni kényszerül. Ők mégis inkább a legnagyobb rablásukra készülnek, mert szemet vetettek Thratia, a száműzött kapitány gyönyörű égi hajójára.
Ám a nagy tervezgetés közepette egy hasonmásként is emlegetett arcváltó gyilkolni kezdi Aransa kormányának fontos tagjait. A városon eluralkodó félelem megnehezíti Detan számára Thratia hajójának ellopását, és a hirtelen támadt hatalmi űrben Thratia felemelkedhet, hogy azután támogatókkal körülvéve lesújtson a Birodalomra. Csakhogy a hasonmás nem Thratiának dolgozik, és megvannak a maga tervei. Lehet, hogy Detan véletlenül belesétált egy felkelésbe és egy bosszúhadjáratba? Óvatosnak kell lennie, mert az emberek többsége nem ok nélkül hiszi halottnak. És ha veszélyes titkára fény derül, akkor nem csak holmi ellopott égi hajó miatt kell majd aggódnia.

Miért? Érdekesnek ígérkezik, (imádom a steampunk világokban a léghajókat) és nagyon remélem, hogy nem lesz egy sablonos sztori.
Fumax 


Michael J. Sullivan - A rózsa és tövise (Riyria - A kezdetek #2)
fantasy

Egy kegyetlenül helybenhagyott jóbarát. Két válaszokat kereső tolvaj. Megszületik a Riyria.
Royce Melborn több mint egy éven át próbálta elfelejteni Gwen DeLancy-t, aki őt és társát, Hadrian Blackwatert, a biztos haláltól mentette meg. Mivel a tolvajnak nem sikerült kivernie a fejéből a nőt, Hadriannel visszatér Medfordba, de ezúttal megdöbbentő fogadtatásban van részük – Gwen látni sem akarja őket. Feltett szándékuk kideríteni, hogy mi a rejtélyes visszautasítás oka. Eközben az udvarban titkos összeesküvés van készülőben a királyi család ellen, amelynek csak két vétlenül belekeveredett kisember állhat az útjába. Az események megállíthatatlanul száguldanak a drámai végkifejlet felé, amely valamennyiüktől nagy árat követel.

Miért? Mert imádom ezt a rablópárost és minden könyvet elolvasok, ami róluk szól. A sorozat >előző< része.  


Edgar Cantero - Kotnyeles ​kölykök 
fantasy, horror
1977 ​nyara. A Blytoni Nyári Detektívklub megoldotta utolsó ügyét, és leleplezte a ravasz Álmostavi Rémet – valójában egy újabb kincsvadászt, aki rá akarta tenni mocskos kezét a Deboën-ház mélyén rejlő mesés zsákmányra.
És talán meg is úszta volna, ha nincsenek ezek a kotnyeles kölykök.
1990. A tinidetektívek már mind felnőttek, és nem találkoztak egymással sorsdöntő, 1977-es utolsó ügyük óta. Andy, a fiús lány huszonöt éves és a törvény elől menekül, mivel legalább két államban körözik. Kerri, a hajdani zsenipalánta és reménybeli biológus New Yorkban pultos, és komoly alkoholproblémákkal küzd. De legalább ott van vele Tim, a vehemens vizsla, aki a csapat eredeti kutyatagjának leszármazottja. A horrorrajongó Nate az elmúlt tizenhárom évet különböző pszichiátriákon töltötte, jelenleg a massachusettsi Arkham városában található elmegyógyintézet vendégszeretetét élvezi. Barátai közül csak Peterrel, a jóképű nagymenőből lett filmsztárral tartja a kapcsolatot. Ami rendjén is volna, csakhogy Peter már évek óta halott.
Eljött az idő, hogy végére járjanak, mi okozza rémálmaikat, és visszatérjenek oda, ahol ez az egész 1977-ben elkezdődött. Ezúttal hátha nem egy maszkos balekről lesz szó, hanem valódi szörnyek leselkednek rájuk.
Karcos humorával, parádés nyelvezetével és zseniálisan megkomponált véres jeleneteivel a Kotnyeles Kölykök szertelenül, ám szerfölött szórakoztatóan tiszteleg a horror, a szeretet, a barátság és a csápos dimenzióközi szörnylények előtt. A kötetet a neves műfordító Varró Attila (Harcosok klubja) ültette át magyar nyelvre.

Miért? Húgommal nagyon sokat néztem annak idején a Scooby Doo-t, szóval eléggé lázba hozott ennek a felnőtt, sötétebb változata. 

Érdekel még:
 • Seanan McGuire - Mélybe ​ránt a Lápvilág (Csellengő gyerekek 2.) | Még nem olvastam az első részét, de mindenképp sort akarok rá keríteni majd.
 • Neil Gaiman - Sandman (limitált kiadás) | Mindenképp kéne.
 
GABO 


Tünde Farrand - Farkasország
sci-fi, disztópia


2050, London: a társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.
Miután az építész Philip egy nap a bankszámláján lévő megtakarítással együtt eltűnik, felesége, Alice azon kapja magát, hogy biztosnak hitt otthonát és lakhatási jogát is elveszítheti. A nő nekilát kideríteni, mi történt, és nyomozása során nemcsak saját családja sorsáról, hanem az új társadalmi rend mögötti valóságról is megtudja a szörnyű igazságot.
A Magyarországon született, de Angliában élő szerző bemutatkozó regénye ijesztően aktuális disztópia a Ne engedj el… szellemében.
Miért? Nagyon kíváncsi vagyok mit kezd az írónő ezzel a kifacsart fogyasztói társadalommal. 

Rusvai Mónika - Tündöklő
fantasy, sárkány

Húsz éve az utolsó szigetkirályságot elpusztította a vihar képében érkezett Sárkány. A tengerik népe az addig tiltott, ősvadonnal borított szárazföldre menekült, hogy ott építsen fel új birodalmat.
Erthol, a fiatal lovász, aki sosem ismerte a régi világot, a titokzatos Viharhozó nyomába eredve akaratlanul is részese lesz egy átkoktól sötét és féligazságokból összeálló legendának, amely hamarosan nemcsak az ő sorsát, de egész országáét is a pusztulás peremére sodorja. A válaszok a múltban rejlenek – de gyökerek híján ki tudná megmondani, mi igaz a babonákból és mi nem? A Sárkány előhírnökei, a sárkánykígyók pedig már az új világban is megjelennek, hogy beteljesítsék a régi birodalomban kimondott átkokat.
A Tündöklő egyszerre emberközeli és hősregéket idéző történet, amelynek világában, ha a természetfelettit szólítja az ember, a válaszban nincs köszönet.

Miért? Hát mert sárkány. Kíváncsi vagyok mit hozott össze a magyar írónő. Tudjátok az "olvassunk minél több magyar írótól, mert meglehetősen hanyagolom őket" szellemében. 

Érdekel még:
 • Catherynne M. Valente - Űropera | Eurovízió az űrben? Jól hangzik, de az első értékelések nem voltak valami meggyőzőek, így csak óvatosan kivárok egyelőre. 
 • Hannu Rajaniemi - Öröknyár | Olvastam már a finn írótól és zseniális volt - már amennyit értettem belőle. Úgy érzem én kevés vagyok hozzá, sokkal otthonosabban kéne mozognom a fizikában. De azért ezt is olvasni akarom majd, de lehet csak könyvtárból.
Könyvmolyképző

L. J. Shen - Sparrow
maffia, (dark) romantikus
Troy ​Brennan
A név, amit mindenki ismer Dél-Bostonban. Egy néhai maffiózó fia. A jeges kék szemű szívrabló.
A „lerendező”, aki ebben a városban bárkit simán magasba emel vagy porba tipor.
Ja, és egyébként az újdonsült férjem.
Sparrow Raynes
Ez meg én volnék. A kutya sem bírta megjegyezni a nevemet, amíg Troy be nem csörtetett az életembe.
Aztán kalitkába zárt.
Foglyul ejtett.
És kiiktatott minden lehetőséget, hogy elmenekülhessek onnét, ahol fölcseperedtünk.
Úgy is mondhatnám, hogy Troy Brennan megnyirbálta a szárnyaimat.
Vannak álmaim, méghozzá merészek, de kétlem, hogy valaha is engedi valóra váltanom őket. Fogalmam sincs, miért döntött úgy, hogy feleségül vesz. Azt azonban tudom, hogy ha kiakasztom ezt a pasast, annak nem lesz jó vége. De nem ám.

Miért? Remélem jó választás lesz majd a vízpart melletti heverészéshez a nyáron. Ha folytatódik ez a hőség, ilyen hirtelen ingadozásokkal, akkor úgy se tudok koncentrálni semmi bonyolultabbra, szóval lehet az egész nyaram limonádé könyvekkel telik majd:D
Érdekel még:
 • Marie-Aude Murail - A ​lélekdoki (A megváltó 1.) 

Maxim

Alex Michaelides - Néma ​tanú
thriller

A ​Néma tanú sokkoló pszichológiai thriller egy nőről, aki meggyilkolja a férjét, és egy terapeutáról, aki rögeszmésen kutatja indítékait…
Alicia Berenson élete látszólag tökéletes: híres festőnő, aki feleségül ment egy jó nevű divatfotóshoz. Nagyszerű házban él, amelynek hatalmas ablakai egy parkra néznek London egyik legfelkapottabb negyedében. Egyik este férje, Gabriel későn tér haza a fotózásról, Alicia ötször arcon lövi, aztán mindörökre elnémul.
Vonakodása bármiféle magyarázattal szemben olyan titokká növeszti tettét, amely megragadja a nagyközönség figyelmét, és hírhedtté teszi személyét. Képeinek ára az egekbe szárnyal. Őt, a néma beteget a nyilvánosság és a bulvárlapok elől a The Grove-ba, egy észak-londoni törvényszéki orvostani intézetbe zárják.
Theo Faber, a bűnügyi pszichoterapeuta jó ideje vár a lehetőségre, hogy vele dolgozhasson. Elszántsága, hogy szóra bírja páciensét, és felfedje a titkot, miért lőtte le a férjét, saját indítékainak labirintusába vezeti… Olyan igazságot kutat, amely azzal fenyeget, hogy őt magát is felemészti.

Miért? Mostanában nagyon ritkán olvasok thrillert/krimit, így kezd hiányozni, ez meg kellően érdekesnek tűnik a rejtéllyel. Ezt is viszem a partra olvasni.  

Érdekel még:
 • Laura Steven - Minden, ​csak nem oké (Izzy O'Neill 1.) | Érdekel a téma.

Vivandra

Patrick Ness - Mi, hétköznapi halandók
YA, kortárs


NEM KELL MINDENKINEK KIVÁLASZTOTTNAK LENNI.
Hősnek, aki szembeszáll a zombikkal vagy a lélekevő szellemekkel, vagy az új fenyegető dologgal – a kék fényekkel meg a sok halállal –, bármi is az.
Mi volna, ha TE lennél Mikey? Aki csak túl akar lenni az érettségin, majd jól szórakozni a banketten, de előtte valaki felrobbantja az iskolát. Már megint.
És mi van akkor, ha TÉGED nagyobb problémák gyötörnek, mint a következő világvége, mert meg kell találnod a különlegest a saját hétköznapi életedben?

Miért? Patrick Ness nem ismeretlen a számomra, mindig érdekes témákat dolgoz fel, ezt a regényét meg már angolul kinéztem magamnak, így naná, hogy kell magyarul, ha már megjelenik.Meséljetek, ti mit terveztek megvenni a Könyvhéten? És milyen dedikálásokat vártok nagyon?  

 
>

Related Articles

2 megjegyzés:

 1. A halálmegvető nekem is első számú vártam, én is várom az előrendelést. :C (Csak hétfőn fogom megkapni, de nem baj, az már mindjárt itt van. :D)

  VálaszTörlés
 2. Gambling in Arizona | Gambling in Arizona | DRMCD
  The best online gambling sites 김천 출장샵 in Arizona are now open. Play for real money 과천 출장마사지 in AZ casinos. 경상북도 출장마사지 Arizona gambling has been legal since 1998. 파주 출장마사지 Learn 경상남도 출장안마 more about

  VálaszTörlés