In

Iránytű


Sziasztok, először is mindenkit sok szeretettel üdvözlök kicsiny birodalmamban, melyet főleg könyvek építenek fel, de filmek és sorozatok is teret kapnak. Köszönöm, hogy ide tévedtetek!

Vicky vagyok egy egyetemista lány, aki főleg fantasy, romantikus és YA műfajban olvas szabadidejében, de igyekszik minden műfajba belekóstolni, színesíteni az ismereteit és gyakran kilépni a komfort zónájából, hogy a mély vízbe kerülhessen. Ennek eredményeképp néha olyan könyvek is a kezembe kerülnek, amik nem nyerik el a tetszésem, így számíthattok negatív kritikákra is tőlem, amiket külön élvezettel szeretek széljel cincálni. Csak őszintén. A blogot lassan 2 évvel ezelőtt hoztam létre két barátnőmmel (innen a cím), de azóta már egyedül viszem tovább és osztom meg a gondolataim a könyvekről. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem fog Nalla és Zsina írni a blogra már soha. Ki tudja, mit hoz még a jövő, de egyelőre sajnos nincs rá idejük - még ha olvasni ugyan úgy szeretnek is.
Nem akarok közhelyeket mondani, hogy "Azért hoztam létre ezt a blogot, hogy megszerettessem másokkal az olvasást" meg hasonlók. Főleg azért, mert ide szerintem az téved, aki már szeret olvasni. Nem, ezt a blogot főleg azért hoztam/hoztuk létre annó, hogy kiírjam magamból a gondolataimat és hasonló érdeklődési körrel rendelkező molyokkal ismerkedjek és beszélgessek. Nem mellesleg tökéletes lista a későbbiekhez. De annál nincs is szebb érzés, mint mikor azt a visszajelzést kapom, hogy egy kritikám miatt olvasta el az adott könyvet  XY és mennyire tetszett neki.
Valamit akartam még írni, de nem jut eszembe...mindegy a bemutatkozós részek sosem voltak az erősségeim, egyszerűen mindig csapongok.

Jó időtöltést kívánok a blogon, remélem máskor is betévedsz hozzám! A bogarászáshoz pedig egy kis segítség az alábbiakban megtekinthető.Iránytű:
Elég sok minden található a blogon, azért az évek alatt összegyűlik, még ha nem is vagyok kifejezetten a sokat posztoló típus - sajnos nincs annyi időm rá, és ha választanom kell olvasás vagy írás között, akkor mindig az előbbi nyer - így úgy érzem itt az ideje egy kis segítséget nyújtani a tájékozódásban.

A legfölső sávban található a Könyvek fül, ami alatt írók szerint ABC sorrendbe szedve megtalálhatóak az eddig értékelt könyvek és teljes sorozatok. (Az ABC sorrendről a megjegyzést lásd ott). Ez sokat segíthet, ha nem vagy biztos benne, hogy vannak sorrendben a könyvek egy sorozaton belül, vagy éppen mi az eredeti címe az adott könyvnek. Értelemszerűen folyamatosan frissül az újabb és újabb kritikákkal egyidejűleg. Aztán a Filmek fül alatt találhatóak az eddig értékelt filmek és sorozatok, valamint műfaj szerint is kereshettek ott filmeket. Nem sok poszt található ebben a témában, mert ez csak egy kis kiegészítés a könyvek mellé, nem fő vonala a blognak. Meg sokkal nehezebb is számomra írni egy filmről, mint könyvről, így nehezebben is szánom rá magam. De azért időről időre felkerülnek újdonságok ebben a témában is. A Rovatok fül alatt értelemszerűen a rovatok találhatóak, amiket hellyel-közzel igyekszem folyton megírni. A Kedvenceknél a kedvenc sorozataimat találod és a Nyereményjátéknál a blogon eddig lezajlott játékokat láthatod. A várható megjelenések szerintem elég egyértelmű mit takar.

Könyveket többféle módon is kereshetsz az oldalon. Az oldalsó sávban találsz pontozás, szerzők, kiadók, sorozatok és műfajok szerinti bontást is, így lényegesen nagyobb mozgásteret biztosítva az olvasnivaló keresésben. 

A blog alján pedig a kapcsolattartás különböző formáit találod, bátran használd a neked megfelelőt. Kérdezni is nyugodtan kérdezhettek tőlem, szívesen válaszolok. Azonban kalóz fordítások és ebook könyveket kérlek ne itt keressetek. Nem akarok belemenni részletesen a dologba és senkit nem akarok kioktatni se, de hangsúlyoznom kell, hogy illegális, nekem pedig semmi szükségem, hogy a google felfigyeljen ilyen szempontból a blogra. Így kérlek hasonló kérdésekkel ne forduljatok hozzám, vagy a blog olvasóihoz. Nincs is értelme, mert a megjegyzéseket moderálom, és ezeket automatikusan törlöm.

Ő sem szereti a lopást...
Továbbá az oldalon található bejegyzések a saját - és Nalla és Zsina - szellemi termékem, így kérlek ne lopj! Ha valamit szeretnél, akkor kérj meg szívesen megbeszélem veled, és minden esetben linkkel jelezd a forrást! Köszönöm!

Műfaji meghatározások:
Mindig is nehéz dolog volt egy-egy könyvet besorolni egy adott műfajba, főleg ha az író meri vegyíteni azokat, ráadásul én is kissé sajátosan értelmezem ezeket. De mivel van az oldalsávban egy műfajok szerinti csoportosítás, így gondoltam nyújtok egy kis segítséget az eligazodásban. 

YA: azaz young adult=fiatal felnőtt. Külföldről átvett címke, mivel itthon csak úgy szerepel, mint ifjúsági regény, de én ezt kissé megbontottam mivel én a 15-18 éves kategóriát sorolom ide. Ezen belül rengeteg műfaj lehetséges a fantasytől a sci-fiig, de mégis a legtöbb esetben romantikus regényről van szó. Ez az egyik műfaj kis hazánkban - de külföldön is - ahol nagyon széles választási lehetőség van könyvek terén, de a főszereplők mindig fiatalok. 

Ifjúsági regény: Na már most kavarodás van, hisz az előbb mondtam, hogy a YA lényegében ezt takarja, de én az ifjúsági regény jelzőt az eggyel fiatalabb korosztályra használom a 10-14 éves kategóriára. Külföldön ez lenne a middle grade, de ezt nem használom. Igen, a következetesség nem éppen az erősségem ilyen téren.

NA/new adult: a YA műfajnál eggyel idősebb korcsoportot célozza. Ezeknek a regényeknek a főszereplői a 20-as éveik elején járnak, gyakran egyetemisták és szinte mindig romantikus. Elég behatárolt elemekkel játszik, mivel jellemzően lelkileg sérült fiatalok románcáról szól a cselekmény.

Disztópia: manapság egyre divatosabb műfaj, de biztos vagy benne, hogy tudod mit takar elvileg a műfaj? Gyorsan hívjuk is segítségül a barátunkat és nézzük a Wikipédia szerint mit jelent: "A disztópia vagy antiutópia egy társadalom víziója, mely ellentétes az utópiával. Gyakran negatív jövőképet mutat. A disztopikus társadalmakban gyakran az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik" Azaz a könyv felvázol egy olyan negatív világot a jövőben, aminek az élén általában egy elnyomó rendszer, egy önkényuralom áll, és bemutat egy társadalmat, ami sokszor először jónak tűnik, de részletesebben megfigyelve felfedezzük a negatívumait, így vonva le egy társadalomkritikát. Főhőseink pedig gyakran ez ellen az elnyomó rendszer ellen munkálkodnak, mert valamilyen körülmény miatt (tragédia, pozíció, kíváncsiság, egyszerűen csak az esze, stb. miatt) látják a rendszer hibáit. Gyakran a soft sci-fi műfajba tartozik.

Erotikus regény: Minden olyan regény, ahol a romantikát - de nem feltétlen kell még ez a szál se bele - részletesen bemutatott testiséggel is megkoronázzák a szereplők. Én azokra a regényeket címkézem meg ezzel, ahol ténylegesen leírják az aktust, nem csak egyszer történik, vagyis lényeges szerepet kap a könyvben.

Fantasy: A fantasztikus irodalom másik műfaja a sci-fi mellett. Azt hiszem ez az a címke, amit leginkább rosszul használok - és már én is sajnálom - mivel én minden olyan regényre rányomtam ezt a jelzőt, amiben megjelenik valamilyen szinten egy vagy több fantasy elem (pl.: misztikus lények, varázslat stb.), holott egyszerűbb lett volna ha használom az altípusokat is.

Horror: Azt hiszem ezt se nagyon kell magyaráznom, ezt én is úgy használom, mint mindenki más. Mindenesetre a horror műfaj lényege az emberi félelemmel való játék, a félelemkeltés és gyakran ezen kívül semmi más célja nincs. Értsd, nem akar tanulságot levonni, valamilyen üzenetet átadni. Persze azon túl, hogy ha hangot hallasz, akkor nem mész oda az éjszaka közepén megnézni, hogy mi az! Hanem szaladsz a másik irányba.

Ismeretterjesztő: olyan műfaj, ami valamilyen ismeretet közérthetően igyekszik átadni. És habár az egyetem mellett elég sokat olvasok hasonló könyveket, de itt a blogon nem hinném, hogy sok kritika fog ebben a műfajban megjelenni. 

Krimi: azt hiszem ezt se kell túlragoznom. Ebben az esetben bűnügyi regények kerülnek terítékre, amik egy bűntény elkövetésével, kinyomozásával, indokainak lélektanával és a nyomozásban résztvevő rendőrök és bűnözők világával foglalkozik. 

LMBT: egy újabb angol nyelvterületből átvett kifejezés (LGBT) magyarosítása, ami a Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek rövidítése. Vagyis értelem szerűen olyan művek kapják ezt a címkét, ami a témával foglalkozik, de itt fontos megemlítenem, hogy én csak azokra használom, amik ténylegesen foglalkoznak a témával és a divatos YA-főhősnőjének-legjobb-barátja-meleg kategóriák nem ide tartoznak. 

Mese, sci-fi, thriller, történelmi, történelmi romantikus: ezek szerintem világosak, de ha nem, nyugodtan szólj és leírom.

Novella: eredetileg ez egy kisepikai műfaj, melynek cselekménye egy szálon fut, rövid időt ölel fel, kevés karakterrel dolgozik és gyakran csattanóval zárul. Én viszont nem sűrűn olvasok ilyen műveket, és ezt a kategóriát azokra a rövid művekre használom, amik kiegészítik egy sorozat cselekményét.

Paranormális romantika: a romantikus regények azon műfaja, ahol a romantika keveredik néhány fantasy elemmel. Ebben az esetben a főszereplők általában valamilyen természetfeletti lények (vámpír, vérfarkas, vérkecske, boszorkány, idegen).

Poszt-apokaliptikus: ez is a sci-fi egyik altípusa, bizonyos szempontból hasonlít a disztópiához, de azzal szemben ezek a regények általában a közeli jövőben játszódnak, ,egy nagy katasztrófa (özönvíz, atomtámadás, földrengés stb.) után és a cselekmény középpontjában a túlélés áll. A disztópiával ellentétben itt nincsen felvázolva egy társadalom képe, itt pont az a lényeg, hogy az eddig meglévő elpusztult és más értékek kerülnek előtérbe a túlélésért.  Gyakori elemek a banditák és a zombik.

Realisztikus: hát ez még egy nagyon érdekes meghatározás lett tőlünk. Ebben az esetben olyan művekről van szó, amik reálisak, vagyis teljes egészében valós - akár veled is megtörténhetne - általában mélyebb gondolatokat tartalmaz és üzenetet ad át, kritikát fogalmaz meg.

Steampunk: „A Steampunk egy furcsa sci-fi irányzat, mely tulajdonképpen egy alternatív közelmúltat illetve jelent ábrázol, mégpedig olyat, amelyben a technikai fejlődés jó része az 1800-as években ragadt, tehát nincsenek műanyagok, az elektromosság helyett is inkább a gőz és a réz az úr!” Ugyanakkor olyan találmányokat - gyakran fantasztikus elemeket - is belehelyez a történetbe, ami arra a korra nem volt jellemző, így alkotva egy furcsa egyveleget a múlt és a jövő találmányaival.

Aztán van még három címke, ami bár ide van sorolva, de nem műfaji meghatározást jelöl. Az első az angol, ami az angol nyelven olvasott műveket jelöli, a második a magyar író, ami szintén értelem szerűen olyan könyveket jelöl, amiknek a szerzője magyar - ezt főleg azért tartom fontosnak, hogy ezek a könyvek is nagyobb teret kaphassanak - és az utolsó címke pedig az önálló néven található, amit az önálló regények kapnak meg, mert rengetegen kértek ajánlást olyan könyvekről, amik nem sorozat részei, amit meg is értek, mert nekem is néha elegem van a sorozatokból. Mindenesetre ez segítség lehet.

Fejlesztés alatt!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése